Vinterbølgen med covid-19 er på retur, og færre mennesker blir nå syke og innlagt på grunn av koronaviruset. På bakgrunn av dette har FHI kommet med nye anbefalinger for covid-19.
Når skal man holde seg hjemme?
Hvis man har nyoppståtte luftveissymptomer og føler seg syk, skal man bli hjemme fra jobb, skole eller barnehage inntil man føler seg bra igjen.
Symptomer på sykdom inkluderer feber, hoste, sår hals, tap av lukte- og smakssans, snørr, hodepine og nedsatt allmenntilstand.
Hvis man har nyoppståtte luftveissymptomer og føler seg syk, skal man bli hjemme inntil man er bra igjen
Det eneste unntaket som gjelder, er hvis man kun har lette forkjølelsessymptomer. Da kan man leve som normalt, men bør samtidig begrense eller helt unngå besøk til personer som er i risikogrupper og nyfødte mens man har symptomer, hvis dette er mulig.
Hvis man etter sykdom føler seg allment bra igjen, men har restsymptomer som for eksempel snørr, heshet eller noe hoste, er det likevel i orden å komme tilbake på jobb, skole eller i barnehage.

Hvor lenge etter smitte vises det på test?
Hvis koronatesten er positiv
Har man testet positivt på koronatest, gjelder de samme rådene om å holde seg hjemme hvis man føler seg syk. Hvis testen er positiv, men man ikke føler seg syk eller har symptomer, behøver man ikke holde seg hjemme.
Reglene er de samme ved både positiv og negativ test; man skal holde seg hjemme hvis man føler seg syk
Med andre ord er reglene de samme ved både positiv og negativ test; man skal holde seg hjemme hvis man føler seg syk. Det er fremdeles anbefalt å holde en god hoste- og håndhygiene.
Er det krav om karantene og selvtest?
Nei, det er ikke lenger krav om at man skal holde seg hjemme i 4 døgn eller teste seg med selvtest. Føler man seg syk skal man holde seg hjemme inntil man er frisk igjen, men reglene om karantene og selvtest er opphevet.
Reglene er opphevet fordi de fleste i Norge nå er godt vernet mot alvorlig sykdom. Svært mange er vaksinerte eller har allerede hatt korona, og man vet også at omikronvarianten gir mindre alvorlig sykdom enn tidligere varianter av viruset. I tillegg ser det ut til at vinterbølgen med covid-19 er godt på retur i Norge.

Fem årsaker til at noen mennesker ikke blir smittet av covid
Risikogrupper og pårørende bør passe ekstra på
Noen grupper har som kjent økt risiko for alvorlig sykdom på grunn av koronaviruset. Dette gjelder eldre mennesker og personer med underliggende sykdommer. Disse menneskene bør unngå steder med for mye trengsel og begrense samværet med personer som har luftveissymptomer.
Det er likevel viktig at man ikke isolerer seg i lang tid, da dette kan ha negativ effekt på den mentale helsa. Hvis man ikke kan eller vil unngå samvær med personer som har luftveissymptomer, bør disse personene bruke munnbind i den tid man er sammen.
Risikogrupper og uvaksinerte blir i tillegg anbefalt å bruke munnbind ute blant folk i perioder med mye smitte hvis det er vanskelig å holde avstand til andre.
Alle mennesker bør følge vaksineanbefalingene, og for mennesker i risikogrupper er det ekstra viktig at man blir vaksinert med oppfriskningsdose når man får tilbud om dette.
Når skal man kontakte lege?
Hvis man er bekymret for egen helse eller for barnet sitt, skal man kontakte lege. Det bør være lavere terskel for å kontakte lege jo yngre barnet er. Dersom symptomene er alvorlige eller ikke går over, bør man alltid kontakte lege.

Influensa eller korona? Slik skiller du dem fra hverandre
Kilder:
1) FHI: Nyoppståtte luftveissymptomer 2) FHI: Dette er anbefalingane for covid-19 som gjeld no 3) FHI: Råd og informasjon til risikogrupper og pårørende