«Pass på med aircondition, så du ikke blir forkjølet!»
Har du hørt det før? Mange har en oppfattelse av at aircondition og forkjølelse går hånd i hånd, men er det egentlig sant?
Myte eller fakta?
Svaret er ja. Og nei. Med andre ord: Muligvis. Det kommer an på flere faktorer.
Aircondition, eller klimaanlegg på godt norsk, kjøler rommet effektivt, og i perioder med hetebølger kan klimaanlegg redusere risikoen for heteslag, og dermed redde liv.
Problemet oppstår når man innstiller anlegget til å avkjøle rommet for mye, oppholder seg i et avkjølt rom i for lang tid, eller når klimaanlegget ikke blir rengjort og vedlikeholdt jevnlig.

Oppsøk lege hvis hosten varer så lenge
Kan bidra til forkjølelse
Lufttemperatur og relativ fuktighet er viktige faktorer for luftveisvirusets overlevelse og potensiale til å gi sykdom. Noen virus sprer seg lettere ved lavere temperaturer, og man kan derfor være mer utsatt for smitte når temperaturen i inneklimaet faller.
En studie (1) viste for eksempel at redusert temperatur og luftfuktighet over en periode på tre dager økte risikoen for infeksjon med rhinovirus hos deltakerne. Rhinovirus er et av de vanligste forkjølelsesvirus. Det interessante var at det i studiet var selve endringen i temperaturen eller luftfuktigheten, mer enn temperaturen eller luftfuktigheten i seg selv, som økte risikoen for sykdom.
Et plutselig fall i temperatur eller luftfuktighet kan også forbindes med en endret funksjon av luftveiene, og dermed øke kroppens mottakelighet for virus (1). Mekanismene bak dette er ikke endelig fastslått, men det er foreslått at et plutselig fall i lufttemperaturen fører til at blodårene i nesa og de øvre luftveiene trekker seg sammen, noe som resulterer i lavere blodgjennomstrømning og dårligere immunrespons (2, 3).
Det er med andre ord flere ting som tyder på at et kaldt inneklima, og plutselig fall i temperaturen, slik et klimaanlegg bidrar til, kan øke risikoen for forkjølelse.

Hvordan bli kvitt forkjølelse?
Risiko for hypotermi
Svært kald temperatur innenfor kan føre til at temperaturen i kroppen blir for lav, og i verste fall kan det oppstå hypotermi. Spesielt gjelder dette hvis man oppholder seg i et kraftig avkjølt rom over lang tid.
Faren for alvorlig hypotermi ved bruk av klimaanlegg er normalt ikke særlig stor. Hvis temperaturen er satt veldig lavt, og det dreier seg om små barn, eldre, eller mennesker med underliggende sykdommer som påvirker kroppens temperaturregulering, kan det imidlertid være en reell risiko.

Hypotermi
Overforbruk av aircondition
Hvis man overdriver bruken av klimaanlegget kan man risikere flere plager. Følelsen av tørr luft øker blant annet med økende luftbevegelse, noe anlegget bidrar til.
Ved tørr luft kan øyne og slimhinner i luftveiene tørke ut. Uttørrede slimhinner kan føre til skade på slimhinna og øke mottakeligheten for infeksjoner (1).
Det skal imidlertid bemerkes at den vanligste årsaken til at inneluften oppfattes som tørr er forøkte nivåer av irritanter, som for eksempel partikler, avdamping og gasser, mer enn at luften faktisk er for tørr.
For dårlig rengjøring
Dårlig rengjøring av klimaanlegget øker risikoen for sykdom.
Ved for dårlig rengjøring kan det oppstå vekst av sopp og mugg, som trives i fuktige og våte overflater som finnes inne i anlegget.
Mange virus og bakterier kan også spre seg via luften, og flere studier har vist en sammenheng mellom dårlig fungerende klimaanlegg og spredning av sykdom (4). Det skal her bemerkes at det foreligger begrenset forskning på området, og at de fleste studiene ikke har kunnet påvise en sikker årsakssammenheng.
Et eksempel på en bakterie som trives under fuktige forhold, og som kan spre seg via klimaanlegg, er bakterien som forårsaker legionærsykdom.

Muggsopp
Legionærsykdom
Legionærsykdom er en lungebetennelse som skyldes en gruppe bakterier som heter Legionella. Faren for å bli smittet av legionellabakterien er liten. De fleste som blir syke av bakterien er eldre, røykere og mennesker med nedsatt immunsystem på grunn av underliggende sykdom.
Bakterien overføres gjennom å puste inn små vanndråper (aerosoler) som kan dannes fra enkelte vannbaserte innretninger, for eksempel klimaanlegg, kjøleanlegg, dusjanlegg, boblebad eller fontener.
Legionellabakterien vokser særlig i fuktige innretninger når temperaturen i vannet er mellom 20 og 50 grader, og det er stillestående eller saktestrømmende.

Hva er legionella og hvilke symptomer gir det?
Hvordan unngå sykdom grunnet aircondition?
Det viktigste tiltaket for å forebygge at mikroorganismer, som sopp, virus eller bakterier, sprer seg fra klimaanlegget, er å vedlikeholde og rengjøre anlegget godt med jevne mellomrom.
Hvor ofte man bør rengjøre klimaanlegget varierer fra type til type, og man bør derfor undersøke produsentens anbefalinger.
I tillegg bør man ikke innstille anlegget slik at luften ikke blir altfor kald, og unngå langvarig opphold i rom som er nedkjølet med aircondition.