Novavax-vaksinen

Novavax-vaksinen er den femte vaksinen som europeiske legemiddelmyndigheter vurderer. De første dosene kan kanskje komme til Norge i løpet av juni, i følge FHI.

EFFEKTIV: Novavax-vaksinen har i fase 3-studier vist seg å være svært effektiv, med en god effekt også mot flere nye mutasjoner. Foto: NTB/Reuters, fotograf: Dado Ruvic
EFFEKTIV: Novavax-vaksinen har i fase 3-studier vist seg å være svært effektiv, med en god effekt også mot flere nye mutasjoner. Foto: NTB/Reuters, fotograf: Dado Ruvic Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Novavax kan være den neste koronavaksinen som blir tatt i bruk i Norge.

Novavax Inc. er et amerikansk legemiddelselskap som i all hovedsak fokuserer på vaksineutvikling. Novavax har utviklet en vaksine mot coronaviruset og COVID-19, kjent som NVX-CoV2373, heretter omtalt som “Novavax-vaksinen”. Novavax-vaksinen bruker såkalt subenhet-teknologi, og vaksinen har i studier vist seg å være svært effektiv.

LES OGSÅ: Symptomer på COVID-19.

Folkehelseinstituttet (FHI) har laget flere scenarioer for hvordan vaksineringsprosessen skal arte seg i Norge. I FHI sitt optimistiske vaksineringsscenario (oppdatert 15.04.21.), inngår Novavax-vaksinen. Det forventes i dette scenarioet at doser av denne vaksinen skal begynne å komme til Norge fra og med juni 2021. Vaksinen er i skrivende stund i fase 3-testing, og er under vurdering av det europeiske legemiddelkontoret (EMA). Novavax-vaksinen er den femte vaksinen som europeiske legemiddelmyndigheter vurderer. (1) (2) (3)

Hvordan virker vaksinen?

Novavax-vaksinen benytter seg av såkalt subenhet-teknologi. Denne typen vaksiner inneholder ikke hele virus, men biter av virus. Disse bitene kan ikke gi sykdom i seg selv, men immunforsvaret. vårt gjenkjenner virusbitene som fremmede, og stimuleres til å danne antistoffer mot disse, nærmere bestemt antistoffer mot det kjente spike-proteinet som finnes på utsiden av koronaviruset (SARS-CoV-2).

Siden dette proteinet finnes på koronaviruset, vil immunforsvaret raskt kunne nedkjempe en potensiell koronavirusinfeksjon, takket være disse antistoffene som produseres som følge av vaksineringen. Denne teknologien er godt kjent og utprøvd, og benyttes blant annet i moderne influensavaksiner, HPV-vaksiner og hepatitt B-vaksiner.

I tillegg til virusbitene, inneholder vaksinen blant annet en såkalt adjuvant (et hjelpestoff som forsterker effekten av selve vaksinen), kjent som Matrix-M™. (1)

Pfizer, Moderna, Astrazeneca og Janssen bruker andre typer teknologier.

Effekt

Novavax kunne 11. mars 2021 melde om at deres vaksine har vist seg å være svært effektiv (mer enn 95%) effektiv i en pågående fase 3-studie i Storbritannia. Studiet i Storbritannia så på 15.000 personer i en alder mellom 18-84 år. Vaksineringen ga en 100% beskyttelse mot alvorlig COVID-19. Vaksinen har vist seg å også ha en god effekt mot problematiske nye mutasjoner, blant annet den engelske og den sørafrikanske varianten. (1)

Hvor raskt virker vaksinen?

Vaksinen er ganske effektiv allerede etter første dose - 2 uker etter første dose ble effekten av vaksinen estimert til å være 83%. (1)

Hvor lenge varer effekten?

Det er foreløpig ikke kjent hvor lenge effekten av Novavax-vaksinen varer. Man antar, som ved andre nye koronavaksiner, at varigheten vil være minst et halvt år, og sannsynligvis lengre. Dersom effekten faller med tiden, kan booster-doser bli aktuelt i framtiden.

Antall doser

Novavax-vaksinen gis i to doser. Tenkt tid mellom de to dosene er i følge FHI 3 uker, noe som er kortere enn for Pfizer- og Moderna-vaksinene (6 uker). (1) (2)

Hvor mange doser får vi?

De første dosene av Novavax-vaksinen er estimert å komme til Norge i juni, i følge FHI sitt optimistiske vaksineringsscenario. FHI har i dette scenarioet estimert med at Norge vil motta totalt 70.000 doser av Novavax og vaksinen CureVac i juni, og 250.000 doser i hhv. juli, august, september og oktober. (1) (2)

Aldersgrense

Novavax-vaksinen har i fase 3-studier foreløpig kun vært testet på personer mellom 18 og 84 år. (1)

Bivirkninger

De foreløpige tallene fra pågående studier har vist at vaksinen er godt tolerert, med en lav forekomst av alvorlige bivirkninger. (1)

Kan vaksinen gi COVID-19?

Nei, Novavax-vaksinen, som samtlige av vaksinene, kan ikke føre til smitte med koronavirus.

LES OGSÅ: Kan man være smittebærer etter at man har fått koronavaksinen?

Hvem bør ikke få vaksinen?

Personer som ikke bør få vaksinen, inkluderer blant annet de som har hatt en alvorlig eller en akutt allergisk reaksjon mot et av innholdsstoffene i Novavax-vaksinen, eller mot andre vaksiner (som influensavaksiner). (1)

Kilder

1) Novavax, Novavax Confirms High Levels of Efficacy Against Original and Variant COVID-19 Strains in United Kingdom and South Africa Trials

2) Folkehelseinstituttet, Vaksineringsscenario

3) Statens legemiddelverk, Godkjenningsprosessen for en femte koronavaksine har startet i Europa

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer