I Norge er det hittil bare vært barn i spesielle risikogrupper som har fått tilbud om vaksinasjon mot hepatitt B, dette blir det nå en forandring på.
Folkehelseinstituttet melder at fra 1. februar 2017 vil vaksine mot hepatitt B være en del av det allmenne barnevaksinasjonsprogrammet. Tilbudet gjelder alle barn som er født fra og med 1. november 2016.
På verdensbasis er hepatitt B et stort helseproblem, og Verdens Helseorganisasjon har oppfordret alle land til å tilby vaksinen i sine barnevaksinasjonsprogram. 184 av FNs 194 medlemsstater har inkludert hepatitt B-vaksine i sine barnevaksinasjonsprogram, Norge er derfor et av de siste landene som gjør dette.
LES OGSÅ: Denne vaksinen må du selv passe på å fornye hvert 10. år
Ingen ekstra sprøytestikk
Hepatitt B-vaksinen inngår i kombinasjonsvaksinen, Hexyon, som også beskytter mot difteri, stivkrampe, kikhoste, polio og haemophilus influenzae type B. Du trenger
Vaksinen gis i tre omganger, ved 3-, 5- og 12-månedersalder.
- En kombinasjonsvaksine betyr at barnet får seks vaksiner i samme sprøyte, forteller Margrethe Greve-Isdahl på Folkehelseinstituttets nettside.

Tidlig vaksinasjon for å forebygge kronisk infeksjon
Hepatitt B er en virusinfeksjon som angriper leveren. Infeksjonen kan utvikler seg til en kronisk variant med risiko for leversvikt. Rundt 90% av spebarn som smittes utvikler en kronisk infeksjon.
- Spedbarn får sjelden symptomer på akutt hepatitt B-infeksjon, men har stor risiko for å utvikle kronisk infeksjon dersom de smittes. Fullvaksinering av barn med tre vaksinedoser gir svært god beskyttelse mot hepatitt B-infeksjon, og beskyttelsen varer trolig livet ut, sier Greve-Isdahl og legger til at det er en fordel at barn får beskyttelse mot denne sykdommen tidlig.
Derfor bør du vaksinere barna dine
Hepatitt B-infeksjon i Norge
I Norge anslår vi at mellom 25 000 og 30 000 lever med kronisk hepatitt B.
- Kronisk hepatitt B gir sjelden symptomer før alvorlig sykdom utvikler seg. De fleste av disse er derfor ikke klar over at de er smittet, og at de kan smitte andre, sier Greve-Isdahl og legger til:
-Verden er også blitt mindre. Vi reiser mer, og samfunnet vårt har etter hvert mange innflyttere fra land som har mer hepatitt B enn i Norge. Vi må derfor forvente at risikoen for smitte etter hvert vil øke i befolkningen. Dessuten er behovet for å bli vaksinert allerede ganske stort, for årlig vaksineres her i landet 50 000 voksne personer mot hepatitt B av ulike grunner.
LES OGSÅ: Flere typer hepatitt
Bivirkninger av vaksinen
- De vanligste bivirkningene er milde og forbigående, sier barnelege ved Folkehelseinstituttet, Margrethe Greve-Isdahl.
I følge fhi.no forekommer uro, irritabilitet, gråt, utilpasshet, søvnighet, nedsatt matlyst eller uvelhet i 1–2 døgn de første dagene etter kombinasjonsvaksinen er satt hos opptil 1 av 10 vaksinerte. I det enkelte tilfelle er det vanskelig å vite om slike symptomer skyldes vaksinen eller noe annet. Rødhet, hevelse og smerter på stikkstedet forekommer også hos opptil 1 av 10 etter vaksinasjonen er satt, og kan vare i flere dager. Store, smertefulle reaksjoner forekommer sjelden. Kortvarig feber forekommer hos mer enn 1 av 10 vaksinerte i løpet av de første dagene etter vaksinering. Færre enn 1 av 100 får feber over 39,5˚C. I slike tilfeller må lege kontaktes fordi feberen kan ha annen årsak som trenger behandling.
Noen kan føle seg svimmel eller besvime av selve stikket. Armen kan bli øm og noen kan få et hudutslett etter injeksjonen. Alvorlige reaksjoner etter vaksinen er svært sjeldne, ifølge Helsebiblioteket som også understreker at den rene Hepatit B-vaksinen som regel bare gir milde bivirkninger.