Klamydia: Hvilke symptomer har menn?

Under halvparten av mennene får symptomer av klamydia. Det viktigste symptomet er svie og irritasjon i urinrøret.

KLAMYDIA: Klamydia kan gi ubehag nedentil. Foto: Staras / Shutterstock / NTB
KLAMYDIA: Klamydia kan gi ubehag nedentil. Foto: Staras / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Visste du at mannens urinrør er 20-25 cm langt? Faktisk fem ganger lengre enn hos kvinnen. Vi snakker om et langt rør, som skal innrette seg penis´ ulike stillinger, og samtidig frakte urin, sæd og kroppens eget glidemiddel. Dette røret kan bli betent av en rekke mikrober.

Infeksjon med bakterien klamydia er en av de hyppigste infeksjonene som finnes, og smitte skjer først og fremst ved seksuell kontakt. Da klamydia kan gi seinskader i underlivet, både hos menn og kvinner, er det bekymringsverdig at klamydia oftest ikke gir symptomer. Bakterien trives imidlertid svært godt i mannens urinrør, og kan altså gi symptomer.

Typiske symptomer fra urinrøret

  • Kløe og kribling i urinrøret
  • Rødhet i urinrørsåpningen
  • Svie ved vannlating
  • Utflod: Litt blakket væske eller fuktighet som kommer ut av urinrøret

Symptomer fra øye, hals og endetarm?

Klamydia kan smitte til øyet under oralsex, eventuelt overføres via fingrene til øyet, og gi øyekatarr. Hyppigst er det bare det ene øyet som blir betent.

Smitte til halsen ved oralsex kan skje, men er sjelden, og oftest uten symptomer. Ved analsex kan endetarmen bli smittet, men symptomene er oftest fraværende, eller vage i form av irritasjon; ved uttalte plager kan det komme slim og blod fra endetarmen.

Smerter i pungen

Hvis du går altfor lenge med en klamydia uten å merke det, kan det komme betennelser i de dypere deler av underlivet som urinrøret leder til.

Pungen inneholder både testikler og bitestikler. Hvis disse blir betente, vil det føre til smertefulle hevelse i pungen, du kan få feber, og kroppen kjennes dårlig, altså nedsatt allmenntilstand.

Hva annet kan det være?

  • Gonoré er en kjønnssykdom som gir tykkere og gulaktig utflod fra urinrørsåpningen.
  • Mycoplasma genitalia er navnet på en seksuelt overført mikrobe som kan gi mange av de samme symptomene som klamydia.
  • Blærekatarr kan forekomme hos menn, selv om det vanligst hos kvinner, fordi urinrøret hos kvinnene er kortere og bakterier lettere finner veien til urinblæren. Da vil det i tillegg til svie i urinøret komme dypere smerter under navlen eller i ryggen.
  • Betennelse i prostata kalles prostatitt. Denne kan være akutt innsettende med uttalte smerter i området mellom pung og endetarm, eller arte seg som en kronisk prostatitt som gir smerter i samme område, svie ved vannlating, lekkasje av urin, hyppig nattlig vannlating.
  • Seksuell aktivitet i seg selv kan hos mannen gi plager fra urinrør eller endetarm, enten det er ved samleie eller kraftig og hardhendt onanering. Fisting er en seksuell aktivitet der hånd og underarm penetrerer analåpningen. Her kan skader på slimhinner bli uttalt

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer