Karantene og isolering ved coronavirus

For å hindre videre spredning av coronaviruset anbefales hjemmekarantene og hjemmeisolering ved ulike tilfeller.

ISOLASJON: Ved hjemmeisolasjon skal man ikke gå ut av huset. Foto: Shutterstock/ NTB Scanpix
ISOLASJON: Ved hjemmeisolasjon skal man ikke gå ut av huset. Foto: Shutterstock/ NTB Scanpix Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hjemmekarantene og hjemmeisolasjon er to ulike metoder som begrenser smitte for de som har økt risiko for å være smittet, er mistenkt smittet eller bekreftet smittet med coronavirus. Hjemmekarantene er mindre omfattende og strengt enn hjemmeisolasjon. Her får du en forklaring på hva det innebærer.

Alt om coronaviruset

Hjemmekarantene

Hjemmekarantene betyr at man ikke skal gå på jobb, skole, bruke offentlig transport eller oppholde seg i områder hvor man lett kan komme i nær kontakt med andre mennesker, opplyser Helse-Norge.

image: Symptomer på infeksjon med Coronavirus

Symptomer på infeksjon med Coronavirus

I motsetning til isolasjon, kan man ved hjemmekarantene gå ut av huset. Bor du sammen med en i hjemmekarantene kan man gå på jobb, skole eller barnehage. Man kan med andre ord leve som vanlig, med mindre man får feber eller andre luftveissymptomer, skriver fhi.

Hjemmekarantene anbefales for følgende grupper:

 • De som har hatt nærkontakt med en som har fått påvist coronavirus. Dette inkluderer de som bor sammen.
 • Alle som har vært i områder med vedvarende smitte av koronavirus. skal holde seg hjemme i fjorten dager etter hjemkomst uavhengig om de har virus eller ikke.

  Områdene med utbredt smitte er hittil (9.3.20):
  Hubei-provinsen i Kina, Iran, Sør Korea, Nord-Italia: Regionene Lombardia, Veneto, Emilia-Romagna, Piemonte, Valle d’Aosta, Liguria, Marche, Trentino-Alto Adige, Friuli Venezia Giulia, Toscana, Umbria og Abruzzo og Tirol i Østerrike.

Se live map over land med mest smitte på db.no

image: Gravide og coronavirus

Gravide og coronavirus

Hjemmeisolering

Hjemmeisolering betyr at man skal være hjemme, og ikke gå i butikken eller liknende. Hvem som skal hjelpe deg med nødvendige innkjøp avhenger litt av situasjonen du er i, men blir vurdert av legen din i samråd med kommunelegen.

Bor man sammen med andre, bør man helst ikke dele soverom eller bad. Er ikke dette mulig, er det viktig at man ikke deler håndklær. Det er viktig at man dekker til munnen når man hoster og nyser. Ifølge Who, kan nemlig andre mennesker bli smittet av viruset dersom de puster inn dråpene til noen som hoster. Derfør bør man holde seg minst én meter unna en syk person.

Fhi anbefaler å begrense sosial kontakt, unngå besøk og ikke ha flere personer i huset enn nødvendig.

Hjemmeisolasjon anbefales for:

 • De som er bekreftet smittet av coronaviruset, men ikke trenger innleggelse på sykehus.
 • Mistenkt tilfeller, som innebærer pasienter med akutt luftveisinfeksjon med enten hoste, kortpustethet eller feber, og som de siste fjorten dagene oppfyller disse minst ett av følgende kriterier:
  1) Har vært i et område med utbredt eller lokal spredning av coronaviruset.
  2) Har vært i nærkontakt med et bekreftet tilfelle.

De som bor sammen med en i isolasjon, bør være i karantene og følge rådene over, og følge nøye med på egen helsetilstand.

Kan smitte andre i hjemmet

Infeksjonslege Gunnar Hasle er uenig i Folkehelseinstituttets anbefaling om hjemmeisolasjon, ettersom man da risikerer å smitte andre i husstanden som er friske.

Å reise alene på ei hytte, er sannsynligvis ikke noe godt råd. Helsemyndighetene gikk ut i media 13.03.19 og advarte mot å reise til hytter nå, på grunn av at det vil belaste helsevesenet i mange hyttekommuner, som ikke har kapasitet til å behandle flere enn kommunenes innbyggere.

Slik smitter coronaviruset

INFEKSJONSLEGE: Gunnar Hasle, lege ved Reiseklinikken i Oslo. Foto: MDG
INFEKSJONSLEGE: Gunnar Hasle, lege ved Reiseklinikken i Oslo. Foto: MDG Vis mer

Hvor lenge må jeg være i karantene eller isolasjon?

 • Folk som har vært eksponert for smitte (nærkontakter) må være i hjemmekarantene i fjorten dager etter siste kontakt med personen som har fått bekreftet smitte. Dette gjelder selv om man har testet negativt i denne perioden.

 • Mistenkte tilfeller isoleres inntil man tester negativt for viruset.  For lavrisikokontakter (de som bare er mulig eksponert for smitte) oppheves hjemmeisolasjon dersom de tester negativt på viruset.

 • Bekreftede tilfeller må være isolert så lenge de har symptomer på sykdom. Det gjøres en individuell vurdering av når isolering kan opphøre basert på klinisk bilde og prøvesvar, opplyser fhi.
image: Coronavirus eller vanlig forkjølelse?

Coronavirus eller vanlig forkjølelse?

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Gunnar Hasle INFEKSJONSLEGEN
Få svar innen 3 dager for 399,-