Hjemmekarantene og hjemmeisolasjon er to ulike metoder som begrenser smitte for de som har økt risiko for å være smittet, er mistenkt smittet eller bekreftet smittet med coronavirus. Hjemmekarantene er mindre omfattende og strengt enn hjemmeisolasjon. Her får du en forklaring på hva det innebærer.
Hjemmekarantene
Hjemmekarantene betyr at man ikke skal gå på jobb, skole, bruke offentlig transport eller oppholde seg i områder hvor man lett kan komme i nær kontakt med andre mennesker, opplyser Helse-Norge.

Symptomer på infeksjon med Coronavirus
I motsetning til isolasjon, kan man ved hjemmekarantene gå ut av huset. Bor du sammen med en i hjemmekarantene kan man gå på jobb, skole eller barnehage. Man kan med andre ord leve som vanlig, med mindre man får feber eller andre luftveissymptomer, skriver fhi.
Hjemmekarantene anbefales for følgende grupper:
- De som har hatt nærkontakt med en som har fått påvist coronavirus. Dette inkluderer de som bor sammen.
- Alle som har vært i områder med vedvarende smitte av koronavirus. skal holde seg hjemme i fjorten dager etter hjemkomst uavhengig om de har virus eller ikke.
Områdene med utbredt smitte er hittil (9.3.20):
Hubei-provinsen i Kina, Iran, Sør Korea, Nord-Italia: Regionene Lombardia, Veneto, Emilia-Romagna, Piemonte, Valle d’Aosta, Liguria, Marche, Trentino-Alto Adige, Friuli Venezia Giulia, Toscana, Umbria og Abruzzo og Tirol i Østerrike.
Se live map over land med mest smitte på db.no

Gravide og coronavirus
Hjemmeisolering
Hjemmeisolering betyr at man skal være hjemme, og ikke gå i butikken eller liknende. Hvem som skal hjelpe deg med nødvendige innkjøp avhenger litt av situasjonen du er i, men blir vurdert av legen din i samråd med kommunelegen.
Bor man sammen med andre, bør man helst ikke dele soverom eller bad. Er ikke dette mulig, er det viktig at man ikke deler håndklær. Det er viktig at man dekker til munnen når man hoster og nyser. Ifølge Who, kan nemlig andre mennesker bli smittet av viruset dersom de puster inn dråpene til noen som hoster. Derfør bør man holde seg minst én meter unna en syk person.
Fhi anbefaler å begrense sosial kontakt, unngå besøk og ikke ha flere personer i huset enn nødvendig.
Hjemmeisolasjon anbefales for:
- De som er bekreftet smittet av coronaviruset, men ikke trenger innleggelse på sykehus.
- Mistenkt tilfeller, som innebærer pasienter med akutt luftveisinfeksjon med enten hoste, kortpustethet eller feber, og som de siste fjorten dagene oppfyller disse minst ett av følgende kriterier:
1) Har vært i et område med utbredt eller lokal spredning av coronaviruset.
2) Har vært i nærkontakt med et bekreftet tilfelle.
De som bor sammen med en i isolasjon, bør være i karantene og følge rådene over, og følge nøye med på egen helsetilstand.
Kan smitte andre i hjemmet
Infeksjonslege Gunnar Hasle er uenig i Folkehelseinstituttets anbefaling om hjemmeisolasjon, ettersom man da risikerer å smitte andre i husstanden som er friske.
Å reise alene på ei hytte, er sannsynligvis ikke noe godt råd. Helsemyndighetene gikk ut i media 13.03.19 og advarte mot å reise til hytter nå, på grunn av at det vil belaste helsevesenet i mange hyttekommuner, som ikke har kapasitet til å behandle flere enn kommunenes innbyggere.

Hvor lenge må jeg være i karantene eller isolasjon?
- Folk som har vært eksponert for smitte (nærkontakter) må være i hjemmekarantene i fjorten dager etter siste kontakt med personen som har fått bekreftet smitte. Dette gjelder selv om man har testet negativt i denne perioden.
- Mistenkte tilfeller isoleres inntil man tester negativt for viruset. For lavrisikokontakter (de som bare er mulig eksponert for smitte) oppheves hjemmeisolasjon dersom de tester negativt på viruset.
- Bekreftede tilfeller må være isolert så lenge de har symptomer på sykdom. Det gjøres en individuell vurdering av når isolering kan opphøre basert på klinisk bilde og prøvesvar, opplyser fhi.
