Koronavirus

Omikron: Gir virusvarianten andre symptomer?

Dette vet vi så langt om mutasjonen, sykdomsalvorlighet og symptomene.

ANDRE TEGN PÅ SYKDOM? Omikrom er sannsynligvis mer smittsom enn DELTA, men gir ikke nødvendigvis mer alvorlige symptomer. Foto: joshimerbin / Shutterstock / NTB
ANDRE TEGN PÅ SYKDOM? Omikrom er sannsynligvis mer smittsom enn DELTA, men gir ikke nødvendigvis mer alvorlige symptomer. Foto: joshimerbin / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Verdens helseorganisasjon overvåker ulike mutasjoner av koronaviruset, og har laget en liste over hvilke mutasjoner som skaper bekymring. Inntil nylig har fire virusvarianter stått på denne lista, og til tross for at det stadig blir oppdaget nye koronamutasjoner, skal det mye til for at en variant blir oppført på bekymringslista.

Det er flere måneder siden WHO la til DELTA-viruset som siste på lista. Nå er Omikrom (omicrom) definert som ny variant av særlig bekymring. (1)

Mutasjoner kommer på denne lista har påvist økt smitte og kan derfor ha stor betydning for smittsomhet, alvorlighet, eller at vaksiner kan få mindre effekt. Det vil si at viruset kan få stor konsekvens for samfunn og helsevesen.

Hva vet vi om omikron?

Omikron er en mutasjon av koronaviruset som ble oppdaget ganske nylig, 23. november 2021. Virusvarianten forårsaker en raskt økende spredning av covid-19 i Sør-Afrika, og flere naboland, samtidig som det er påvist hos noen titalls personer i Europa som har vært på reise i det sørlige Afrika. (2,3)

Omikron er nå påvist i Norge hos flere mennesker.

Varianten har oppsiktsvekkende mange mutasjoner i genomet, og flertallet er i selve spikeproteinet.

Er den mer smittsom?

I Afrika har Delta-varianten, på samme måte som i Europa, vært dominerende. Men kort tid etter Omikron ble oppdaget, har den overtatt dominansen, og de fleste i afrika som er smittet nå har Omikron.

Det tyder på at omikronvarianten har høyere spredningsevne enn deltavarianten i befolkningen. Det er sannsynlig at omikronvarianten er mer smittsom enn deltavarianten og vil spres til Norge. (2,3)

Gir den mer alvorlig symptomer?

FHI forteller at det heldigvis er lite sannsynlig at omikronvarianten gir mer alvorlig sykdom.

– Det er for tidlig å vurdere hvor godt vaksinasjon beskytter mot smitte med omikronvarianten, men vi regner med fortsatt beskyttelse mot alvorlig sykdom, sier Camilla Stoltenberg.

Ingen land rapporterer om bølge av sykehusinnlegelser eller alvorlige sykdomsbilder. FHI, risikorapport Omikron

I FHI sin risikorapport forteller de at det er enkelte rapporter om mildt sykdomsbilde, men ingen rapporter fra noen land om noen bølge av sykehusinnleggelser eller alvorlige sykdomsbilder. Det er et godt tegn. På den annen side er mange av de som har blitt smittet unge og nokså nysmittet, og har kanskje ikke rukket å bli mer alvorlig syke.

Gir den andre symptomer?

Det er foreløpig ingen informasjon fra WHO og FHI om at denne virusvarianten har andre symptomer enn de vi kjenner fra Delta-viruset og tidligere varianter. Det er for tidlig å si, og vil foreløpig kun være spekulering.

Vi oppdaterer saken!

Hvilke andre mutasjoner er på WHO sin bekymringsliste?

Variant Først oppdaget i Tidligere kalt Nummer
ALFAStorbritanniaEngelsk, eller britisk variantB.1.1.7
BETASør-AfrikaSør-afrikansk variantB.1.351, B.1.351.2, B.1.351.3
GAMMABrasilBrasiliansk variantP.1, P.1.1, P.1.2
DELTAIndiaIndisk variantB.1.617.2, AY.1, AY.2, AY.3
OMIKRONFlere landB.1.1.529

.

Kilder:

1) WHO: Trackng SARS_CoV-2 variants 2) FHI: Om risikovurdering omikronvarianten 3) FHI risikorapport, omikron

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer