Smitter RS-virus voksne?

Både voksne og barn blir smittet av RS-virus, men det er en viktig forskjell. Og kan man egentlig bli immun? Her får du svar.

RS-VIRUS HOS VOKSNE: De fleste får en infeksjon i øvre luftveier. Det er sjeldent voksne blir alvorlig syke med symptomer fra lungene. Illustrasjon: Science Photo Library / NTB
RS-VIRUS HOS VOKSNE: De fleste får en infeksjon i øvre luftveier. Det er sjeldent voksne blir alvorlig syke med symptomer fra lungene. Illustrasjon: Science Photo Library / NTB Vis mer

Svaret er ja. RS-virus forårsaker forkjølelse hos både voksne og barn. Sesongen er vanligvis mellom november og mars. Folkehelseinstituttet har varslet om uvanlig mange tilfeller allerede nå, tidlig i sesongen. Hovedårsaken er koronavirusrestriksjonene i fjor. I år har færre immunitet enn foregående år – særlig de minste barna. (1,2)

LES OGSÅ: Symptomer ved RS-virus

Slik smittes voksne

Voksne kan både bli smittet av andre voksne, og ganske ofte barn som har blitt smittet i barnehagen.

RS-virus spres når en person som er smittet hoster eller nyser, og du får små, usynlige dråper i øyne, nese eller munn. Du kan også smittes ved å ta på overflater med virus på, når du deretter berører ansikt før du vasker hendene. Hvis man har direkte kontakt med noen som er smittet, som for eksempel ved å gi en klem eller et kyss, kan man også bli smittet.

Hvis du blir smittet av RS-virus får du en infeksjon. De fleste får milde symptomer. Men noen utvikler en mer alvorlig tilstand. Video: Lommelegen.no Vis mer

Kan voksne bli alvorlig syke av RS-virus?

Symptomer som hoste, tett nese eller rennende nese og eventuelt feber er vanlig. Sykdommen går over av seg selv. I motsetning til de minste barna, er det uvanlig at voksne utvikler alvorlige symptomer som bronkiolitt.

Voksne som kan være utsatt for alvorlige symptomer og komplikasjoner er:

  • Voksne med immunsykdommer
  • Eldre med underliggende sykdommer

LES MER OM VOKSNE RISIKOGRUPPER:

image: Smitten øker: Hvem blir syke av RS-virus?

Smitten øker: Hvem blir syke av RS-virus?

Hvem er immune?

De fleste barn har innen 5–6 års alder blitt smittet med RS-virus. Men det betyr ikke at man er immun mot RS-virus resten av livet og ikke kan få ny forkjølelse forårsaket av RS-viruset. Hvor lenge man blir immun eller motstandsdyktig mot RS-virus er ukjent. Man vet i alle fall at immunitet ikke er livslang. Gjentatte infeksjoner med RS-virus forekommer, og da kan de være mildere. (3)

Gjør tidligere infeksjon med RSV en person immun? Immunitet etter RSV-infeksjon forekommer, men er ikke livslang. Gjentatte infeksjoner er kjent for å forekomme, selv om de kan være mildere. Varigheten er ukjent.

LES OGSÅ: Nå herjer RS-virus. Fem råd til foreldre

Kilder

1) FHI: Smittevernråd for å redusere RS-virus hos småbarn 2) FHI: RS-virusinfeksjon, veileder for helsepersonell 3) New York State Department of Health: RSC fact sheet 4) CDC.cov: Respiratory Syncytial Virus Infection (RSV) 5) Mayoclinic: Respiratory syncytial virus (RSV) 6) NHS.uk: Bronchiolitis 7) Lommelegen – RS-virusinfeksjon.