Hva er osteomyelitt?
Osteomyelitt er ganske enkelt en infeksjon i skjelettet, en betennelse i bein eller beinmarg. Dette kan oppstå på flere måter. Når barn faller og får dype sår som ikke blir renset, når ungdommer brekker et bein slik at de får et åpent sår, eller når man får infeksjon etter en operasjon eller i en protese – da kan man utvikle osteomyelitt.
Hva forårsaker osteomyelitt?
Osteomyelitt er bakterier eller sopp som setter seg i vevet, og lager en betennelse i ben og benmarg.
Ulike typer osteomyelitt
- Bakterier kan bevege seg inn i beinet gjennom blodbanen fra andre infiserte områder i kroppen. Dette kalles hematogen osteomyelitt. Det er den vanligste årsaken. En verkebyll, mellomørebetennelse eller lungebetennelse er eksempler på infeksjoner som kan spres seg via blodbanen til bein.
- Osteomyelitt kan også skyldes direkte spredning fra en infeksjon som ligger nær et bein. Dette kan skje ved sårinfeksjon i huden, bihulebetennelse eller en infeksjon i et operasjonssår.
- Åpent brudd er den type skade som oftest forårsaker beininfeksjon. Når beinet blottlegges kan bakterier komme i kontakt direkte med beinet.
- Sponyomyelitt: Osteomyelitt i én eller flere ryggvirvler. Tilstanden er i dag sjelden. Den skyldtes ofte tuberkulose i ryggsøylen, og førte i mange tilfeller til feilstillinger i ryggen, som kyfose. (3)
Osteomyelitt i tær eller fot: Osteomyelitt i tær eller føtter forekommer særlig hos pasienter med diabetiske sår på tær og føtter.
Symptomer
Sykdommen starter med feber, du føler deg trett eller uvel. På dette tidspunkt er det svært vanskelig å slå fast hva som feiler deg. Så kan symptomene komme fra den delen av skjelettet som er rammet: Smerte, rødhet og hevelse i leddet nærmest infeksjonen. Det kan også renne væske fra sår. (1)

Infeksjon i sår
Osteomyelitt hos barn
Den akutte formen for osteomyelitt, som bryter ut innen to uker etter skaden, ser vi først og fremst hos små barn. Da kan sykdommen komme overraskende og raskt. Osteomyelitt er ofte vanskelig å oppdage hos småbarn, siden sykdommen begynner med feber og en generell følelse av å være syk, samtidig som knokkelen som er syk er øm. Spesielt hos barn vil også symptomer og tegn ofte være mindre tydelige. Da kan tegn som nedsatt bruk av en arm eller et bein være gode indikasjoner.
Hvilke knokler blir angrepet?
I prinsippet kan alle kroppens knokler rammes av osteomyelitt. Likevel ser vi et mønster i hvilke knokler som helst blir infisert, og dette mønsteret varierer med pasientens alder.
De store rørknoklene i armer og bein har vekstsoner i begge ender inntil man er om lag tjue år gammel. Disse områdene har derfor god blodforsyning, samtidig som de er svakere enn andre deler av beinet. De vil derfor være ekstra utsatt for alvorlige skader ved osteomyelitt. Dette er det viktig å være oppmerksom på, for hvis en skadet vekstsone ikke behandles raskt, kan den medføre svekket vekst av knokkelen.
Hos voksne er det mer vanlig at andre, store knokler blir angrepet. Spesielt gjelder det bekkenet og ryggvirvlene. Også de små beina i føttene er utsatt, siden de får dårlig blodforsyning hos mange gamle mennesker som et resultat av åresykdom. Av samme grunn kan sykdommen få utvikle seg langt før den blir oppdaget hos eldre, fordi blodårene ikke er i stand til å utløse en sterk nok betennelse til at man oppdager den.
Risikogrupper
Ulike faktorer kan gjøre at en person blir ekstra utsatt for infeksjoner. Riktignok får flest unge og unge voksne osteomyelitt, men det er heller på grunn av en aktiv og utsatt livsstil enn fordi de er i risikogruppen for infeksjoner. Disse faktorene kan spille inn, og øke sjansen for at en infeksjon utvikler seg:
- Diabetes (gir gode vekstvilkår for mikrober)
- Bruk av steroider (hemmer immunforsvaret)
- Dårlig ernæring (hemmer immunforsvaret)
- Tobakksbruk (fra 30–100 prosent nedsatte utsikter til helning – røyk eller ikke røyk under behandling kan være avgjørende for om man må amputere eller ikke)
- Kreft (behandlingen kan hemme immunforsvaret)
- Tidligere strålebehandling
- Organsvikt
- Eldre (dårlig blodsirkulasjon disponerer for infeksjon)
- Arteriosklerose
- Dialysepasienter
- Nedsatt immunforsvar
- Sigdcelleanemi
- Rusmisbruk med injisering av stoffer
- Infeksjon i tannkjøttet (periodontitt). Denne infeksjonen kan spre seg til tennene og kjevebeinet.
Diagnose
Siden osteomyelitt er forårsaket av bakterier på samme måte som mange andre sykdommer, er de første symptomene helt alminnelige – som smerte og ømhet, feber, kvalme, svette og kuldegysninger. I tillegg kommer mer spesielle symptomer, som avhenger av hvor betennelsen sitter. Puss som presser seg ut gjennom huden, endret gangmønster og hevelse i lokale områder kan antyde hva som skjer – men symptomer som dette er ikke alene godt nok for å stille en diagnose.
Legen må derfor gjøre en alminnelig fysisk undersøkelse for å se etter betennelsestegn, og han må forhøre seg om pasientens sykehistorie. I tillegg er noen spesielle undersøkelser viktige:
- Blodprøver: Senkning – en blodprøve som kan gi et godt hint om pasienten har en bakterieinfeksjon eller ikke. Antall hvite blodceller i blodet sier både noe om hva som er på ferde, og hvor lenge det har pågått.
- Tester på hvilken som helst væske som kommer fra en byll
- Test av leddvæske, hvis et ledd er rammet.
- Ultralydundersøkelse, CT eller MR (1)

Smertefull kul i huden? Dette kan være årsaken
Behandling
Osteomyelitt behandles som en infeksjonssykdom. Det innebærer at målet med behandlingen først og fremst er å bli kvitt bakterien som lager problemene. Antibiotikabehandling og drenasje av eventuelle alvorlige sår er første skritt etter at man har funnet ut hvilken bakterie man sliter med – og hvilke medisiner som biter på den.
Det er viktig å komme i gang med behandlingen raskest mulig for å forhindre at infeksjonen blir kronisk. Behandlingen er antibiotika intravenøst (IV), deretter antibiotikatabletter i noen uker. Sykehusinnleggelse er oftest nødvendig.
Dersom diagnosen er helt sikker og infeksjonen er alvorlig, er det vanlig å bruke åpen kirurgi for å rense såret. Da får man muligheten til å fjerne alt infisert vev. Unntaket fra denne regelen er infeksjoner i ryggvirvler; på grunn av risikoen for alvorlige skader er inngrep her uvanlig inntil nerverøtter fra ryggmargen blir påvirket.
Dersom infeksjonen er alvorlig og kronisk, kan det bli nødvendig å amputere, rett og slett fordi man ikke blir kvitt problemet – og heller vil sikre det friske som er igjen.
Prognose
De fleste som får behandling med antibiotika blir helt friske. (1) Resultatene av behandlingen er svært gode.
Hvis du trenger en operasjon, vil det gå lengre tid før du blir helt frisk. Noen trenger rehabilitering for å få styrke muskulaturen rundt beinet. Noen trenger en støtteskinne. Du bør ha flere kontroller hos legen etter en osteomyelitt. (1)
For å forebygge ny infeksjon bør du spise sunt, praktisere god hygiene og ikke røyke. Hvis du på ny får tegn på infeksjon som rødhet, feber og smerte, må du kontakte lege på ny. (1)
Hvis ikke behandling blir satt i gang raskt nok, kan skadene føre til permanente misdannelser, spesielt dersom det gjelder beina til barn i vekstfasen. Spjelking er en mulighet for å begrense skadene på knokler mens de kommer seg etter behandlingen.
Kilder:
Skrevet av Johannes Rolin, daværende medisinstudent 2008.
Oppdatert av Elisabeth Lofthus, sykepleier, 19.06.2019. Kilder originalartikkel og oppdatering: