Koronavirus:

Ny variant av omikron sprer seg. Kalles «Kraken»

- Mer smittsom!

SJØUHYRE: Undervarianten XXB1.5 har fått kallenavn etter norsk fabeldyr. Illustrasjoner: JM-MEDIA / FOTOGRIN / Shutterstock / NTB
SJØUHYRE: Undervarianten XXB1.5 har fått kallenavn etter norsk fabeldyr. Illustrasjoner: JM-MEDIA / FOTOGRIN / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Omikron har dominert i Norge det siste året, med skiftende undervarianter.

Helsemyndigheter i USA har en oversikt over hvilke undertyper som har mest spredning i landet. I løpet av få uker har den nye undervarianten XXB1.5 tatt over som den dominerende virusmutasjonen.

De siste tre ukene har forekomsten av denne typen nærmest eksplodert.

XBB: Markert som lilla har doblet andel for hver av de siste tre ukene. Kilde: Centers for Disease Control and Prevention. COVID Data Tracker, 05.01.22
XBB: Markert som lilla har doblet andel for hver av de siste tre ukene. Kilde: Centers for Disease Control and Prevention. COVID Data Tracker, 05.01.22 Vis mer

Kalles Kraken

Som vi også har sett tidligere, har noen undervarianter mer eller mindre tilfeldig fått kallenavn, selv om ikke helsemyndighetene bruker dem.

En av de forrige variantene, BA.2.75 fikk kallenavnet Centaurus, sannsynligvis etter en populær tweet.

Denne gang har «Kraken» blitt kallenavnet. Kraken er et fabeldyr fra norsk folketro, et kjempesvært sjøuhyre eller en gigantisk fisk.

Mer smittsom

Den nye varianten er dårlige nyheter hvis den sprer covid i raskere tempo.

– I tillegg til forgjengernes evne til å omgå immunitet, har varianten også en ny mutasjon som gjør at den ganske lett binder seg til cellene våre. Derfor er den mer smittsom og viser nå svært stor spredningsevne i USA, sier helsedirektør Espen Rostrup Nakstad til TV 2.

Ikke utbredt i Norge - foreløpig

Ifølge FHIs ukesrapport for uke 52 ble det påvist to tilfeller av XBB.1.5 i Norge fra uke 47 og 49 i Trøndelag. Det er foreløpig ingen rapporter om nye tilfeller etter dette.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer