Slik påvirker coronaviruset barn

Nåværende informasjon tyder på at barn får mildere symptomer, og færre blir smittet av coronaviruset enn voksne.

BARN: Så langt virker det som barn ikke blir like syke av coronaviruset som voksne. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
BARN: Så langt virker det som barn ikke blir like syke av coronaviruset som voksne. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Så langt har andelen barn som har fått påvist coronaviruset vært lav. Folkehelseinstituttet (fhi) mener det kan tyde på at barn får milde symptomer, eller at de blir mindre smittet. Heller ikke barn med kronisk sykdom, ser ut til å være spesielt utsatt for å bli alvorlig syk av coronaviruset. Av 55 000 bekreftede tilfeller i Kina, var bare 2,4 prosent barn og få av dem var alvorlige syke.

Centers for Disease Control and Prevention (CDC), som er underlagt det amerikanske helsedepartementet, deler samme oppfatning. Basert på nåværende informasjon er det flest voksne som har blitt syke av viruset. Barn og voksne får et likt symptombilde, men hos barn har dette generelt vært milde forkjølesesymptomer som feber, rennende nese og hoste. Oppkast og diare har også blitt rapportert.

Her kan du følge den globale utviklingen av coronaviruset.

image: Coronavirus: Disse er mest utsatt

Coronavirus: Disse er mest utsatt

Få spedbarn

En nyere studie fra tidsskriftet JAMA, har kartlagt alle spedbarna som ble innlagt på sykehuset som følge av coronaviruset mellom 8. desember 2019 og 6. februar 2020 i Kina. Dette var bare ni barn. Den yngste var én måned gammel og den eldste 11 måneder.

Ingen av de ni spedbarna trengte å bli lagt i respirator eller få intensiv behandling. Spedbarna fikk heller ingen komplikasjoner av infeksjonen.

Studiens funn er begrenset, ettersom de har undersøkt svært få barn. Forskerne spekulerer i om det lave antallet pasienter skyldes at spedbarn har lavere risiko for å bli utsatt for smitte, eller at de fleste får så milde symptomer at de ikke har klart å identifisere flere.

- Etter det vi har sett, og som vi ennå ikke vet helt hvorfor, virker det som denne sykdommen hovedsakelig påvirker voksne, sier Richard Martinello, professor i infeksjonsmedisin ved Yale School of Medicine, til Business Insider tidligere i februar.

Fylles opp

Det er kjent at barn ikke blir like syke som voksne dersom de for eksempel får vannkopper, kusma eller meslinger.

Anne Spurkland, professor i molekylær immunologi ved UiO, spekulerer i om en av grunnene til dette er at delen av immunforsvaret vårt som «husker» tidligere infeksjoner blir «fylt opp».

- Tenk gjerne på immunforsvaret vårt som et melkeglass. Hos godt voksne og eldre er dette melkeglasset fylt nesten helt opp til kanten, det er ikke plass til særlig mye mer. Hos barn er det fortsatt god plass. Derfor er det ikke noe problem for barns immunforsvar å håndtere stadig nye infeksjoner som dukker opp, forklarer hun til Forskning.no.

image: Gravide og coronavirus

Gravide og coronavirus

Slik beskytte barnet ditt

For å beskytte barnet ditt og hindre ytterligere smittespredning, fraråder Helse-Norge leketreff og fellesaktiviteter for barn. Man bør holde minst én meters avstand, og unngå samværet over flere timer. Det er bedre å leke ute enn inne, men lekeplasser med mange barn bør man unngå.

Barn som har symptomer på luftveisinfeksjoner, milde eller mer alvorlige, bør holdes hjemme og ikke være med andre barn utenom egen familie. Det samme gjelder barn i karantene eller isolasjon.

CDC anbefaler at man lærer barnet å vaske hendene ofte med såpe eller desinfeksjonsmiddel. De råder at foreldre vasker og desinfiserer områder i huset som blir tatt mye på som bord, dørhåndtak, fjernkontroller, leker og liknende.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Gunnar Hasle INFEKSJONSLEGEN
Få svar innen 3 dager for 399,-