My-varianten av koronaviruset

Den nye varianten My er nylig lagt på listen over WHOs mutasjoner av særlig interesse. Flere tilfeller er oppdaget i Norge. Dette vet vi så langt.

MUTASJONEN MY: Alle virus endres over tid og skaper nye mutasjoner. WHO har lagt til My på lista over mutasjoner man skal overvåke med spesiell interesse. Illustrasjon: macondo / Shutterstock / NTB
MUTASJONEN MY: Alle virus endres over tid og skaper nye mutasjoner. WHO har lagt til My på lista over mutasjoner man skal overvåke med spesiell interesse. Illustrasjon: macondo / Shutterstock / NTB Vis mer

Verdens helseorganisasjon har ført opp en ny variant av koronavirus på lista over varianter av særlig interesse. Den kalles My, og ble først oppdaget i Colombia i januar 2022. Mutasjonene får navn fra det greske alfabetet og på engelsk kalles det Mu-variant.

Fem tilfeller i Norge så langt

Fem tilfeller med My-varianten har blitt registrert i Norge.

– Tilfellene er spredt fra mai og den siste tida i juli. Det sier seksjonsleder for influensa og annen luftsmitte hos FHI, Karoline Bragstad, til Dagbladet.

image: Vanligste fem koronasymptomer for vaksinerte

Vanligste fem koronasymptomer for vaksinerte

Spredning i verden

Siden My ble identifisert i Colombia i januar 2021, har det vært noen sporadiske rapporter om tilfeller og noen større utbrudd rapportert land i Sør -Amerika og i Europa, ifølge WHO sin siste ukesrapport.

Selv om den globale forekomsten av My -varianten har gått ned, og bare er påvist i 0,1 % av sekvenserte koronatester, er forekomsten høy og økende i Colombia (39 %) og Ecuador (13 %). Dette er grunnen til at My nå har blitt satt på lista over varianter av interesse og overvåkes nøye av WHO.

Er den mer smittsom og virker vaksiner mot My?

Bragstad sier at varianten ikke skaper økt bekymring med tanke på koronavaksinens beskyttelse, enn som for alle de andre variantene som FHI følger med på ennå.

image: Hvem får tredje dose med koronavaksine?

Hvem får tredje dose med koronavaksine?

– Flere studier er nødvendig for å forstå hvordan My-varianten påvirker oss fenotypisk og klinisk, skriver WHO i ukesrapporten.

Det betyr at man trenger mer kunnskap om smittsomhet og om den gir mer alvorlig sykdom.

Delta dominerer i Norge

FHI har kartlegger mutasjoner av viruset, påvist i koronatester. I 2021 har ALFA dominert, men DELTA overtok fra og med juni og er nå påvist i 100 % av testene. Det forekommer lite smitte med øvrige varianter, ifølge FHIs ukesrapport for uke 35.

Se figur – slik har ulike virusvarianter dominert i Norge i år.

To grupper mutasjoner

WHO har delt inn mutasjonene som er oppdaget i to grupper som prioriteres for global overvåkning og forskning.

  • Varianter som gir bekymring (VOC – Variants of Concern) Herunder blant annet ALFA-varianten og DELTA-varianten.
  • Varianter av interesse (VOI – Variants of Interest) Her finner vi blant annet LAMBDA-varianten og den nye MY-varianten.

– Grunnen til at My er kommet opp på lista igjen som en interessevariant er fordi den har økt noe i omfang andre steder i verden, forteller Bragstad.

Varianter av bekymring

VOC er varianter av særlig bekymring fordi det gir økt smitte og kan ha stor betydning for samfunn, helsevesen, sykdommens smittsomhet, alvorlighet, eller at vaksiner kan få mindre effekt.

Variant Først oppdaget i Tidligere kalt Nummer
ALFAStorbritanniaEngelsk, eller britisk variantB.1.1.7
BETASør-AfrikaSør-afrikansk variantB.1.351, B.1.351.2, B.1.351.3
GAMMABrasilBrasiliansk variantP.1, P.1.1, P.1.2
DELTAIndiaIndisk variantB.1.617.2, AY.1, AY.2, AY.3

Kilde: WHO

Varianter av interesse

VOI er andre varianter som WHO og norske helsemyndigheter følger nøye med på. Når vi får mer kunnskap om disse, kan de også bli bekymringsvarianter og flyttes til gruppen VOC.

Variant Oppdaget først i Nummer
EtaFlere landB.1.525
IotaUSAB.1.526
KappaIndiaB.1.617.1
LambdaPeruC.37
MyColombiaB.1.621

Kilde: WHO