Covid:

Ny omikronvariant oppdaget: Dette vet vi om BA.2.75, «centaurus»

En ny virusmutasjon er oppdaget. BA 2.75 ser ut til å være enda mer smittsom enn tidligere varianter.

MUTASJON: BA 2.75 er på folkemunne kalt Centaurus - et stjernebilde og mytologisk figur. Bilde V: Naeblys H: Daniel Eskridge. Begge: NTB/ Shutterstock
MUTASJON: BA 2.75 er på folkemunne kalt Centaurus - et stjernebilde og mytologisk figur. Bilde V: Naeblys H: Daniel Eskridge. Begge: NTB/ Shutterstock Vis mer
Publisert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Omikron er fortsatt koronavirusvarianten som dominerer i hele verden og det utvikles stadig nye omikronvarianter. I Norge er det i skrivende stund BA.5 som dominerer. Nå har en ny undertype blitt oppdaget i flere land - nemlig BA.2.75.

Flere medier bruker kallenavnet «centaurus» som både kan referere til et stjernebilde og et vesen fra gresk mytologi som er delvis hest, delvis menneske.

Hvor dette navnet stammer fra er noe usikkert, noen medier (2) mener det stammer fra en Tweet som ble populær, men det er ikke et navn WHO eller norske helsemyndigheter bruker.

Foreløpig ikke funnet i Norge

BA 2.75 ble oppdaget første gang i mai i India, og er nå registrert av både WHO og European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) som en variant som må overvåkes. Den er oppdaget i flere land, både USA, Storbritannia, Australia, Tyskalnd og Danmark. (1, 2, 3)

Men foreløpig ikke i Norge.

- Nei, vi har ikke oppdaget BA.2.75 i Norge enda. Vi har et par påvisninger hver av koronavirusvariantene BA.2.74 og BA.2.76, som også har blitt funnet i India, men med færre mutasjoner i spikeproteinet, forteller Torstein Aune som er seniorrådgiver ved Avdeling for Virologi, Folkehelseinstituttet.

Økt smittefare - også for vaksinerte

Aune forteller at så langt vet de at BA.2.75 har flere forandringer i deler av spikeproteinet sammenlignet med BA.2 som tidligere i år var den dominerende varianten i Norge.

Torstein Aune er seniorrådgiver ved Seksjon for influensa og andre luftveisvirus, Avdeling for Virologi, Folkehelseinstituttet.
Torstein Aune er seniorrådgiver ved Seksjon for influensa og andre luftveisvirus, Avdeling for Virologi, Folkehelseinstituttet. Vis mer

- Denne forandringen gjør at viruset kan kan ha en økt evne til å omgå immuniteten fra vaksiner og tidligere infeksjoner, sier Aune.

Det betyr at varianten kan være mer smittsom enn tidligere varianter, og selv om du er vaksinert eller tidligere har gjennomgått covid, er du ikke beskyttet mot selve smitten.

- Bortsett fra det så vet vi veldig lite. Vi har ikke fått noen indikasjoner på at det ellers skal ha noen andre egenskaper enn de andre omikronvariantene. Vi vil nok finne ut mer om dette i tiden fremover. Det er grunn til å tro at vaksine beskytter mot alvorlig sykdom fra BA.2.75, men vi ikke vet helt hvor mye, forteller Aune.

Leter etter BA. 2.75 fra prøver på akuttmottak og sykehus

For å sjekke hvilke virusvarianter som dominerer, kan laboratorier gjøre en såkalt sekvensering av PCR-prøver. Dette avdekker virusvariant.

Men siden det ikke lenger er anbefalt å teste seg ved symptomer, hvordan kan egentlig helsemyndighetene ha oversikt og kontroll på hvilke virusvarianter som dominerer i Norge?

- De prøvene som sekvenseres på sykehuslaboratorier nå, pleier ofte å være fra pasienter på akuttmottak eller andre avdelinger på sykehus. I Norge har vi sekvensert omtrent 500 prøver per uke over sommeren med en økning de siste ukene, og vi mener at dette gir oss en god nok oversikt over variantene i Norge. Vi har sekvensert en del flere prøver før, men takket være vaksinering, gjennomgåtte infeksjoner og en høyere immunitet i befolkningen er vi i en annen situasjon nå, og vi har vi kunnet redusere litt på sekvenseringen, oppklarer Aune.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer