Flere nyhetsmedier hevder «deltakron» har blitt oppdaget i noen land i Europa.
Verdens helseorganisasjon overvåker ulike mutasjoner av koronaviruset, og har laget en liste over hvilke mutasjoner som skaper bekymring. Deltakron er ikke på denne listen. Den er heller ikke på listen over andre virusvarianter av interesse, som nøye overvåkes.
Så hva er egentlig deltakron?
Ikke en ny variant
– Deltakron er bare et kallenavn som «noen» har gitt til virus som er rekombinert mellom delta og omikron. Det vil si virus som har noe fra begge varianter. Det er ikke en ny variant, men flere forskjellige virus som har oppstått som har en viss blanding av de to andre variantene, forteller Karoline Bragstad, leder ved Seksjon for influensa og annen luftveissmitte ved FHI.

Fem årsaker til at noen mennesker ikke blir smittet av covid
Bragstad forteller også at det kun er snakk om svært få tilfeller i få land. Den har så langt ikke blitt oppdaget i Norge.
– Er symptomer annerledes ved deltakron-infeksjon?
– Det er altfor få tilfeller til å si noe om egenskaper og disse kan også være forskjellige avhengig av «blandingsforholdet» mellom delta og omikron.
Ingen grunn til bekymring
Bragstad understreker at det ikke er noen grunn til bekymring.
– Nei, dette er helt som forventet, at det oppstår blandingsvirus når det er forskjellige varianter som sirkulerer på samme tid og smittetrykket er høyt. Det er bare enklere å oppdage dette nå når vi har hatt mye smitte med delta og omikron i Europa på samme tid.
Hun forteller at blandingsvarianter ikke er noe nytt, men noe de også har sett tidligere med deltavirusene.
– Vi følger med, men det er svært lite sannsynlig at en slik blandingsvariant vil ha større smittefordeler enn omikron BA. 2 som nå dominerer i Norge.
Ikke oppdaget mer alvorlig sykdom
– Det er ikke oppdaget mer alvorlig sykdom med disse blandingsvirusene og det er ingen grunn til å tro at vaksinene ikke skulle beskytte når de nå beskytter så godt som de gjør mot alvorlig sykdom mot originalvirusene, avslutter Bragstad.
