Kan man være smittebærer etter man har fått koronavaksinen?

Vi vet at de godkjente vaksinene gir god beskyttelse mot alvorlig covid-19 sykdom, men vil vaksinen hindre at man smitter andre med viruset?

SMITTESPREDNING: Der er enda usikkert hvor effektiv vaksinene er i å forhindre smittespredning. Foto: frank60 / NTB
SMITTESPREDNING: Der er enda usikkert hvor effektiv vaksinene er i å forhindre smittespredning. Foto: frank60 / NTB Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Vi vet at de godkjente koronavaksinene beskyttelser mot covid-19 sykdom. Men siden vaksinene er ny er det fortsatt en del som er usikkert, blant annet hvor lenge vaksinen varer og i hvor stor grad vaksinene hindrer smittespredning.

Hindrer vaksinen smittespredning?

Det vi vet er at vaksinen hindrer sykdom forårsaket av koronaviruset, derfor vil vaksinen også, i noen grad, hindre smittespredning. Men det vi ikke vet enda er hvor effektiv vaksinene i seg selv er på å hindre smitte.

Hva skjer hvis koronaviruset kommer i kroppen din etter du er vaksinert?

De forskjellige vaksinene oppgir forskjellig effektivitet mot covid-19. For eksempel oppgir BioNTech/Pfizer at koronavaksinen deres er 95 % effektiv mot covid-10, 1-2 uker etter andre dose. Dette betyr at 5 % av de som tok vaksinen fikk koronasykdom selv om de var vaksinerte, mens resterende andel - 95 % ikke ble syke.

Enkelt forklart: Når du har tatt vaksinen, og vaksinen er effektiv, blir du ikke syk hvis du blir smittet av koronaviruset. Kroppen din kjenner igjen viruset og tar knekken på det og du vil ikke bli syk og få symptomer.

image: Kan man få covid-19 selv om man har tatt koronavaksine?

Kan man få covid-19 selv om man har tatt koronavaksine?

Men kan du likevel smitte andre?

Generelt vet vi at de fleste virus er mest smittsomme når du har symptomer, derfor vil vaksinene som forhindre sykdom i noen grad hindre smittespredning.

Men vi vet også at koronaviruset kan smitte fra asymptomatiske personer. Asymptomatisk betyr at man ikke har noen symptomer på infeksjon, men man er bærer av koronaviruset og kan derfor spre smitte.

Dette er skummelt fordi mangel på symptomer gjør at man lever som normalt - man tester seg ikke og man går ikke i isolasjon. Man kan derfor smitte et stort antall mennesker, uten å vite om det. Vi vet ikke enda om vaksinene vil forhindre at asymptomatiske personer smitter andre.

Dette er grunnen til at per dags dato må også de som har fått vaksinen forholde seg til de samme smittevernreglene som de som er uvaksinerte. Rett og slett fordi vi enda er usikre på hvor effektiv vaksinene er i å hindre videre smitte. (1, 2)

Kan vaksinen i seg selv gjøre at du smitter andre?

Svaret er nei. Ingen av vaksinen inneholder levende virus som kan forårsake sykdom. Dermed er det umulig at vaksineinnholdet innholder smitte som kan overføres fra din kropp til andre mennesker.

image: AstraZeneca-vaksinen: Oppsøk lege ved disse symptomene

AstraZeneca-vaksinen: Oppsøk lege ved disse symptomene

Hvorfor vet vi ikke mer om dette?

Da vaksinene ble testet for godkjenning var hovedfokuset i stor grad på hvor gode vaksinene var i å forhindre sykdom. Dette var og er viktig da det ikke finnes noen spesifikk behandling mot koronainfeksjon, og det å forhindre sykdom vil redusere død, senskader og belastninger på helsevesenet.

Hvis man skal undersøke om vaksinen hindrer smitte krever dette en annerledes fremgangsmåte på studiedesignet enn hvis man vil se hvor god en vaksine er i å forhindre sykdom. Slike studier foreligger ikke enda.

LES OGSÅ: Astma og koronavaksine

Oppløftende nyheter?

Det er flere foreløpige resultater fra flere vaksineleverandører som tyder på at vaksinene kan forhindre smitte, men disse er ikke fagfellevurdert ennå og har derfor ingen vitenskapelig tyngde.

KORONAVAKSINE: Vi vet at vaksinene forhindrer covid-19 sykdom, men det er enda usikkert om vaksinene vil forhindre smitte. Foto: diy13 / NTB
KORONAVAKSINE: Vi vet at vaksinene forhindrer covid-19 sykdom, men det er enda usikkert om vaksinene vil forhindre smitte. Foto: diy13 / NTB Vis mer

Nye data fra Pfizer, som har BioNTech/Pfizer vaksinen, kan tyde på at deres vaksine forhindrer asymptomatisk infeksjon av koronaviruset i hele 94 %. En vaksine som forhindrer asymptomatisk infeksjon, altså en infeksjon uten symptomer, vil forhindre videre smitte.

Dataene er hentet fra Israel som har vaksinert en stor andel av sin befolkning med Pfizer vaksinen. Men dataene er fra legemiddelselskapet Pfizer og er altså enda ikke fagfellevurdert. Fagfellevurdering vil si at datene nøye gjennomgås og kvalitetssikres av andre eksperter på området. Men nyheten, både fra Pfizer og foreløpige resultater fra andre vaksiner, er oppløftende og gir håp om at koronavaksinene også kan forhindre smitte. (1, 2, 3)

LES MER OM: 11 spørsmål og svar om koronavaksinen

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Gunnar Hasle INFEKSJONSLEGEN
Få svar innen 3 dager for 399,-

Kilder

1) Folkehelseinstituttet, Fakta om koronaviruset SARS-CoV-2 og sykdommen covid-19 2) Folkehelseinstituttet, Koronavaksine – informasjon til befolkningen 3) Pfizer, Real-world evidence confirms high effectiveness of Pfizer-Biontech covid-19 vaccine and profound public health impact of vaccination one year after pandemic declared.