Koronavirus: Lambda-varianten

Den nye virusmutasjonen sprer seg i Sør Amerika og er også oppdaget i Norge. Helsemyndighetene følger nøye med på utviklingen. Hva vet vi så langt og bør vi være bekymret for Lambda?

NY MUTASJON: Lambda har syv forandringer i spikeproteinet, som kan gjøre at den er mer smittsom enn opprinnelig virus. Illustrasjon: Lightspring / Shutterstock / NTB
NY MUTASJON: Lambda har syv forandringer i spikeproteinet, som kan gjøre at den er mer smittsom enn opprinnelig virus. Illustrasjon: Lightspring / Shutterstock / NTB Vis mer

Lambda mutasjonen av koronavirus ble først oppdaget og dokumentert i Peru, desember 2020, ifølge WHO.

Lambda-varianten sprer seg nå i flere land i Sør-Amerika, og er også oppdaget andre deler av verden – inklusive Norge.

Virusvarianten er kategorisert som en VOI «variant av interesse» av Verdens helseorganisasjon, men den er foreløpig ikke kategorisert som den mer alvorlige VOC «variant av bekymring» slik som for eksempel Alfa varianten og Delta varianten (1).

Oversikt: Virusvarianter som bekymrer WHO

Mer smittsomt?

Lambda har syv forandringer i spikeproteinet som kan forandre egenskapene til viruset.

Virus vil stadig gjennomgå mutasjoner som gjør viruset mer motstandsdyktig slik at det kan overleve og spre seg videre. En virusmutasjon kan for eksempel være mer smittsom, ha mindre effekt av vaksiner og gi mer alvorlig sykdom enn det opprinnelige viruset.

image: 5 ting du bør vite om Delta-varianten

5 ting du bør vite om Delta-varianten

Line Vold, avdelingsdirektør i FHI, understreker at det per nå ikke er nok kunnskap om hvilken effekt disse endringene har på Lambda virusvarianten.

– Vi har ikke grunnlag for å si at varianten er farligere enn de andre variantene som sirkulerer, sier hun til Dagsavisen.

Oppdaget i Norge

Det første tilfellet med covid-19 med Lambda ble oppdaget i Norge i begynnelsen av august (2021).

– Det kan være flere tilfeller i Norge, men sannsynligvis ikke. Den har noen mutasjoner som gir høyere smittsomhet og kanskje unngår tidligere vaksinasjon i noen grad, men neppe mye, og neppe så mye som Delta, sier Aavitsland, til kanalen, sier overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet (FHI) til TV2.

Det er Delta varianten som dominerer i Norge nå.

image: Vanligste fem koronasymptomer for vaksinerte

Vanligste fem koronasymptomer for vaksinerte

Mer motstandsdyktig mot vaksine?

Det er så langt utført flere laboratorieeksperimenter som har sett på om Lambda-varianten er mer motstandsdyktig mot koronavaksine, enn det originale versjonen av koronaviruset som først oppsto i Wuhan (2). Undersøkelsene er ikke fagfellevurdert, og det er for tidlig å fastslå noe om hvorvidt vaksinene vil kunne ha redusert effekt på Lambda.

Det er også verdt å merke seg at ingen vaksine er 100% effektiv for å forebygge Covid -19 infeksjon, men symptomene blir rapportert som mildere og mer kortvarig hos vaksinerte, og sykdommen får mindre alvorlig utfall.

Andre virusvarianter:

Kilder:

1) WHO: Tracking SARS-CoV-2 variants 2) Medscape: Lambda 3) CNBC: Here what you \need to know about the lamda variant