Reiseråd ved coronaviruset

- Ikke bestill unødvendige reiser nå. Avlys hvis du kan, råder infeksjonslege.

UNNGÅ REISE: Norske myndigheter fraråder flere reisemål. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
UNNGÅ REISE: Norske myndigheter fraråder flere reisemål. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

Folkehelseinstituttet (fhi) fraråder nordmenn å reise til områder hvor det er utbredt spredning av coronaviruset. Dette er for at man ikke skal bli smittet, og ta med seg viruset tilbake til Norge. Har man vært i disse områdene, må man være i hjemmekarantene i fjorten dager etter hjemkomst.

Områdene med utbredt smitte hittil (9.3.20):

  • Hubei-provinsen i Kina
  • Iran
  • Sør Korea
  • Nord-Italia: Regionene Lombardia, Veneto, Emilia-Romagna, Piemonte, Valle d’Aosta, Liguria, Marche, Trentino-Alto Adige, Friuli Venezia Giulia, Toscana, Umbria og Abruzzo
  • Tirol i Østerrike.

Utenriksdepartementet fraråder reiser som ikke er strengt nødvendige til det øvrige Kina, med unntak av Hongkong, Macau og Taiwan. Reiser til byen Daegu og Gyeongsangbuk-do i Sør-Korea og Italia bør man også unngå.

God håndhygiene er det viktigste enkelttiltaket for hindring av smitte. Kan du bruke hånd-desinfisering på den riktige måten? Mette Fagernes fra Folkehelseinstituttet forteller deg de enkle grepene for få bakteriefrie lanker. Video: Lars Eivind Bones Vis mer

Følg med

Når det gjelder områder hvor det bare er lokal spredning kommer Fhi med en generell advarsel, men sier det er opp til den enkelte å vurdere. Risikoen for å bli smittet avhenger naturlig nok av hvor man drar, hvor lenge og hva slags type reise det er snakk om.

UD skriver at det vanskelig å forutse videre spredning av coronaviruset, og oppfordrer alle til å følge med på situasjonen i landet de enten befinner seg i, eller har planlagt å reise til. De poengterer at lokale myndigheter på kort varsel kan innføre karantene, med påfølgende konsekvenser på busser, baner og flytrafikk.

image: Behandling ved coronavirus

Behandling ved coronavirus

Prøv å avbestille

Infeksjonslege Gunnar Hasle, mener norske myndigheter er uvillige til å gi klare reiseråd, og fraråder selv folk å bestille en reise til utlandet nå.

- Har man allerede bestilt, ville jeg prøvd å avbestille denne. Ikke bare for å unngå å bli smittet, men også fordi man risikerer å havne i karantene, sier han til Lommelegen.

INFEKSJONSLEGE: Gunnar Hasle, lege ved Reiseklinikken i Oslo. Foto: MDG
INFEKSJONSLEGE: Gunnar Hasle, lege ved Reiseklinikken i Oslo. Foto: MDG Vis mer

Han påpeker at coronaviruset er farligere jo eldre man blir, og for dem som er over 65 år og/eller har hjerte-lungesykdom, diabetes, kreft eller får behandling for er dette er farlig virus.

- Om man blir smittet er det for risikogruppene minst 20 prosent sannsynlig at man vil trenge sykehusinnleggelse, og dét bør man absolutt unngå i et fattig land. Ting kan endre seg fort, og de som tilhører en risikokategori bør vurdere å avlyse utenlandsferier, selv om det betyr at man taper pengene man har lagt ut. Spesielt ville jeg ikke reist på cruise, skriver han på Facebook-siden til Reiseklinikken.

Selv om viruset ikke er så farlig for unge og friske folk, påpeker Hasle at man likevel kan havne i karantene eller isolasjon i utlandet.

- Hvis hotellene plutselig stenger og flyene ikke går er det en vanskelig situasjon. Man må også huske på at man kan bli satt i karantene etter at man kommer hjem, eller ved ankomst til ferielandet.

image: Coronavirus eller vanlig forkjølelse?

Coronavirus eller vanlig forkjølelse?

Forebyggende tiltak

Hvis du likevel skal ut og reise, anbefaler fhi flere forebyggende tiltak. Blant annet god og hyppig håndvask eller hånddesinfeksjon. De fraråder kontakt med syke personer, og spesielt de som har symptomer på luftveisinfeksjoner. Utover dette anbefales å unngå å hoste på andre.

CORONAVIRUS: Viruset ble først oppdaget i Wuhan sør i Kina. Der har myndighetene innført febersjekker ved byens flyplass, togstasjoner og motorveier, og et stort nyttårsarrangement er også avlyst. Video: AP. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer