Seks personer forteller: Slik oppleves coronaviruset

Corona-viruset oppleves svært ulikt fra person til person. Noen har et lett sykdomsforløp, mens andre blir svært syke.

CORONASYK: Anette-Marie Antonsen (33) har blitt veldig syk av koronaviruset. Foto: Privat
CORONASYK: Anette-Marie Antonsen (33) har blitt veldig syk av koronaviruset. Foto: Privat Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Antall nordmenn som har blitt smittet med coronavirus øker stadig. De smittede rapporterer om svært ulike symptomer. Feber, tørrhoste og slapphet er rapportert som typiske symptomer, men også ryggsmerter, magesmerter, tung pust og mangel på smaks- og luktesans, har blitt rapportert.

Disse seks personene forteller hvordan det er å være smittet.

Anette-Marie Antonsen (33)

Da Anette-Marie Antonsen (33) fikk influensasymptomer, med feber, smerter i kroppen, hodepine og ekstrem smerte bak øynene, ringte hun legen, som antok at det var vanlig influensa.

– Jeg stusset litt over det, da det tar få dager fra man blir smittet med influensa, til man får symptomer, og jeg hadde vært i selvpåført karantene med datteren min i en uke allerede.

13 dager etter at de første symptomene dukket opp, ble Antonsen brått veldig dårlig. Hun fikk feber, smerter i hele kroppen og hodepine.

– Det var tungt å puste – det føltes som at noe klemte på brystkassen. Det krevde mer energi å fylle lungene med luft. Det mest forvirrende var at jeg følte meg veldig mye bedre på formiddagen, enn på ettermiddag og kveld, og i tillegg til det, kunne jeg veksle mellom å stå på kjøkkenet og lage mat, til å måtte legge meg ned og sove midt på dagen.

Neste dag våknet hun med en følelse av å være dehydrert, og hun var så tørr i halsen at det ikke var mulig å svelge uten vann. Feberen ble holdt i sjakk med Paracet.

Anette-Marie Antonsen. Foto: Privat
Anette-Marie Antonsen. Foto: Privat Vis mer

Positiv test

Etter å ha ventet noen dager, ringte Antonsen coronatelefonen, og ventet i kø til hun kom gjennom. Dagen etter, lørdag 28. mars, fikk hun komme til Aker legevakt. Søndag fikk hun svar om at testen var positiv. Hun har delt sine erfaringer på Instagram, hvor responsen har vært overveldende.

– Jeg hadde lest at typiske symptomer på corona var tørr hoste og vondt i halsen. Jeg hadde ingen av delene.

Onsdag 1. april ble Antonsen sendt til Feberklinikken, da pusten var tyngre, og det begynte å skremme henne.

– Følelsen av å ikke få nok oksygen er utrolig ubehagelig. Det føltes som veldig innestengt luft, og at jeg måtte ut for å trekke ny og frisk luft, men så var det like ille når jeg sto ute.

Etter mange tester fikk Antonsen vite at oksygenopptaket hennes er som det skal, og det har beroliget henne veldig.

– Jeg er sliten, men glad for å være hjemme igjen. Først nå har jeg opplevd å få vondt i halsen, ellers har jeg fortsatt litt tung pust, og veldig lite energi.

Kan lære noe av situasjonen

Den 10 år gamle datteren til Antonsen har ikke hatt noen symptomer så langt. De har vært i karantene og isolasjon i snart tre uker, og Antonsen håper og tror at hun ikke blir syk.

– Jeg tenker at alle kan lære noe av den situasjonen vi er i nå. Mange har plutselig fått tiden som altfor mange av oss klager på at vi ikke har, og mens situasjonen er som den er, kan vi bare følge reglene og gjøre det beste ut av det. Alle de tingene vi ikke har tid å gjøre ellers, kan vi gjøre nå, dersom vi er friske.

Antonsen vil oppfordre til å gjøre andre ting enn å sitte foran en skjerm hele døgnet – om man er i form til det. Som å rydde i skuffer og skap, boder og loft, eller å skrive brev, ordne fotoalbum, lytte til musikk eller lese bøker.

– Og for all del; følg reglene og respekter de som virkelig jobber døgnet rundt. Det er virkelig trist at så mange går gjennom økonomiske kriser og mister jobber, likevel er dette noe hele verden går gjennom, og det kan finnes noe trøst i det.

Slik påvirker coronaviruset barn

Nina Selvik (44)

Nina Selvik (44) kjente de første symptomene på Corona-viruset mens hun var på jobb. Hun fikk frysninger, og følte seg litt uggen – klassisk sykdomsfølelse, beskriver hun det som.

– Symptomene var ganske milde de første dagene, det føltes som en vanlig forkjølelse med hodepine og smerter i kroppen, men så ble jeg skikkelig dårlig, og ble mer og mer sengeliggende. Det jeg har slitt mest med er at hodet har vært veldig tungt. Det er vanskelig å huske detaljer, hodet henger ikke helt med.

Nina Selvik (44). Foto: Lukas Lehner
Nina Selvik (44). Foto: Lukas Lehner Vis mer

Selvik ble testet torsdag 19. mars. Da hadde hun også fått den klassiske tørrhosten, og hun mistenkte at det kunne være Corona. Da venninnen hun hadde vært i et middagsselskap hos helga i forveien hadde fått påvist Corona, var hun ikke lenger i tvil.

– Jeg ville teste meg fordi jeg har fire barn og hund, og visste ikke hvordan vi skulle håndtere det. Vi følte oss ganske hjelpeløse.

Det var åtte voksenpersoner i middagsselskapet. Fem har testet positivt, én har fått en negativ test, og to har så vidt Selvik vet, ikke blitt testet.

Varierende symptomer

Både Selvik og ektemannen har hatt de samme symptomene. Begge to fikk kraftige ryggsmerter like før de klassiske symptomene kom, noe de antar er en del av sykdomsbildet.

– Formen svinger litt. Noen ganger er jeg fullstendig utslått og må ligge ned, jeg klarer knapt å stå opp og lage mat til barna eller lufte hunden. Mens andre ganger er det litt lettere. Andre uken har definitivt vært verre enn den første uka. Det kan hende sykdomsforløpet er litt mer langvarig for oss, fordi vi ikke har mulighet til å ta det helt med ro.

Verken mann eller barn har blitt testet, men mye tyder på at mannen til Selvik også har viruset. Barna ikke er i dårlig form, men de har forkjølelsessymptomer.

Én uke etter at symptomene er borte, er Selvik ferdig med isolasjon.

– Det er en veldig merkelig situasjon. For min egen del handler det mest om å prøve å bli frisk slik at jeg har krefter til å håndtere familiesituasjonen, som er ekstra krevende med skolearbeid hjemme. Vi har ikke klart å følge opp noe særlig. Det er vanskelig å ta innover seg at dette gjelder så mange. Jeg har ikke hatt mulighet å ta det helt innover meg enda, sier Selvik.

Trude Lorentzen (45)

Trude Lorentzen (45) var i samme middagsselskap som Nina Selvik, lørdag 7. mars. Fire dager senere var hun hos fastlegen og tok en vaksine mot lungebetennelse. Etter det fikk hun frostrier og feber, noe hun trodde hadde en sammenheng med vaksinen. Dagen etter forsvant smaks- og luktesansen.

– Jeg tenkte ikke noe særlig over det, og fortsatte hverdagen som normalt. Først da det dukket opp artikler som forklarte at symptomene kunne være et tegn på corona, begynte jeg å få mistanke.

Mandag 16. mars ble Trude oppringt av smittevernkontoret i bydelen, som fortalte at en av gjestene i middagsselskapet hun hadde vært i, hadde testet positivt for corona-viruset. Hun ble selv testet fredag 20. mars, og søndag ble hun oppringt; testen var positiv.

– Siden da har jeg jobbet med smittesporing, sammen med bydelen. Fortsatt ringer de meg nesten daglig – oppfølgingen er helt fantastisk. Jeg er fortsatt i isolasjon, men symptomene ble borte helga 24–26. mars, derfor regner jeg med at jeg er ferdig i isolasjon til helga.

Trude Lorentzen (45). Foto: Dagbladet
Trude Lorentzen (45). Foto: Dagbladet Vis mer

Lorentzen beskriver sykdomsforløpet som mildt. Bortsett fra litt feber den ene dagen, noe nedsatt allmenntilstand, og fraværende smaks- og luktesans, har formen vært helt grei.

– En ny erfaring for meg er at jeg var helt uten luktesans, selv om jeg ikke var tett i nesa. Og etter at smakssansene smått begynte å komme tilbake, smakte alt feil. Alt smakte vondt og bittert. Kaffe var for eksempel ikke noe godt. Jeg ble litt bekymra for at det skulle forbli sånn, men heldigvis har det gått tilbake til normalen nå.

Lorentzen har et inntrykk av at mange ønsker å vite hvordan det er å være smitta med corona-viruset.

– Det er nok mange som sitter hjemme og engster seg, og da er det viktig å få frem at ikke alle blir veldig syke. Jeg tar situasjonen på høyeste alvor, og vet at det for mange kan være alvorlig, men det rammer ikke alle like hardt.

Elise Hvidsten (19) og Sindre Tjørsvåg (24)

Elise Hvidsten (19) og kjæresten, Sindre Tjørsvåg (24) var i Paris helgen 6–8. mars, og fikk symptomer på Corona-virus cirka tre dager etter at de kom hjem.

Påfølgende onsdag opplevde begge at nesa ble tett, og de begynte å hoste. Torsdag morgen våknet Elise med kraftig hodepine og feber, og pusten var tung. Sindre hadde mildere symptomer.

– Formen min varierte fra dag til dag. Jeg har astma, noe som kan forverre tilstanden. Det jeg har slitt mest med er brystsmerter, som førte til at det var vanskelig å puste til tider. Jeg har nå fått medisiner som hjelper, sier Hvidsten.

– Jeg har opplevd viruset som en lett forkjølelse, men jeg har også kjent på å være «tett i brystet» til tider, sier Tjørsvåg.

Begge to dro på jobb og skole som normalt, da det ikke fantes karanteneregler for reisende på det tidspunktet. Da symptomene dukket opp, holdt de seg hjemme fra jobb til de fikk testet seg. Hvidsten er helsepersonell, og fikk teste seg først. Da hennes test var positiv, fikk også Tjørsvåg teste seg. Etter dette har begge vært i isolasjon.

– Vi fyller dagene med serier, jobb, skolearbeid, strikking og gaming. Da vi er ganske aktive til vanlig er det veldig uvant og kjedelig å ikke kunne gå ut av leiligheten. Samtidig går det fint da vi har selskap i hverandre, og vi sitter heller inne enn å risikere at noen andre blir smittet, forklarer Hvidsten.

Elise Hvidsten (19) og Sindre Tjørsvåg (24). Foto: Privat
Elise Hvidsten (19) og Sindre Tjørsvåg (24). Foto: Privat Vis mer

Formen begynner å bli bra

Paret har gode venner som handler mat og ordner praktiske ting, noe som gjør situasjonen mye enklere for dem.

– Formen er ganske bra nå. Jeg føler at formen er helt fin, men pusten er fortsatt litt tung til tider, sier Hvidsten.

– Jeg er tett i bihulene, men ellers i fin form. Nå skal vi sitte i isolasjon frem til vi er helt friske, og en uke etter det. Nå håper vi at vi snart kan kalle oss friske, sier Tjørsvåg.

Paret oppfordrer alle til å bidra i den nasjonale dugnaden, ved å følge helsemyndighetenes tiltak, og hjelpe de som trenger det.

– Helsevesenet gjør en fantastisk jobb i disse dager, men også andre yrkesgrupper som holder hjulene i gang og gjør at samfunnet fungerer på mest mulig normal måte i disse rare tider. Det positive oppi alt det negative er måten befolkningen er villig til å hjelpe og gjøre situasjonen til det bedre, sier de.

Gudbrand Skraastad (71)

Gudbrand Skraastad (71) var på skiferie i Tirol i Østerrike sammen med en kamerat, men de valgte å avbryte turen grunnet corona-utbruddet. De landet på Gardermoen 14. mars, og har siden da holdt seg hjemme hos kameraten til Skraastad.

– Symptomene startet med feber og tørrhoste – det kjennes ut som at hosten sitter fast i halsen. Nå har jeg hatt feber i 14 dager.

Gudbrand Skraastad (71). Foto: Privat
Gudbrand Skraastad (71). Foto: Privat Vis mer

Fem dager etter hjemkomsten fikk Skraastad teste seg, men prøven ble ikke analysert. Han forklarer at han måtte mase seg til å få testen analysert.

– Det er bortkasta bruk av ressurser om man skal teste folk, uten å analysere testene.

Da testen omsider ble analysert, viste den at Skraastad testet positivt for Corona-viruset. Kameraten fikk teste seg i senere tid, og fikk svar om at testen var positiv 26. mars.

– Vi har hatt de samme symptomene begge to – feberen vil ikke slippe taket. Feberen er ganske lav om morgenen, men så stiger temperaturen utover dagen og kvelden.

Utfordring psykisk og fysisk

Skraastad forklarer at de har mange hjelpsomme folk rundt seg, som handler og lager middager.

– Maten smaker ingenting, men jeg prøver å spise som normalt og drikke masse. Jeg har prøvd å lese, men orker ingenting. Nå har jeg og kameraten min bodd under samme tak i snart fire uker i strekk. Vi har mange dårlige samtaler, sier han med et smil.

Om en ukes tid skal Skraastad flytte tilbake til sitt eget hjem. Han merker at sykdommen er en utfordring både psykisk og fysisk.

– Vi har havnet i en situasjon vi har svært liten kontroll over selv, vi må bare innrette oss etter reglene. Vi vet jo at det går bra med oss, jeg har aldri vært bekymra for å bli alvorlig syk. Det er viktig å ha litt galgenhumor. Jeg har ikke tenkt å dø helt ennå.

Blir man immun?

Mange lurer på om man blir immun, dersom man har hatt corona-viruset.

– Vi vet ikke nok om immunitet ennå, så nærkontakter av covid-19-smittede skal i karantene, skriver Siri Helene Hauge, overlege og spesialist i samfunnsmedisin ved Folkehelseinstituttet.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer