Lymfangitt: Rød stripe på huden

Lymfangitt er betennelse i lymfesystemet. Tegnet på lymfangitt er røde streker i huden som strekker seg fra det infiserte området til de nærmeste lymfeknutene.

LEGENE SVARER: En kvinne spør på Lommelegen.no om en rød stripe hun har fått på armen. Legene Wasim og Naeem svarer på spørsmål om dette. Stemmer myten om at en rød stripe som går helt til hjertet medfører død? Video: Lommelegen.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Lymfangitt er en lymfeårebetennelse som skyldes infeksjon i deler av lymfesystemet, lymfekanaler eller lymfeårer.

Lymfesystemet - slik fungerer det normalt

Lymfesystemet er en viktig del av immunforsvaret vårt. Lymfesystemet består av organer, celler, lymfeårer, lymfekanaler, lymfekjertler og lymfeknuter. Lymfeknuter kjenner mange for eksempel i halsen, i armhulen eller i lysken. Organer i lymfesystemet inkluderer mandler, milten og thymus (brissel).

Immunceller lages i benmargen og fraktes til lymfeknuter og andre organer i lymfesystemet, og beskytter oss mot infeksjoner. Lymfevæske inneholder hvite blodlegemer og sirkulerer i lymfesystemet og samler opp fett, bakterier og andre avfallsstoffer fra celler og vev. Lymfeknutene filtrere så disse skadelige stoffene ut av væsken og lager flere hvite blodlegemer.

LYMFEÅRER OG LYMFEKNUTER: Ved lymfangitt blir lymfeårer røde og betente og synlige gjennom huden som røde striper eller linjer.. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
LYMFEÅRER OG LYMFEKNUTER: Ved lymfangitt blir lymfeårer røde og betente og synlige gjennom huden som røde striper eller linjer.. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Når lymfesystemet blir angrepet

Lymfangitt forekommer vanligvis når bakterier, virus, parasitter eller sopp invaderer lymfesystemet, ofte gjennom et sår i huden, eller et hudområde med eksem (2)

Røde, ømme streker kan spre seg fra såret mot de nærmeste lymfeknutene.

Noen kaller lymfangitt blodforgiftning. Dette er ikke en riktig betegnelse.

Lymfangitt forekommer hos både barn og voksne.

Symptomer: Røde streker i huden

Symptomer på lymfangitt er røde streker i huden som strekker seg fra det infiserte området til de nærmeste lymfeknutene.

Lymfangitt kan forekommer overalt hvor det er lymfeårer, også ansikt, men vanligst er armer og ben, fordi det oftest her skjer skade av huden.

De er ofte ømme å ta på. Noen ganger kan det også være blemmer i huden. I tillegg føler man seg ofte generelt dårlig, har feber, hovne lymfeknuter, svettetokter og skjelvinger, dårlig matlyst, hodepine og muskelsmerter.

Årsakene til lymfangitt

Årsakene til lymfangitt er variert, men hos ellers frisk person er det vanligvis streptokokker og stafylokker som er årsaken.

Hos pasienter med nedsatt immunforsvar er det ofte såkalte gram negative bakterier, særlig i bena etter episoder med betennelser i bindevevet.

I tillegg kan man få lymfangitt fra sporotrikose efter for eksempel å ha rispet seg på fingeren fra en rose, ved herpes virus, bitt av dyr, eller andre zoonoser som harepest. Sopp og parasitter kan også føre til lymfangitt.

Bilder

Klikk på bildet for å få større versjon.

Bitt

Lymfangitt kan være tegn på en infeksjon etter bitt. Les mer om infeksjonsrisiko og hva du bør gjøre hvis du blir bitt:

Kan det være noe annet?

Tilstanden kan forveksles med overfladisk tromboflebitt. En annen diagnose som kan gi striper i huden er betennelse i blodårer (vaskulitt) Lymfangitt kan også ha andre årsaker som for eksempel anatomiske feil i lymfesystemet og svulster, herunder lymfekreft.

Oppsøk lege eller legevakt!

Hvis det blir behandlet raskt og korrekt, forsvinner lymfangitt som regel uten varige men. Hvis lymfangitt ikke behandles raskt eller korrekt, kan det være livstruende.

Behandling

Behandling av lymfangitt består i antibiotika mot den primære infeksjonen (2,3). Infeksjonen ligger såpass dypt i vevet at omslag med bakteriehemmende substanser, eksempelvis kaliumpermanganat, ikke vil ha noen hensikt.

Prognose

Ved oppstart av antibiotikabehandling bør du bli bedre i løpet av 1-2 dager. Oppsøk lege på ny hvis du ikke opplever bedring. (2)

LES OGSÅ: Sår og vond hals - hva kan årsaken være?

Kilder:

Revisjon 29.06.2021 av Jan Øivind Holm, hudlege.

Revisjon 15.04.2020 av Elisabeth Lofthus, sykepleier. KIlder ved revisjon: 2) Lvh: Lymfangitt 3) SML: Lymfangitt

Opprinnelig skrevet av Nina Bryhn, 2017. Kilder: 1) Uptodate

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer