Sliten flere uker etter korona. Er det normalt?

Flere opplever trøtthet og utmattelse mange uker etter sykdom med koronavirus.

SLITEN ETTER KORONA: Hva er normalt? Bilde: Stock-Asso / Shutterstock / NTB
SLITEN ETTER KORONA: Hva er normalt? Bilde: Stock-Asso / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

De fleste som får en infeksjon med koronavirus blir heldigvis helt friske igjen i løpet av få uker. En del mennesker får imidlertid langvarige symptomer som trøtthet og utmattelse, tung pust og smerter i lungene, og for noen vil tilstanden utvikle seg til «long covid», eller «senfølger etter covid-19».

Men hvor normalt er det egentlig å føle seg sliten etter korona? Og hvor går grensen mellom «normal» trøtthet og long covid?

Hvor lenge er man sliten etter koronainfeksjon?

Å føle seg sliten etter en virusinfeksjon er helt normalt. Noen ganger varer følelsen av utmattelse i noen dager, andre ganger henger den i kroppen i flere uker. Hvor sliten man føler seg og hvor lenge det varer avhenger av hvor alvorlig sykdomsforløp man har hatt.

Hvis man har hatt et mildt eller moderat sykdomsforløp med korona, føler de fleste seg fine igjen etter fire uker.

Hvis man etter fire til seks uker fremdeles er så sliten at man ikke orker å delta i normale hverdagsaktiviteter bør man overveie å kontakte fastlegen.

Har man derimot hatt et alvorlig sykdomsforløp, med innleggelse på sykehus og behandling på intensivavdeling, er det helt normalt at utmattelsen varer lenger, og man har ofte et stort behov for rehabilitering.

Når har man long covid?

Folkehelseinstituttet og WHO definerer long covid, eller senfølger etter covid-19, som personer som har hatt bekreftet eller sannsynlig koronainfeksjon (SARS-CoV-2), som har hatt symptomer i minst to måneder, og det har gått tre måneder siden de ble syke med korona. Symptomene skal ikke kunne forklares med annen sykdom.

Med andre ord dekker definisjonen over mennesker som har langvarige symptomer etter infeksjon med koronavirus. Symptomene kan enten vedvare etter den akutte sykdomsperioden, eller komme til syne etter man er på beina igjen. Noen ganger forsvinner symptomene i en kort periode, for så å komme igjen.

Hva kan man selv gjøre?

Det kan være vanskelig å overskue hverdagens aktiviteter hvis man føler seg utmattet og trøtt etter en koronainfeksjon. Det er imidlertid viktig å komme tilbake i aktivitet ettersom man kommer i bedre form, da inaktivitet kan medføre en forverret helsetilstand.

WHO har utarbeidet en rekke råd for mennesker som opplever senfølger etter covid-19. Rådene er laget i samarbeid mellom fagpersoner innenfor rehabilitering og personer som har hatt covid-19, og baserer seg på siste oppdaterte forskning. Helsedirektoratet har oversatt rådene som går ut på følgende:

  • Gjenoppta aktiviteter gradvis.
  • Sett realistiske mål og tilpass forventningene til hva man har krefter til på en dag.
  • Gjør ting sittende. For eksempel kan man sitte mens man dusjer, kler på seg og lager mat.
  • Gjør lette ting først, og gå deretter over til de tyngre gjøremål hvis man har krefter til det.
  • La andre hjelpe til med gjøremål man selv sliter med.
  • Sett av tid til hvile gjennom dagen.

Vaksinasjon kan hjelpe på long covid

Ny forskning tyder på at vaksinasjon kan hjelpe på symptomene ved long covid, herunder trøtthet. Årsaken til dette er enda ukjent, og det forskes aktivt på området.

Sliter man med langvarig trøtthet og utmattelse etter koronainfeksjon, kan det derfor være en god idé å bli vaksinert hvis man ikke allerede er det.

Når bør man kontakte lege?

Hvis man har gått igjennom en infeksjon med korona og man fremdeles har symptomer som gjør det vanskelig å delta i den normale hverdagen etter fire uker bør man kontakte fastlegen. Fastlegen vil da vurdere om det er behov for rehabilitering.

Det samme gjelder hvis man får nyoppståtte symptomer, eller blir verre i stedet for bedre. Generelt bør man alltid kontakte legen hvis man er bekymret for sin helsetilstand.

Kilder

1) FHI: Senfølger etter covid-19 2) WHO: Post COVID-19 condition 3) Helsenorge: Senfølger etter covid-9 4) Helsenorge: Tips og råd til deg som har senfølger etter covid-19 5) UK Health security agency: The effectiveness of vaccination against long COVID

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer