Lymfangitt: Rød stripe på huden

Lymfangitt er betennelse i lymfesystemet. Tegnet på lymfangitt er røde streker i huden som strekker seg fra det infiserte området til de nærmeste lymfeknutene.

LEGENE SVARER: En kvinne spør på Lommelegen.no om en rød stripe hun har fått på armen. Legene Wasim og Naeem svarer på spørsmål om dette. Stemmer myten om at en rød stripe som går helt til hjertet medfører død? Video: Lommelegen.no Vis mer

Lymfangitt er en lymfeårebetennelse som skyldes infeksjon i deler av lymfesystemet, lymfekanaler eller lymfeårer.

Lymfesystemet - slik fungerer det normalt

Lymfesystemet er en viktig del av immunforsvaret vårt. Lymfesystemet består av organer, celler, lymfeårer, lymfekanaler, lymfekjertler og lymfeknuter. Lymfeknuter kjenner mange for eksempel i halsen, i armhulen eller i lysken. Organer i lymfesystemet inkluderer mandler, milten og thymus (brissel).

Immunceller lages i benmargen og fraktes til lymfeknuter og andre organer i lymfesystemet, og beskytter oss mot infeksjoner. Lymfevæske inneholder hvite blodlegemer og sirkulerer i lymfesystemet og samler opp fett, bakterier og andre avfallsstoffer fra celler og vev. Lymfeknutene filtrere så disse skadelige stoffene ut av væsken og lager flere hvite blodlegemer.

LYMFEÅRER OG LYMFEKNUTER: Ved lymfangitt blir lymfeårer røde og betente og synlige gjennom huden som røde striper eller linjer.. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
LYMFEÅRER OG LYMFEKNUTER: Ved lymfangitt blir lymfeårer røde og betente og synlige gjennom huden som røde striper eller linjer.. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Når lymfesystemet blir angrepet

Lymfangitt forekommer vanligvis når bakterier, virus, parasitter eller sopp invaderer lymfesystemet, ofte gjennom et sår i huden, eller et hudområde med eksem (2)

Røde, ømme streker kan spre seg fra såret mot de nærmeste lymfeknutene.

Noen kaller lymfangitt blodforgiftning. Dette er ikke en riktig betegnelse.

Lymfangitt forekommer hos både barn og voksne.

Symptomer: Røde streker i huden

Symptomer på lymfangitt er røde streker i huden som strekker seg fra det infiserte området til de nærmeste lymfeknutene.

Lymfangitt kan forekommer overalt hvor det er lymfeårer, også ansikt, men vanligst er armer og ben, fordi det oftest her skjer skade av huden.

De er ofte ømme å ta på. Noen ganger kan det også være blemmer i huden. I tillegg føler man seg ofte generelt dårlig, har feber, hovne lymfeknuter, svettetokter og skjelvinger, dårlig matlyst, hodepine og muskelsmerter.

Årsakene til lymfangitt

Årsakene til lymfangitt er variert, men hos ellers frisk person er det vanligvis streptokokker og stafylokker som er årsaken.

Hos pasienter med nedsatt immunforsvar er det ofte såkalte gram negative bakterier, særlig i bena etter episoder med betennelser i bindevevet.

I tillegg kan man få lymfangitt fra sporotrikose efter for eksempel å ha rispet seg på fingeren fra en rose, ved herpes virus, bitt av dyr, eller andre zoonoser som harepest. Sopp og parasitter kan også føre til lymfangitt.

Bilder

Klikk på bildet for å få større versjon.

RØD STRIPE: En rød stripe på huden brer seg og vokser. Det starter gjerne med et infeksjon i sår. Det er lymfeårene som har blitt betente. Foto: NTB Scanpix / Science Photo Library
Et menneskebitt har medført lymfangitt i armen. En stripe brer seg fra såret og oppover armen. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
Et sår på tommelen har forårsaket lymfangitt. Stripe brer seg oppover hånden og armen. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock

Bitt

Lymfangitt kan være tegn på en infeksjon etter bitt. Les mer om infeksjonsrisiko og hva du bør gjøre hvis du blir bitt:

Kan det være noe annet?

Tilstanden kan forveksles med overfladisk tromboflebitt. En annen diagnose som kan gi striper i huden er betennelse i blodårer (vaskulitt) Lymfangitt kan også ha andre årsaker som for eksempel anatomiske feil i lymfesystemet og svulster, herunder lymfekreft.

Oppsøk lege eller legevakt!

Hvis det blir behandlet raskt og korrekt, forsvinner lymfangitt som regel uten varige men. Hvis lymfangitt ikke behandles raskt eller korrekt, kan det være livstruende.

Behandling

Behandling av lymfangitt består i antibiotika mot den primære infeksjonen (2,3). Infeksjonen ligger såpass dypt i vevet at omslag med bakteriehemmende substanser, eksempelvis kaliumpermanganat, ikke vil ha noen hensikt.

Prognose

Ved oppstart av antibiotikabehandling bør du bli bedre i løpet av 1-2 dager. Oppsøk lege på ny hvis du ikke opplever bedring. (2)

LES OGSÅ: Sår og vond hals - hva kan årsaken være?

Kilder:

Revisjon 29.06.2021 av Jan Øivind Holm, hudlege.

Revisjon 15.04.2020 av Elisabeth Lofthus, sykepleier. KIlder ved revisjon: 2) Lvh: Lymfangitt 3) SML: Lymfangitt

Opprinnelig skrevet av Nina Bryhn, 2017. Kilder: 1) Uptodate