Koronavirus

Omikron: Gir virusvarianten andre symptomer?

Dette vet vi så langt om mutasjonen, sykdomsalvorlighet og symptomene.

ANDRE TEGN PÅ SYKDOM? Omikrom er sannsynligvis mer smittsom enn DELTA, men gir ikke nødvendigvis mer alvorlige symptomer. Foto: joshimerbin / Shutterstock / NTB
ANDRE TEGN PÅ SYKDOM? Omikrom er sannsynligvis mer smittsom enn DELTA, men gir ikke nødvendigvis mer alvorlige symptomer. Foto: joshimerbin / Shutterstock / NTB Vis mer

Verdens helseorganisasjon overvåker ulike mutasjoner av koronaviruset, og har laget en liste over hvilke mutasjoner som skaper bekymring. Inntil nylig har fire virusvarianter stått på denne lista, og til tross for at det stadig blir oppdaget nye koronamutasjoner, skal det mye til for at en variant blir oppført på bekymringslista.

Det er flere måneder siden WHO la til DELTA-viruset som siste på lista. Nå er Omikrom (omicrom) definert som ny variant av særlig bekymring. (1)

Mutasjoner kommer på denne lista har påvist økt smitte og kan derfor ha stor betydning for smittsomhet, alvorlighet, eller at vaksiner kan få mindre effekt. Det vil si at viruset kan få stor konsekvens for samfunn og helsevesen.

image: Vanligste fem koronasymptomer for vaksinerte

Vanligste fem koronasymptomer for vaksinerte

Hva vet vi om omikron?

Omikron er en mutasjon av koronaviruset som ble oppdaget ganske nylig, 23. november 2021. Virusvarianten forårsaker en raskt økende spredning av covid-19 i Sør-Afrika, og flere naboland, samtidig som det er påvist hos noen titalls personer i Europa som har vært på reise i det sørlige Afrika. (2,3)

Omikron er nå påvist i Norge hos flere mennesker.

Varianten har oppsiktsvekkende mange mutasjoner i genomet, og flertallet er i selve spikeproteinet.

Er den mer smittsom?

I Afrika har Delta-varianten, på samme måte som i Europa, vært dominerende. Men kort tid etter Omikron ble oppdaget, har den overtatt dominansen, og de fleste i afrika som er smittet nå har Omikron.

Det tyder på at omikronvarianten har høyere spredningsevne enn deltavarianten i befolkningen. Det er sannsynlig at omikronvarianten er mer smittsom enn deltavarianten og vil spres til Norge. (2,3)

image: Disse mutasjonene skaper bekymring

Disse mutasjonene skaper bekymring

Gir den mer alvorlig symptomer?

FHI forteller at det heldigvis er lite sannsynlig at omikronvarianten gir mer alvorlig sykdom.

– Det er for tidlig å vurdere hvor godt vaksinasjon beskytter mot smitte med omikronvarianten, men vi regner med fortsatt beskyttelse mot alvorlig sykdom, sier Camilla Stoltenberg.

«Ingen land rapporterer om bølge av sykehusinnlegelser eller alvorlige sykdomsbilder.» FHI, risikorapport Omikron

I FHI sin risikorapport forteller de at det er enkelte rapporter om mildt sykdomsbilde, men ingen rapporter fra noen land om noen bølge av sykehusinnleggelser eller alvorlige sykdomsbilder. Det er et godt tegn. På den annen side er mange av de som har blitt smittet unge og nokså nysmittet, og har kanskje ikke rukket å bli mer alvorlig syke.

Gir den andre symptomer?

Det er foreløpig ingen informasjon fra WHO og FHI om at denne virusvarianten har andre symptomer enn de vi kjenner fra Delta-viruset og tidligere varianter. Det er for tidlig å si, og vil foreløpig kun være spekulering.

Vi oppdaterer saken!

Hvilke andre mutasjoner er på WHO sin bekymringsliste?

Variant Først oppdaget i Tidligere kalt Nummer
ALFAStorbritanniaEngelsk, eller britisk variantB.1.1.7
BETASør-AfrikaSør-afrikansk variantB.1.351, B.1.351.2, B.1.351.3
GAMMABrasilBrasiliansk variantP.1, P.1.1, P.1.2
DELTAIndiaIndisk variantB.1.617.2, AY.1, AY.2, AY.3
OMIKRONFlere landB.1.1.529

.

image: Ny risikovurdering: Så farlig er omikron

Ny risikovurdering: Så farlig er omikron

Kilder:

1) WHO: Trackng SARS_CoV-2 variants 2) FHI: Om risikovurdering omikronvarianten 3) FHI risikorapport, omikron