De fleste av oss har tatt en hurtigtest, og mens du står der og venter, har du sikkert lurt på hvor raskt resultatet vanligvis vises.
Ei jente som Lommelegen har snakket med, forteller at streken kom helt på slutten av testtiden. Vi ba henne ta en ny test dagen etter, og filme. To streker kom til syne, men tidspunktet for når streken dukket opp, var på et helt annet tidspunkt denne dagen. Se video øverst i saken!
Hvor raskt vises det vanligvis?
Først brer et fuktig felt seg i resultatvinduet, så kommer det en strek som indikerer at testen er gyldig. Men når kan du eventuelt forvente strek nummer to som indikerer at du har blitt smittet med koronavirus?
– Streken kan dukke opp i hele intervallet, men jo mer virus som er til stede, jo raskere. De fleste som jeg har hørt er smittet, sier at streken kom veldig raskt, forteller Mette C. Tollånes, konstituert leder og overlege i Norsk kvalitetsforbedring av laboratorieundersøkelser (Noklus) til Lommelegen.

Hvor sikker er en hurtigtest?
– Men så har du de med lite virus i luftveiene, som kanskje nettopp er blitt smittet, eller som er helt på slutten av perioden de er smittsomme. I de tilfellene kan det ta en god stund før man ser en helt svak strek, sier Tollånes.
Det er derfor er viktig å ikke kaste en test som ser negativ ut før det er gått 15 minutter, og man har sett på den i godt lys.
– Gjerne holdt opp mot et leselys eller annet godt lys, tipser Tollånes.
Sjekk tidspunkt for avlesning – det varierer!
Magne Jebe Rekvig, seniorrådgiver i Helsedirektoratet, gjør oppmerksom på at man ikke skal vurdere resultatet før det angitte tidspunktet for hurtigtesten, selv om streken skulle dukke opp tidligere
– Noen tester angir etter 15 minutter, noen 15–20 minutter og noen 15–30 minutter. En synlig strek observert før eller etter dette tidsintervallet skal man ikke vurdere testresultat ut fra, forteller Jebe Rekvig.
Et godt råd er derfor å lese pakningsvedlegget om hvor lang tid det skal gå før testen skal leses av, og ikke tolke resultatet, eller kaste den for tidlig.

Svak strek er positiv strek
Men hva hvis streken blir veldig svak. Betyr det at du er smittet, eller er det noe feil med testen?
– En svak strek er et positivt prøveresultat, slår Jebe Rekvig fast.
Kan gi falsk negativ
Noen kan oppleve at hurtigtesten viser falsk negativt resultat. PCR-testen er positiv, men hurtigtesten er negativ.
– Det er velkjent at hurtigtester oftere enn PCR gir falske negative resultater. Det kan være mange grunner til dette. For det første trenger hurtigtestene mer virus for å slå ut og gi positivt resultat. Når folk er aller mest smittsomme og fulle av både virus og symptomer, så plukker de beste hurtigtestene opp kanskje 9 av 10 – vel å merke når profesjonelle tar testen og analyserer. Det vil si at 1 av 10 ikke blir positive selv under optimale forhold, påpeker Tollånes.

Hvor lenge er man smittsom?
Man kan også gjøre feil når man tar en selvtest, som gjør at det ikke blir nok virus på pinnen, eller man gjør noe annet feil i prosessen. Det er lite undersøkt hvilke brukerfeil som kan påvirke resultatet.
– Vi vet også at det er forskjeller mellom de forskjellige hurtigtestene, noen er litt bedre enn andre. Alle som deles ut av myndighetene i Norge er gode tester, forteller Tollåsnes.
Lommelegen har tidligere skrevet om Noklus sin liste over tester de har undersøkt og anbefalt.
Selv om det er mulighet for at hurtigtesten viser feil, er den likevel et effektivt middel for samfunnet og individet. Den fanger opp smittsomme tilfeller, og vil dermed kunne redusere smitte.
