Lite grunn til bekymring for deltakron

Deltakron er ikke en ny virusvariant, og gir sannsynligvis ikke noen andre symptomer eller mer alvorlig sykdom enn virusene de er en kombinasjon av, forteller Folkehelseinstituttet.

UDRAMATISK: Å oppdage en blanding av to virus er natrulig og forventet, sier Karoline Bragstad, leder ved FHI. Foto: FHI. Illustrasjon til høyre: joshimerbin / Shutterstock / NTB
UDRAMATISK: Å oppdage en blanding av to virus er natrulig og forventet, sier Karoline Bragstad, leder ved FHI. Foto: FHI. Illustrasjon til høyre: joshimerbin / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Flere nyhetsmedier hevder «deltakron» har blitt oppdaget i noen land i Europa.

Verdens helseorganisasjon overvåker ulike mutasjoner av koronaviruset, og har laget en liste over hvilke mutasjoner som skaper bekymring. Deltakron er ikke på denne listen. Den er heller ikke på listen over andre virusvarianter av interesse, som nøye overvåkes.

Så hva er egentlig deltakron?

Ikke en ny variant

– Deltakron er bare et kallenavn som «noen» har gitt til virus som er rekombinert mellom delta og omikron. Det vil si virus som har noe fra begge varianter. Det er ikke en ny variant, men flere forskjellige virus som har oppstått som har en viss blanding av de to andre variantene, forteller Karoline Bragstad, leder ved Seksjon for influensa og annen luftveissmitte ved FHI.

Bragstad forteller også at det kun er snakk om svært få tilfeller i få land. Den har så langt ikke blitt oppdaget i Norge.

– Er symptomer annerledes ved deltakron-infeksjon?

– Det er altfor få tilfeller til å si noe om egenskaper og disse kan også være forskjellige avhengig av «blandingsforholdet» mellom delta og omikron.

Ingen grunn til bekymring

Bragstad understreker at det ikke er noen grunn til bekymring.

– Nei, dette er helt som forventet, at det oppstår blandingsvirus når det er forskjellige varianter som sirkulerer på samme tid og smittetrykket er høyt. Det er bare enklere å oppdage dette nå når vi har hatt mye smitte med delta og omikron i Europa på samme tid.

Hun forteller at blandingsvarianter ikke er noe nytt, men noe de også har sett tidligere med deltavirusene.

– Vi følger med, men det er svært lite sannsynlig at en slik blandingsvariant vil ha større smittefordeler enn omikron BA. 2 som nå dominerer i Norge.

Ikke oppdaget mer alvorlig sykdom

– Det er ikke oppdaget mer alvorlig sykdom med disse blandingsvirusene og det er ingen grunn til å tro at vaksinene ikke skulle beskytte når de nå beskytter så godt som de gjør mot alvorlig sykdom mot originalvirusene, avslutter Bragstad.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer