Malaria er en infeksjonssykdom som overføres fra mygg til mennesker. Dette er en alvorlig sykdom, og Malaria kan i verste fall være dødelig etter få dagers febersykdom.
Veldig mange rammes
I 2020 ble det ifølge WHO registrert 241 millioner som ble syke av malaria og 627 000 som døde av malaria på verdensbasis. Fra 219 til 2020 var det en økning på 14 millioner sykdomstilfeller.

Disse landene er mest utsatt
Malaria er flere typer sykdom som spres ved myggstikk. Den er vanlig i deler av Asia, Afrika og Sør-Amerika.
- I praksis er det i Afrika, sør for Sahara, man er mest utsatt. Hvis du skal reise dit, anbefales rutinemessig bruk av forebyggende malariamedisiner, har Gunnar Hasle, lege ved Reiseklinikken i Oslo, tidligere fortalt Lommelegen.

Reaksjon på ulike insektsbitt
FHI skriver på sine nettsider at det er forskjell på hvor stor andel av den stikkende myggen i ulike områder er infisert med malariapapasitten - og dermed kan smitte oss med malaria. De gir noen eksempler:
- På landsbygda i Tanzania antas for eksempel at en gjennomsnittlig turist får ett stikk av infisert mygg per natt
- I Vest-Afrika er hyppigheten enda høyere
- I deler av Thailand er kun ett stikk av infisert mygg per år
Smitterisikoen med malaria øker med lengden av opphold i et malariaområde, og opphold på mer enn fire uker regnes som langvarige. Risikoen er høyest i og etter regntid.
Her kan du selv sjekke på deres nettsider om ditt reisemål er utsatt for malaria.

Kraftig reaksjon på myggstikk
Forebygging
Malariaprofylakse gis i tablettform. Men selv med forebyggende medisiner kan du risikere å bli smittet.
- Det er mulig å bli smittet selv om du bruker medisiner, enten fordi du har glemt tabletten en dag eller på grunn av resistens. Man bør også forebygge malaria med myggmidler på huden, dekkende klær, og myggnetting eller airconditioning om natten, sier Hasle.

Trenger du å ta forebyggende malariamedisiner?
Hvor du reiser, hvor lenge reisen varer og din helsetilstand er avgjørende faktorer for om du trenger profylakse.
- Man kan si det så sterkt at turister ikke har noe å gjøre i malariaområder i Afrika uten malariamedisin, sier Hasle.
Alle som skal reise i utsatte områder kan kontakte sin lokale helsestasjon eller fastlege.

Hvis man ser bort fra Afrika, vil hvert enkelt tilfelle vurderes individuelt.
- Hvis du skal oppholde deg i byer eller turiststeder, er det tilstrekkelig å forebygge myggstikk, og eventuelt søke lege om du får feber. Skal du overnatte inne i Amazonas bør du vurdere medisinen. Selv hvis man reiser til steder med høy risiko, pleier man ikke å gi det ved opphold under fem dager. En annen faktor som spiller inn i vurderingen om nødvendigheten av forebyggende mallariamedisin, er tilgang til helsevesen.
- For eksempel har man normalt sluttet å gi forebyggende malariamedisiner ved reiser til Thailand, selv om det forekommer malaria i noen områder. Hvis man er så uheldig å få malaria i Thailand, er det et godt helsevesen der. Det samme kan ikke sies om mange av de utsatte områdene i Afrika, forteller Hasle.
LES OGSÅ: Slik minsker du risikoen for å bli syk i sommer

Utsatte personer
Små barn, gravide og personer som har fjernet milten, bør vurdere hvor viktig reisen til et malariaområde er.
Hasle forklarer hvorfor:
- Små barn: - De aller minste dør lettere av malaria, og jeg anbefaler ikke å reise før barnet er minst fem år. Dette også fordi malariamedisiner kun fås i tablettform. De minste har vanskelig for å svelge tabletter.
- Gravide: - Gravide personer får lettere malaria, og malaria er farlig for foster og den gravide. I utgangspunktet bør ikke gravide reise til utsatte områder.
- Fjernet milt: - Personer som har fjernet milten har større risiko for å få alvorlig malaria.