Kyssesyken (mononukleose)

Kyssesyken (monomukleose) er en virusinfeksjon som rammer mange unge. Det er ofte helt ufarlig, men det kan ta lang tid å bli frisk.

EBV: Epstein-Barr-virus (EBV) er den vanligste årsaken til kyssesyken. Foto: NTB Scanpix
EBV: Epstein-Barr-virus (EBV) er den vanligste årsaken til kyssesyken. Foto: NTB ScanpixVis mer

Kyssesyken, også kalt mononukleose, er en virusinfeksjon som smitter via spytt. Som regel skjer smitten ved kyssing, men det kan også skje ved å drikke fra samme flaske/glass.

Årsaken til kyssesyken er vanligvis Epstein-Barr-virus (EBV), som er en del av herpesvirusgruppen. Cytomegalvirus (CMV) er et annet virus i herpesvirusgruppen som også kan gi kyssesyken, men mye sjeldnere enn EBV.

Ungdom og unge voksne mest utsatt

Øre-nese-halsspesialist: Mads Moxness Foto: Privat
Øre-nese-halsspesialist: Mads Moxness Foto: Privat Vis mer

Det er svært uvanlig at godt voksne mennesker får kyssesyken. Har du hatt kyssesyken én gang, er det veldig sjelden at du får det igjen. Det sies at infeksjonen rammer hardere desto eldre du er.

– Aldersgruppen som er mest utsatt er unge eller unge voksne, gjerne fra tenårene og opp til begynnelsen av tyveårene, sier Mads Moxness, øre-nese-halsspesialist i Lommelegen.

Moxness forklarer at man er smittebærer i flere år, kanskje livslangt, men smitten er ikke lett overførbar.

Ved 20-årsalder vil ca. 90% av befolkningen ha utviklet antistoffer mot EBV, i følge fhi.no.

LES OGSÅ: Halsbetennelse

Symptomer på kyssesyken

Typiske symptomer er feber, sår hals, hovne lymfeknuter og nedsatt allmenntilstand, samt forstørret milt, som kan kjennes når man trykker på magen.

– De aller fleste som smittes med EBV-viruset får ingen symptomer. Av de som får symptomer, vil kanskje bare 10 prosent oppsøke fastlegen, sier Moxness.

Skal man undersøke om man har kyssesyken, vil legen vil se på det kliniske bildet, og se etter typiske symptomer. Mange får også en akutt leverbetennelse i forbindelse med kyssesyken.

– Det er vanlig å ta en hurtigtest som kalles monospot. Dette er en blodprøve som tas på legekontoret, sier Rafael Alexander Leiva ved infeksjonsmedisinsk avdeling, Haukeland sykehus.

Hurtigtesten vil gi svar etter kun få minutter, men dersom det er tidlig i sykdomsforløpet kan testen være negativ. I noen tilfeller blir det sendt inn blodprøve til et sykehuslaboratorium for en mer pålitelig test.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.
Per Åkesson

Per Åkesson

INFEKSJONSLEGEN

Send inn spørsmål

Kyssesyken kan ligne på andre sykdommer

Symptomene på kyssesyken kan forveksles med andre sykdommer, og det er spesielt to tilstander som gir lignende symptomer.

HIV kan ha symptomer som ligner på kyssesyken, med hovne lymfeknuter og mandler, samt feber og nesatt allmenntilstand. Men det er viktig å huske at HIV ikke smitter via kyssing. Dersom man har hatt ubeskyttet risiko-sex er det alltid grunn for HIV-testing, og spesielt dersom man får symptomer som minner om mononukleose, forklarer Leiva.

KYSSESYKEN: Vanlige symptomer Foto: NTB Scanpix
KYSSESYKEN: Vanlige symptomer Foto: NTB Scanpix Vis mer

Toksoplasmose er en annen sykdom med symptomer som kan ligne på kyssesyken. Det er en parasitt som mange katter har, og det finnes over hele verden. Spesielt gravide bør ta forholdsregler mot toksoplasmose.

– Det kan gi et lignende sykdomsbilde med symptomer fra svelg, samt hovne lymfeknuter og mandler. Kyssesyken, HIV og toksoplasmose kan altså ligne på hverandre, men de er knyttet til veldig ulik type risikoatferd og smitteeksponering.

Lege ved infeksjonsmedisinsk avdeling: Rafael Alexander Leiva Foto: Privat
Lege ved infeksjonsmedisinsk avdeling: Rafael Alexander Leiva Foto: Privat Vis mer

Det kan ta lang tid å bli helt frisk etter kyssesyken

Hvor lang tid det tar før man blir frisk, er veldig individuelt. Det er vanlig å ha vondt i halsen, men noen får så hovne mandler at de har store problemer med å svelge mat og drikke, og derfor blir innlagt på sykehus.

– Det er sjelden innleggelse er nødvendig. Mange har vond og sår hals, og er sykemeldt i noen dager. De fleste vil føle seg mye bedre etter et par uker, mens noen hangler veldig i lang tid etterpå, sier Leiva.

Noen få kan utvikle postviralt tretthetssyndrom som følge av kyssesyken, med betydelig redusert energifølelse som kan vare i flere måneder. Det er imidlertid ingen grunn til å fortvile, da de fleste før eller senere gjenvinner sitt vanlige energi- og aktivitetsnivå.

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.
Per Åkesson

Per Åkesson

INFEKSJONSLEGEN

Send inn spørsmål

– Noen får forstørret lever og milt. Vi anbefaler disse pasientene å ikke drive med kontaktsport de påfølgende tre til seks ukene. Dette er fordi et kraftig slag i magen en sjelden gang kan føre til at milten sprekker, og da vil operasjon være nødvendig.

Det finnes antivirusmiddel mot EBV og CVM, men det er ikke vanlig å bruke medisiner mot kyssesyke.

– Disse midlene er ikke nyttige i behandling av vanlig kyssesyke hos ellers friske personer. Det går over av seg selv, sier Leiva.