Melon er en forfriskende og saftig frukt som er elsket over hele verden for sin søte smak. Det er spesielt mange som nyter frukten på varme dager, hvor frukten føles kjølende, og det høye vann -og sukkerinnholdet bidrar til å holde oss hydrerte.
Gjennom åra har melonen vært knyttet til flere utbrudd med salmonella. Også andre bakterier har vært påvist i melonen, blant annet shiga-toksin produserende E.coli.
Hvorfor trives bakterier i melon?
Bakterier vokser og trives i melonkjøttet fordi melon har nøytral ph i forhold til annen frukt, og inneholder mye sukker og vann. Hvis det er sår igjennom skallet kan bakteriene komme inn i fruktkjøttet. Her kan de formere seg, og bli veldig mange.
Bakteriene kan også sitte i skallet på melonen. Visse melontyper har nemlig et ruglete skall, som gjør at de er vanskeligere å vaske helt rene. Bakterier kan dermed leve og formere seg i skallets sprekker. Når man deler melonen kan bakterien komme inn i fruktkjøttet.

Matvarer du ikke må spise rå

Ser du feilen? Kjøkkentabben kan gjøre deg syk
Slik håndterer du melon trygt
For å minske risikoen for smitte, bør du følge disse rådene om trygg håndtering av melon:
- Sjekk skallet før du kjøper melon i butikken. Ikke kjøp melon hvor skallet er skadet.
- Vask melonen godt og tørk den med papir før du deler den opp. Bruk gjerne en børste for å vaske meloner med uregelmessig skall, for å sikre at skallet blir ordentlig rent.
- Vask hender og utstyr godt med såpe etter at du har skåret i melonen.
- Oppbevar oppskåret melon kjølig. Oppskåret melon bør maksimalt oppbevares kjølig i opptil fire dager.
- Hvis du kjøper melon som allerede er oppskåret, bør du sikre deg at det har vært oppbevart kjølig, og eventuelt spørre butikken om rutinene deres.
- Spis ikke melon som har ligget ute i romtemperatur i mer enn to timer.
Hva er symptomene på smitte?
Smitte med salmonella behøver ikke gi symptomer, og man kan derfor godt være smittet uten at man vet det. Vanlige symptomer er imidlertid diaré, magesmerter og kvalme. Noen får også feber eller blodig avføring. I tillegg kan det være leddsmerter, muskelsmerter og hodepine.
Som regel er symptomene milde og går vekk av seg selv, men av og til kan diareen være langvarig og alvorlig.
I sjeldne tilfeller kan salmonellainfeksjoner gi blodforgiftning, påvirkning av indre organer og reaktiv leddbetennelse. Ved infeksjon er barn og eldre særlig utsatt for dehydrering.

Slik er symptomer på salmonella
Slik smitter salmonella
Smitten skjer via mat, eller fra smittede mennesker ved dårlig håndhygiene. Det er ikke bare melon som kan inneholde Salmonellabakterier. Også kjøttprodukter, som svine -og fjørfekjøtt, egg, eggprodukter, melk, skalldyr, krydder og grønnsaker kan inneholde bakteriene.
Siden 2006 har det i Norge vært utbrudd med blant annet mistenkt smitte fra salatblanding, salamipølse, tørket fruktblanding og melon. Smitte fra husdyr eller ville dyr som pinnsvin eller fugler kan også forekomme.

Salmonellainfeksjon smitter oftest via matvarer
