Koronavirus

Omikronvarianten BA. 5: Disse har mest risiko for smitte

Antallet innleggelser øker. BA. 5 vil bli helt dominerende i løpet av juli, ifølge ny risikorapport fra FHI.

SMITTEN ØKER: Flere tester positivt nå. Foto: Lommelegen/Lofthus
SMITTEN ØKER: Flere tester positivt nå. Foto: Lommelegen/Lofthus Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Hvis du var en av dem som trodde koronapandemien var over, og at det ble en koronafri sommer, må vi skuffe deg.

Det er nå en ny økning i antall smittede og flere blir lagt inn på sykehus. Årsaken heter BA.5 og er en variant av omikronmutasjonen av koronaviruset. Den er i ferd med å bli dominerende i store deler av verden, ifølge en fersk risikovurdering fra FHI.

Dominerende i løpet av sommeren

Den sprer seg også raskt i Norge.

- Det er BA.5-varianten som nå utgjør de fleste tilfellene, og den vil bli helt dominerende i løpet av juli, forteller Preben Aavitsland til Lommelegen.

Han er overlege og professor i Områdeledelsen for Smittevern, miljø og helse, Folkehelseinstituttet.

Overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
Overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Vis mer

Unngår immunitet bedre

Antallet innleggelser med covid øker. Det er to faktorer som er viktige årsaker, det handler både om den nye varianten, men også om at det begynner å bli en stund siden befolkningen fikk siste dose med koronavaksine.

«De eldre utgjør 80% av innleggelsene.» Preben Aavitsland

- De eldre utgjør rundt 80 % av innleggelsene. Det øker fordi BA.5-varianten klarer å omgå immuniteten bedre enn tidligere varianter. I tillegg er det et halvt år siden de eldre fikk sin tredje dose. Rundt halvparten av de eldre ble ikke smittet i vinter, og har derfor ikke immunitet fra dette. Dessuten har eldre et generelt dårligere immunforsvar, sier Aavitsland.

Mange blir smittet på nytt

De som tidligere har hatt covid er derfor ikke immune mot BA. 5. Det gjelder enten du har hatt alfa, delta eller en tidligere omikronvariant.

- Fra andre land meldes at mange blir smittet på nytt. Beskyttelsen mot ny infeksjon synker ganske raskt, mens beskyttelsen mot alvorlig sykdom synker saktere, forteller Aavitsland.

Disse har litt bedre beskyttelse nå

Ifølge risikorapporten er det imidlertid en gruppe som har litt bedre beskyttelse mot BA. 5. Det er de som tidligere i vinter og vår ble smittet med omikronvarianten BA. 2. Årsaken er at BA. 2 og BA. 5 er ganske like.

Hvis du både er vaksinert og har hatt infeksjon med omikron BA.2 vil du være bedre beskyttet mot BA.5 enn om du har hatt tidligere varianter - eller enda verre - ikke er vaksinert.

IKKE HELT MUNNBIND-FRI SOMMER? Smitten øker i Norge. Foto: Anna K Mueller / Shutterstock / NTB
IKKE HELT MUNNBIND-FRI SOMMER? Smitten øker i Norge. Foto: Anna K Mueller / Shutterstock / NTB Vis mer

Andre symptomer? Mer alvorlig?

Foreløpig er det for lite data og forskning på symptomer og alvorlighet til å slå fast om det er andre og mer alvorlige symptomer. Men noe antydes.

Risikorapporten forteller at det er noen anekdotiske meldinger om at BA.5 gir noe mer symptomer. Tap av lukt og smak, nevnes. Men FHI kan foreløpig ikke fastslå om risikoen for alvorlig forløp er større.

En studie i cellekulturer antyder at BA.5 formerer seg bedre i overflateceller i lungene enn BA.2 gjorde. Samme studie antydet at BA.5 ga mer alvorlig sykdom hos hamstere enn BA.2 gjorde.

Eldre trenger en fjerde dose

- Vi regner med at en fjerde dose hos de eldre vil gi dem bedre beskyttelse mot alvorlig sykdom. Vi anbefaler nå en fjerde dose til dem som er 75 år eller eldre, påpeker Aavitsland.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer