Kikhoste - stadig epidemi

Tror du kikhoste er en historisk sykdom? Da tar du feil. Folkehelseinstituttet melder at kikhoste er blant de meldingspliktige sykdommene som hyppigst blir meldt til instituttet. Og det er all grunn til å ta dette på alvor.

Helt fra 1952 har vaksinen mot kikhoste vært en del av barnevaksinasjonsprogrammet. Før vaksinen regnet man med at omtrent 90 prosent av alle barn ble smittet. Den viktigste målsettingen med vaksinasjonen har vært å beskytte barn under to år. Det er denne aldersgruppen som lettest kan få alvorlige komplikasjoner i kjølvannet av en slik infeksjon.

Vaksinen beskytter de småAntallet toåringer som har fått kikhoste har holdt seg stabilt, noe som viser at effekten av vaksinasjonen har vært god. Det er særlig eldre barn og ungdom som i første grad blir rammet. Årsaken er at effekten av vaksinen gradvis forsvinner. I 2005 ble det derfor innført en ekstra dose kikhostevaksine til alle andreklassinger for å forlenge beskyttelsen.

Mange tilfellerPå Nasjonalt folkehelseinstitutts nettsider viser statistikken over meldte tilfeller de siste årene (som det finnes tall fra) en betydelig forekomst: 2.764 tilfeller i 2003, 7.727 tilfeller i 2004 og 5.536 tilfeller i 2005.

Hva er kikhoste?Kikhoste er en infeksjon som angriper luftveiene. Infeksjonen fører til langvarig og kraftig hosterier som ofte avsluttes av karakteristiske kikeanfall og brekninger. Sykdommen er svært smittsom. Sykdommen deles inn i to stadier. De første 1-2 ukene får barnet forkjølelsesliknende symptomer, med hoste, feber og rennende nese. Deretter følger stadiet med intens hoste med kiking, og eventuelt oppkast. Det er ikke uvanlig at barnet er sykt i 6-8 uker eller mer.

På verdensbasis regner WHO med at rundt 40 millioner blir smittet og at omtrent 300.000 dør grunnet kikhoste hvert år.

Beskytt barnaDersom du har små barn hjemme og vet om tilfeller av kikhoste i nærmiljøet, bør du unngå at barnet ditt kommer i nærheten av den som er syk. Barn under to år som har en nærkontakt med kikhoste, tilbys ekstra vaksinering og forebyggende antibiotika. Også i enkelte andre tilfeller gis forebyggende behandling med antibiotika og/eller vaksine.

Oppdatert 25.09.07 av: Cecilie Arentz-Hansen, lege

Bekymret? Snakk med en lege på video nå!

Våre leger sitter klare til å svare på akkurat det du lurer på. Alt du trenger er en mobil, et nettbrett eller en PC med kamera og BankID.

  • Ingen krav til program eller app
  • 100% anonymitet
  • Ingen ventetid
  • Betal med Vipps
Leger på vakt
Simen Brynildsen
Ledig nå
Britt Nakstad
Ledig nå
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Kilder:

  • Økning i kikhoste. Nasjonalt folkehelseinstitutt (25.09.07)
  • Kikhoste (pertussis).Nasjonalt folkehelseinstitutt (25.09.07)