Reiseråd ved coronaviruset

- Ikke bestill unødvendige reiser nå. Avlys hvis du kan, råder infeksjonslege.

UNNGÅ REISE: Norske myndigheter fraråder flere reisemål. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
UNNGÅ REISE: Norske myndigheter fraråder flere reisemål. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Folkehelseinstituttet (fhi) fraråder nordmenn å reise til områder hvor det er utbredt spredning av coronaviruset. Dette er for at man ikke skal bli smittet, og ta med seg viruset tilbake til Norge. Har man vært i disse områdene, må man være i hjemmekarantene i fjorten dager etter hjemkomst.

Områdene med utbredt smitte hittil (9.3.20):

  • Hubei-provinsen i Kina
  • Iran
  • Sør Korea
  • Nord-Italia: Regionene Lombardia, Veneto, Emilia-Romagna, Piemonte, Valle d’Aosta, Liguria, Marche, Trentino-Alto Adige, Friuli Venezia Giulia, Toscana, Umbria og Abruzzo
  • Tirol i Østerrike.

Utenriksdepartementet fraråder reiser som ikke er strengt nødvendige til det øvrige Kina, med unntak av Hongkong, Macau og Taiwan. Reiser til byen Daegu og Gyeongsangbuk-do i Sør-Korea og Italia bør man også unngå.

God håndhygiene er det viktigste enkelttiltaket for hindring av smitte. Kan du bruke hånd-desinfisering på den riktige måten? Mette Fagernes fra Folkehelseinstituttet forteller deg de enkle grepene for få bakteriefrie lanker. Video: Lars Eivind Bones Vis mer

Følg med

Når det gjelder områder hvor det bare er lokal spredning kommer Fhi med en generell advarsel, men sier det er opp til den enkelte å vurdere. Risikoen for å bli smittet avhenger naturlig nok av hvor man drar, hvor lenge og hva slags type reise det er snakk om.

UD skriver at det vanskelig å forutse videre spredning av coronaviruset, og oppfordrer alle til å følge med på situasjonen i landet de enten befinner seg i, eller har planlagt å reise til. De poengterer at lokale myndigheter på kort varsel kan innføre karantene, med påfølgende konsekvenser på busser, baner og flytrafikk.

Prøv å avbestille

Infeksjonslege Gunnar Hasle, mener norske myndigheter er uvillige til å gi klare reiseråd, og fraråder selv folk å bestille en reise til utlandet nå.

- Har man allerede bestilt, ville jeg prøvd å avbestille denne. Ikke bare for å unngå å bli smittet, men også fordi man risikerer å havne i karantene, sier han til Lommelegen.

INFEKSJONSLEGE: Gunnar Hasle, lege ved Reiseklinikken i Oslo. Foto: MDG
INFEKSJONSLEGE: Gunnar Hasle, lege ved Reiseklinikken i Oslo. Foto: MDG Vis mer

Han påpeker at coronaviruset er farligere jo eldre man blir, og for dem som er over 65 år og/eller har hjerte-lungesykdom, diabetes, kreft eller får behandling for er dette er farlig virus.

- Om man blir smittet er det for risikogruppene minst 20 prosent sannsynlig at man vil trenge sykehusinnleggelse, og dét bør man absolutt unngå i et fattig land. Ting kan endre seg fort, og de som tilhører en risikokategori bør vurdere å avlyse utenlandsferier, selv om det betyr at man taper pengene man har lagt ut. Spesielt ville jeg ikke reist på cruise, skriver han på Facebook-siden til Reiseklinikken.

Selv om viruset ikke er så farlig for unge og friske folk, påpeker Hasle at man likevel kan havne i karantene eller isolasjon i utlandet.

- Hvis hotellene plutselig stenger og flyene ikke går er det en vanskelig situasjon. Man må også huske på at man kan bli satt i karantene etter at man kommer hjem, eller ved ankomst til ferielandet.

Forebyggende tiltak

Hvis du likevel skal ut og reise, anbefaler fhi flere forebyggende tiltak. Blant annet god og hyppig håndvask eller hånddesinfeksjon. De fraråder kontakt med syke personer, og spesielt de som har symptomer på luftveisinfeksjoner. Utover dette anbefales å unngå å hoste på andre.

CORONAVIRUS: Viruset ble først oppdaget i Wuhan sør i Kina. Der har myndighetene innført febersjekker ved byens flyplass, togstasjoner og motorveier, og et stort nyttårsarrangement er også avlyst. Video: AP. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer