Å bli syk av et virus flere ganger kalles reinfeksjon, og er ganske vanlig for virus som muterer. For eksempel har de fleste voksne hatt ulike forkjølelsesvirus som rhinovirus, adenovirus, parainfluensa og rs-virus mange ganger gjennom livet.
Det samme gjelder koronaviruset. Man har ingen garanti for å ikke bli smittet og syk på ny, selv om man har hatt viruset i kroppen tidligere.
Omikron reduserer effekten av antistoffene
Omikron er en ny virusvariant som på veldig kort tid har spredd seg, og norske helsemyndigheter regner med at det bare er et spørsmål om tid før denne koronavarianten vil dominere i Norge. Nær 1200 tilfeller er så langt registrert, men det er ventet at tallet øker.
I Verdens helseorganisasjon sin siste ukesrapport om covid-19 utbruddet, skriver de at foreløpige analyser antyder at Omikron reduserer aktiviteten i antistoffene som skulle beskytte deg mot koronaviruset, hvis du tidligere har vært syk med en annen koronavariant, eller har blitt vaksinert.

Ny risikovurdering: Så farlig er omikron
Mange syke, tross tidligere gjennomgått infeksjon
I Sør-Afrika har omikron spredd seg på rekordtid og dominerer. I dette landet har langt færre vaksinert seg enn i Norge, det er en vaksinasjonsdekning hos voksne på omtrent 35 % sammenlignet med Norge som har over 80 %.
Men – her kommer det interessante: Et sted mellom 60-80% totalt av befolkningen hadde antistoffer mot viruset (seroprevalens). Det betyr at på tross av at svært mange i befolkningen har hatt en koronainfeksjon tidligere, ble landet utsatt for et nytt, stort utbrudd. Det forteller oss at tidligere gjennomgått infeksjon med annen virusvariant sannsynligvis ikke beskytter mot omikron.
Svært mange i befolkningen hadde hatt en tidligere covid-infeksjon, likevel ble landet utsatt for et nytt, stort utbrudd.
WHO viser til en undersøkelse i Sør-Afrika som sammenlignet hvor mange som fikk en reinfeksjon de siste ukene sammenlignet med tidligere utbrudd i landet. Det viste seg at risikoen var høyere nå. Undersøkelsen er ikke fagfellevvurdert ennå.
Det er så kort tid siden omikron ble oppdaget, og vi trenger fortsatt flere uker om måneder med forskning og analyser for å bli helt sikre på dette, og gi et svar med to streker under, men foreløpig kan man si at tidligere delta-infeksjon gir ikke automatisk full beskyttelse mot å bli smittet med omikron og mye tyder på at omikron har høyere risiko enn delta for reinfeksjon.
Vaksine beskytter mot alvorlig sykdom
De fleste som har gjennomgått covid-19 tidligere har tatt vaksine tre måned eller senere etterpå.
– Vi regner med at vaksinasjon vil gi høy grad av beskyttelse mot alvorlig sykdom, uansett variant, har Line Vold i FHI sagt i en tidligere pressemelding om omikron.
Selv om beskyttelsen mot å bli smittet er redusert, tyder alt på at de som er vaksinert er godt beskyttet mot alvorlig sykdom, og får enten en infeksjon i kroppen man ikke merker i det hele tatt, eventuelt midle symptomer.
