Koronavirus: Lambda-varianten

Den nye virusmutasjonen sprer seg i Sør Amerika og er også oppdaget i Norge. Helsemyndighetene følger nøye med på utviklingen. Hva vet vi så langt og bør vi være bekymret for Lambda?

NY MUTASJON: Lambda har syv forandringer i spikeproteinet, som kan gjøre at den er mer smittsom enn opprinnelig virus. Illustrasjon: Lightspring / Shutterstock / NTB
NY MUTASJON: Lambda har syv forandringer i spikeproteinet, som kan gjøre at den er mer smittsom enn opprinnelig virus. Illustrasjon: Lightspring / Shutterstock / NTB Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Lambda mutasjonen av koronavirus ble først oppdaget og dokumentert i Peru, desember 2020, ifølge WHO.

Lambda-varianten sprer seg nå i flere land i Sør-Amerika, og er også oppdaget andre deler av verden – inklusive Norge.

Virusvarianten er kategorisert som en VOI «variant av interesse» av Verdens helseorganisasjon, men den er foreløpig ikke kategorisert som den mer alvorlige VOC «variant av bekymring» slik som for eksempel Alfa varianten og Delta varianten (1).

Oversikt: Virusvarianter som bekymrer WHO

Mer smittsomt?

Lambda har syv forandringer i spikeproteinet som kan forandre egenskapene til viruset.

Virus vil stadig gjennomgå mutasjoner som gjør viruset mer motstandsdyktig slik at det kan overleve og spre seg videre. En virusmutasjon kan for eksempel være mer smittsom, ha mindre effekt av vaksiner og gi mer alvorlig sykdom enn det opprinnelige viruset.

Line Vold, avdelingsdirektør i FHI, understreker at det per nå ikke er nok kunnskap om hvilken effekt disse endringene har på Lambda virusvarianten.

– Vi har ikke grunnlag for å si at varianten er farligere enn de andre variantene som sirkulerer, sier hun til Dagsavisen.

Oppdaget i Norge

Det første tilfellet med covid-19 med Lambda ble oppdaget i Norge i begynnelsen av august (2021).

– Det kan være flere tilfeller i Norge, men sannsynligvis ikke. Den har noen mutasjoner som gir høyere smittsomhet og kanskje unngår tidligere vaksinasjon i noen grad, men neppe mye, og neppe så mye som Delta, sier Aavitsland, til kanalen, sier overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet (FHI) til TV2.

Det er Delta varianten som dominerer i Norge nå.

Mer motstandsdyktig mot vaksine?

Det er så langt utført flere laboratorieeksperimenter som har sett på om Lambda-varianten er mer motstandsdyktig mot koronavaksine, enn det originale versjonen av koronaviruset som først oppsto i Wuhan (2). Undersøkelsene er ikke fagfellevurdert, og det er for tidlig å fastslå noe om hvorvidt vaksinene vil kunne ha redusert effekt på Lambda.

Det er også verdt å merke seg at ingen vaksine er 100% effektiv for å forebygge Covid -19 infeksjon, men symptomene blir rapportert som mildere og mer kortvarig hos vaksinerte, og sykdommen får mindre alvorlig utfall.

Andre virusvarianter:

Kilder:

1) WHO: Tracking SARS-CoV-2 variants 2) Medscape: Lambda 3) CNBC: Here what you \need to know about the lamda variant

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer