Kan du smittes av sykdom i badebasseng?

-Ja, sier Vidar Lund i Folkehelseinstituttet. Men: - Det er sjeldent, vi har veldig få tilfeller av dokumentert smitte fra svømmebasseng.

BAKTERIEBOMBE: I mange hager finnes det små og større basseng uten rensing, eller med enke renseanlegg. Foto: pictoplay/ Shutterstock/ NTB scanpix
BAKTERIEBOMBE: I mange hager finnes det små og større basseng uten rensing, eller med enke renseanlegg. Foto: pictoplay/ Shutterstock/ NTB scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Vidar Lund, som er seniorforsker ved seksjon for smitte fra mat, vann og dyr ved Folkehelseinstituttet, forteller at smitte i basseng ikke er et utbredt problem i Norge.

- Den mest vanlige bakterien man smittes av i svømmebasseng er Pseudomonas, sier Lund.

Infeksjon etter bading

Pseudomonas aeruginosa kan forårsake infeksjoner i alle organsystemer, ifølge Folkehelseinstituttet. Bakterien kan formere seg i vann, og er mer klorresistent enn enterobakterier. Derfor vil basseng som renses utilstrekkelig lett kunne rammes av oppblomstring av Pseudomonas.

- Den gir ulike symptomer, sier Lund.

- I et vanlig svømmebasseng hos personer med normalt immunforsvar, er det sjeldent man blir syk. Men hvis det er feil med driften kan det gi problemer, forklarer Lund.

Kraftig klorlukt er et dårlig tegn! Vidar Lund, seniorforsker

Han forklarer at et svømmebasseng som lukter kraftig klor, er et dårlig tegn.

- Kraftig klorlukt tyder på at det er et dårlig drevet basseng, motsatt av det mange tror. Det er fordi renseanlegget ikke har klart å fjerne de organiske stoffene, og løsningen er å tilsette enda mer klor for å sikre god desinfeksjonseffekt samtidig som renseanlegget må utbedres. Hvis det ikke lukter særlig klor og vannet ser klart og rent ut, kan man anta at driften er god.

LEGEN SVARER: Pseusomonasinfeksjon i øret - hvorfor blir jeg ikke bedre?

EKSPERT: Vidar Lund er seniorforsker ved seksjon for smitte fra mat, vann og dyr ved Folkehelseinstituttet Foto: Privat
EKSPERT: Vidar Lund er seniorforsker ved seksjon for smitte fra mat, vann og dyr ved Folkehelseinstituttet Foto: Privat Vis mer

Avføring i vannet

Avføring som kommer direkte ut i vannet kan gi sykdom. Dette kan være snakk om barn som ikke har badebleier eller badebleier som lekker. I utendørsbasseng kan det også komme fra fugler.

- Ved avføring i vannet skal bassenget stenge inntil nødvendig rensing og desinfeksjon er gjennomført.. Man kan smittes via at man sluker vann eller er direkte i kontakt via åpne sår i huden, sier Lund.

Ørebetennelse

Ørebetennelse etter å ha badet i svømmebasseng er vanlig hos barn som dukker under vann mye, og hos aktive svømmere, ifølge Lund.

- De som er gjentatte ganger under vann er utsatt for infeksjoner i øret.

Åpne sår

Har du sår på huden bør du være ekstra obs.

- Generelt sett bør man ikke bade i det hele tatt hvis man har åpne sår. Da har bakteriene direkte tilgang til blodbanen. Hvis man likevel velger å bade bør åpne sår dekkes til med vanntett plaster, sier Lund.

Dette er tegn på at du har fått infeksjon i sår.

SVØMMEBASSENG: I et vanlig svømmebasseng hos personer med normalt immunforsvar, er det sjeldent man blir syk. Men hvis det er feil med driften kan det gi problemer, ifølge Vidar Lund i Folkehelseinstituttet Foto: Pavel L Photo and Video/ Shutterstock / NTB scanpix
SVØMMEBASSENG: I et vanlig svømmebasseng hos personer med normalt immunforsvar, er det sjeldent man blir syk. Men hvis det er feil med driften kan det gi problemer, ifølge Vidar Lund i Folkehelseinstituttet Foto: Pavel L Photo and Video/ Shutterstock / NTB scanpix Vis mer

Basseng i utlandet

Undersøkelser viser at risikoen for å bli smittet via bassengbad øker når vanntemperaturen stiger over 30 grader, da dette gir gode vekstmuligheter for bakterier.

- I Nord-Europa er det meste på stell, men det er mer variabelt når man beveger seg sørover i Europa eller under fjernere himmelstrøk. Bader man i basseng eller på en strand i fjerne strøk er risikoen for smitte og sykdom generelt større enn hvis du bader i Norge, sier Lund.

BAKTERIEBOMBE: Mye kan havne oppi et basseng i hagen, det anbefales å tømme bassenget daglig.  Foto: pictoplay/ Shutterstock/ NTB scanpix
BAKTERIEBOMBE: Mye kan havne oppi et basseng i hagen, det anbefales å tømme bassenget daglig. Foto: pictoplay/ Shutterstock/ NTB scanpix Vis mer

Basseng uten rensing

I mange hager finnes det små og større basseng uten rensing, eller med enke renseanlegg.

- Risikoen er større i basseng som ikke har noen rensing. Disse bassengene bør tømmes daglig, sier Lund.

I disse bassengene er man ifølge Lund utsatt for bakterier som vokser i god temperatur, og avføring fra fugler og eventuelt også katter.

- Mye kan havne oppi et basseng i hagen. Vi anbefaler ikke å disse enkle renseanleggene der leverandørene ofte ikke har greie på driften av et basseng, og hvor det ikke tas noen prøver. I slike tilfeller kan man kan ikke stole på at vannkvaliteten er trygg, sier Lund.

LES OGSÅ: Barn under tre år skal ikke bruke myggmidler

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer