Kawasakis syndrom

Langvarig feber, hovne lymfeknuter og såkalt «jordbærtunge» kjennetegner tilstanden som kan gi alvorlig hjertesykdom, hvis den ikke blir behandlet.

FEBERSYKDOM: Langvarig feber, «jordbærtunge», utslett, øyebetennelse og redusert allmenntilstand gir mistanke om Kawasakis syndrom. Foto: NTB / Scanpix / Shutterstock.
FEBERSYKDOM: Langvarig feber, «jordbærtunge», utslett, øyebetennelse og redusert allmenntilstand gir mistanke om Kawasakis syndrom. Foto: NTB / Scanpix / Shutterstock. Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Kawasakis syndrom er en mulig diagnose ved febersykdom hos barn, og kan være vanskelig å påvise. Risikogruppen er barn i alderen tre måneder til tolv år, men de aller fleste er under fire år gamle da de blir rammet. Diagnosen er i sjeldne tilfeller beskrevet også hos voksne.

Symptomer

Sykdommens starter med feber i mer enn fem dager, utslett og hovne lymfekjertler. I tillegg til utslett i munnhulen og «jordbærtunge». Det vil si at tungen blir skarpt rød i en farge som kan minne om et jordbær. På grunn av dette kan sykdommen ofte feildiagnostiseres som skarlagensfeber. Ved Kawasakis syndrom vil man imidlertid ikke bli bedre ved bruk av antibiotika, og det er derfor viktig at både foreldre og lege da reagerer.

Syndromet medfører også øyebetennelse (konjunktivitt), men uten den karakteristiske pussdannelsen som man ser ved ukomplisert konjunktivitt hos barn. Barna kan også klage over øresmerter, leddsmerter og magesmerter. Diaré er ikke uvanlig. Barna er også lett irritable, og det er viktig å fastslå at det ikke dreier seg om blodforgiftning (sepsis) eller hjernehinnebetennelse (meningitt).

Mange vil også ha karakteristiske hudforandringer i håndflatene og på føttene. På grunn av hudforandringene kan syndromet ofte forveksles med Erytema mulitforme eller Steven Johnsens syndrom.

JORDBÆRTUNGE: Skarpt rød tunge med nupper, som kan minne om et jordbær. Ved Kawasaki syndrom har barnet også utslett rundt munnen og ofte hovne, sprukne lepper. Foto: NTB / Scanpix / Shutterstock.
JORDBÆRTUNGE: Skarpt rød tunge med nupper, som kan minne om et jordbær. Ved Kawasaki syndrom har barnet også utslett rundt munnen og ofte hovne, sprukne lepper. Foto: NTB / Scanpix / Shutterstock. Vis mer

Inflammasjon i blodårene

Syndromet opptrer som en årebetennelse (vaskulitt), og kan ubehandlet gi alvorlige utposninger (aneurismer) på hjertets blodårer, de såkalte kransarteriene, også kalt koronararteriene. Tidligere var det oftest revmatisk feber som forårsaket hjertesykdom hos barn, men Kawasakis syndrom er nå den hyppigste årsaken.

Årsaken til at noen utvikler tilstanden er ikke kjent, man vet ikke eksakt hva som forårsaker febersykdommen, men man tror at den skyldes en infeksjon. Det har imidlertid ikke latt seg gjøre å isolere et bestemt virus eller en bakterie. Syndromet har sannsynligvis flere årsaker, og det eksisterer blant annet en teori om at et «superantigentoksin» kan være årsaken. Det betyr at det muligens er et hittil ukjent virus som ved smitte gir en overaktivering av immunsystemet, slik at kroppens forsvarsceller angriper blodårene.

Diagnose og behandling

Et syndrom viser til en samling av symptomer og tegn som ofte opptrer sammen, hvor diagnosen stilles klinisk av legen. Det er ikke gitt at alle kjennetegnene ved et syndrom har samme årsaksforklaring.

Diagnosen Kawasakis syndrom kan være vanskelig å stille siden det ikke finnes noen enkel blodprøve som kan bekrefte diagnosen. Det er derfor viktig å ta flere prøver som sett i sammenheng kan være med på å underbygge diagnosen. Blodprøvene vil vise forhøyet senkningsreaksjon (SR) og hurtigsenkningsreaksjon (CRP) som ved en bakteriell infeksjon. Blodprøvene vil også vise at barnet er blodfattig (anemi), samt at leverprøvene er påvirket. I urinen kan man finne protein og steril pyuri (puss). Det er også lurt å ta røntgen av lunger siden det kan vise mild lungebetennelse (pneumonitt), noe som ikke kan påvises ved klinisk undersøkelse.

Les også: Hva betyr blodprøvene legen tar?

Behandlingen består av intravenøs behandling med immunoglobulin. Selv uten behandling er sykdommen hos de fleste pasientene imidlertid godartet og går over av seg selv uten komplikasjoner.

Høy risiko uten behandling

Dersom syndromet ikke behandles i tide kan man få utposninger på hjertets koronarkar, såkalte aneurismer. Slike utposninger kan påvises ved ekkokardiografi, hvor man ser at årenes kaliber veksler (årene har fått økt diameter som følge av utposningene).

I de tilfeller der diagnosen aldri påvises etter behandling av andre årsaker uteblir vil opp mot 25 prosent av pasientene utvikle hjerteproblemer, noe som i verste fall kan føre til plutselig og uventet død. Dersom riktig diagnose stilles og behandling med immunoglobulin og acetylsalisylsyre startes i tide synker risikoen for hjertekomplikasjoner til fem prosent.

Hyppigst i Japan

Syndromet ble først beskrevet av den japanske barnelegen Tomasu Kawasaki i 1967. Kawasakis syndrom forekommer også hyppigst hos asiater, men tallene er stigende i Vesten. I Japan er det nesten 30 ganger høyere forekomst enn i Skandinavia. Syndromet synes også å ha en sesongvariasjon, med høyeste forekomst om våren og vinteren.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer