Selvtest for klamydia

I 2004 ble 17558 tilfeller av klamydia diagnostisert, i tillegg går det mange smittede rundt uten å vite at de har sykdommen. Nå er det kommet en test som gjør at jenter og kvinner kan teste seg selv - men er den like nøyaktig?

Symptomer på klamydia
Problemet er at klamydia ofte ikke gir noen som helst plager - faktisk får 60-80% ingen symptomer i det hele tatt! Det er derfor viktig at alle som har hatt ubeskyttet sex tester seg for å se om de har klamydia. Mulige symptomer er likevel:

Symptomer hos kvinner:

  • Utflod fra skjeden
  • Svie ved vannlating
  • Småblødninger etter samleie
  • Egglederbetennelse som kan føre til magesmerter

I lengden kan egglederbetennelse fører til at egglederene vokser sammen/blir tette, noe som kan føre til sterilitet.

Symptomer hos menn:

  • Litt utflod fra urinrøret
  • Svie ved vannlating
  • Kløe

Selvtest - ikke like nøyaktigTesten baserer seg på at bakterien kan påvises med en test fra skjeden. Slike hurtigtester er ikke like godt utprøvde som andre tester, og har noe lavere treffsikkerhet. Dette betyr at den kan gi flere falske positive svar og falske negative svar enn vanlige tester - mindre "til å stole på", med andre ord.
Testen kan brukes av både menn og kvinner, men er nok mest behagelig å bruke for kvinner. Dersom menn vil teste seg må bomullspinnen føres opp i urinrøret, noe som kan være smertefullt. Mange vil nok derfor foretrekke et legebesøk, hvor en vanlig urinprøve kan være tilstrekkelig. Hos lege vil det også være noe billigere å teste seg, samtidig får du anledning til å stille spørsmål og få faglig veiledning. For mange vil det derfor være nyttig å ta en tur til legen uansett.

Ulemper ved prøven
Selve prøven er vanskelig både å gjennomføre og å lese av, og det er lett å misforstå resultatet. Man kan da ende opp med å bestille legetime uansett, og det vil da bli mye dyrere enn man i utgangspunktet hadde tenkt seg! Testen koster på apoteket kr. 275,- .

Positiv test - hva gjør jeg?
Dersom du tester positiv må du ta kontakt med fastlegen din som vil gjøre en ny test. Dersom denne også er positiv, vil du få antibiotika som fjerner infeksjonen. I tillegg vil partneren(e) din(e) også bli behandlet. Behandlingen er gratis. Da det ikke er alle som blir friske etter én behandling, er det viktig at alle tester seg igjen etter 4 uker - noe som også er gratis.