Nå herjer RS-virus. Fem råd til foreldre

Folkehelseinstituttet varsler om mange syke barn nå, og barneavdelingene på flere sykehus er sterkt presset, derfor bør alle foreldre til barnehagebarn følge disse fem rådene.

SMÅ BARN UTSATT: De fleste små og store barn blir forkjølet, men noen av de minste utvikler mer alvorlig sykdom. Foto: Tomsickova Tatyana / Shutterstock / NTB
SMÅ BARN UTSATT: De fleste små og store barn blir forkjølet, men noen av de minste utvikler mer alvorlig sykdom. Foto: Tomsickova Tatyana / Shutterstock / NTB Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Det har vært en rask økning i RS-virus denne høsten, og sesongen har startet uvanlig tidlig, melder Folkehelseinstituttet. Sesongen for RS- virus er normalt i vintermånedene desember – februar.

Folkehelseinstituttet mener årsaken kan være at det har vært mindre luftveisinfeksjoner hos befolkningen under koronarestriksjonene, og at befolkningen derfor nå er mindre immune, inkludert for RS-infeksjoner.

Noen grupper voksne og barn er mer sårbare og utsatt ved RS-virusinfeksjon. Særlig små barn under 2 år er utsatt, og det er disse som blir innlagt på barneavdelinger på sykehuset.

Hvis man blir smittet av viruset vil man først få forkjølelsessymptomer med tett eller rennende nese, feber og hoste. Man er mest smittsom i starten.

60–70 prosent av alle barn gjennomgår en RS-infeksjon i første leveår. Hos noen spedbarn og småbarn, særlig de under 2 år, kan RS-virus bli mer alvorlig. Viruset kan etter noen dager gå ned i lungene og gi det som kalles bronkiolitt.

Tall fra USA har vist at 1,7 prosent av barn under 6 måneder blir innlagt på sykehus grunnet RS-virus.(2)

Symptomer på alvorlig utvikling kan være:

  • Feber
  • Kraftig hoste
  • Hvesing ved utpust
  • Rask pust eller vansker med å puste
  • Personen vil sitte istedenfor å ligge, det letter pusting
  • Blek og blålig hudfarge

Hos spedbarn vil man ofte se rask, overflatisk kortpustethet. Hoste, dårlig matlyst, uvanlig tretthet og irritabilitet. (5) Symptomene ved RS-virusinfeksjon kan være vanskelig å skille fra astmaanfall. (2)

SE BARN MED SYMPTOMER PÅ BRONKIOLITT I VIDEO:

Hvis du blir smittet av RS-virus får du en infeksjon. De fleste får milde symptomer. Men noen utvikler en mer alvorlig tilstand. Vis mer

FHIs råd til foreldre for å redusere risiko for smitte av RS-virus

Folkehelseinstituttet har laget en liste med råd til foreldre. Her er den gjengitt i noe forkortet form:

  • Hold barn med nye symptomer på luftveisinfeksjon hjemme fra barnehage, også når koronatesten er negativ.
  • Småbarnsfamilier bør unngå besøk av voksne og barn som har luftveissymptomer – det er et godt råd også når det ikke er virussesong.
  • I familier med nyfødte og spedbarn, bør besøk begrenses.
  • Storesøsken må vaske hender når de kommer hjem fra barnehagen, før de hilser på spedbarn i familien.
  • Dersom storesøsken blir syke, bør foreldre passe på at de ikke er tett på spedbarnet, selv om det kan være vanskelig i praksis. Dette er særlig viktig i de første dagene av en luftveisinfeksjon.
    (1)

Hvor lenge må barnehagebarn være hjemme?

Folkehelseinstituttet anbefaler at barnehagebarn som er syke skal holdes hjemme fra barnehagen til allmenntilstanden er bedre, det vil si når symptomene er i bedring, formen er fin og barnet har vært feberfri i minst 24 timer. (1)

Kilder:

1) FHI: Smittevernråd for å redusere RS-virus hos småbarn 2) FHI: RS-virusinfeksjon, veileder for helsepersonell 3) NHS.uk: Bronchiolitis 4) CDC.cov: Respiratory Syncytial Virus Infection (RSV) 5) Mayoclinic: Respiratory syncytial virus (RSV) 6) BMJ.com: Respiratory syncytial virus infection 7) Lommelegen – RS-virusinfeksjon.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer