Smitter RS-virus voksne?

Både voksne og barn blir smittet av RS-virus, men det er en viktig forskjell. Og kan man egentlig bli immun? Her får du svar.

RS-VIRUS HOS VOKSNE: De fleste får en infeksjon i øvre luftveier. Det er sjeldent voksne blir alvorlig syke med symptomer fra lungene. Illustrasjon: Science Photo Library / NTB
RS-VIRUS HOS VOKSNE: De fleste får en infeksjon i øvre luftveier. Det er sjeldent voksne blir alvorlig syke med symptomer fra lungene. Illustrasjon: Science Photo Library / NTB Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Svaret er ja. RS-virus forårsaker forkjølelse hos både voksne og barn. Sesongen er vanligvis mellom november og mars. Folkehelseinstituttet har varslet om uvanlig mange tilfeller allerede nå, tidlig i sesongen. Hovedårsaken er koronavirusrestriksjonene i fjor. I år har færre immunitet enn foregående år – særlig de minste barna. (1,2)

LES OGSÅ: Symptomer ved RS-virus

Slik smittes voksne

Voksne kan både bli smittet av andre voksne, og ganske ofte barn som har blitt smittet i barnehagen.

RS-virus spres når en person som er smittet hoster eller nyser, og du får små, usynlige dråper i øyne, nese eller munn. Du kan også smittes ved å ta på overflater med virus på, når du deretter berører ansikt før du vasker hendene. Hvis man har direkte kontakt med noen som er smittet, som for eksempel ved å gi en klem eller et kyss, kan man også bli smittet.

Hvis du blir smittet av RS-virus får du en infeksjon. De fleste får milde symptomer. Men noen utvikler en mer alvorlig tilstand. Video: Lommelegen.no Vis mer

Kan voksne bli alvorlig syke av RS-virus?

Symptomer som hoste, tett nese eller rennende nese og eventuelt feber er vanlig. Sykdommen går over av seg selv. I motsetning til de minste barna, er det uvanlig at voksne utvikler alvorlige symptomer som bronkiolitt.

Voksne som kan være utsatt for alvorlige symptomer og komplikasjoner er:

  • Voksne med immunsykdommer
  • Eldre med underliggende sykdommer

LES MER OM VOKSNE RISIKOGRUPPER:

Hvem er immune?

De fleste barn har innen 5–6 års alder blitt smittet med RS-virus. Men det betyr ikke at man er immun mot RS-virus resten av livet og ikke kan få ny forkjølelse forårsaket av RS-viruset. Hvor lenge man blir immun eller motstandsdyktig mot RS-virus er ukjent. Man vet i alle fall at immunitet ikke er livslang. Gjentatte infeksjoner med RS-virus forekommer, og da kan de være mildere. (3)

Gjør tidligere infeksjon med RSV en person immun? Immunitet etter RSV-infeksjon forekommer, men er ikke livslang. Gjentatte infeksjoner er kjent for å forekomme, selv om de kan være mildere. Varigheten er ukjent.

LES OGSÅ: Nå herjer RS-virus. Fem råd til foreldre

Kilder

1) FHI: Smittevernråd for å redusere RS-virus hos småbarn 2) FHI: RS-virusinfeksjon, veileder for helsepersonell 3) New York State Department of Health: RSC fact sheet 4) CDC.cov: Respiratory Syncytial Virus Infection (RSV) 5) Mayoclinic: Respiratory syncytial virus (RSV) 6) NHS.uk: Bronchiolitis 7) Lommelegen – RS-virusinfeksjon.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer