Vi er tilbake til en normal hverdag, og å melde fra om smitte til nærkontakter er det du selv som skal gjøre, og ikke smitteteam i kommunen din. Isolasjon er ikke lengre påbudt, men anbefalt i 4 dager.
Hvis du har testet positivt på en hurtigtest melder sikkert spørsmålet seg: Når ble jeg smittet? Og når kan jeg ha smittet andre? Her skal du få svarene.
Når er du mest smittsom?
– Du kan smitte andre 1–2 dager før du får symptomer, og 2–3 dager etterpå. Det er også mulig å smitte noen i et par dager etterpå, men da skal det litt mer til, har Joakim Øverbø, lege ved Folkehelseinstituttet, nylig fortalt Lommelegen da vi ville finne ut hvor lenge man kan være smittsom etter covid infeksjon.

Dette bør vaksinerte vite når de tar en hurtigtest
– Når det gjelder Omikron er det fortsatt mye vi ikke vet og dataene vi forholder oss til kan være usikre. Men så langt antyder data at omikrons latenstid kanskje er litt kortere enn for delta-varianten, sier Øverbø.
Det vil si at tiden fra man selv blir smittet til man kan smitte andre kan være redusert sammenlignet med tidligere varianter.
Hva er inkubasjonstid for koronavirus?
En positiv hurtigtest betyr at du har covid-19 og at du er smittsom. Du lurer sikkert på når og av hvem du ble smittet av, og mange får aldri vite dette.
– Inkubasjonstid, det vil si tiden fra man blir smittet til man utvikler symptomer, er rundt 3–5 dager ved covid-19, forteller Joakim Øverbø, lege ved Folkehelseinstituttet, til Lommelegen.
LES OGSÅ: Symptomer på omikron når man er fullvaksinert.
Når ble jeg smittet?
Hvis du nylig har fått symptomer, og en hurtigtest bekrefter at du er smittet, har du sannsynligvis blitt smittet 3–5 dager før symptomene dukket opp.
Hvis du ikke har symptomer, er det vanskelig å si når du egentlig ble smittet.
