BAKTERIEBOMBE: I mange hager finnes det små og større basseng uten rensing, eller med enke renseanlegg. Foto: pictoplay/ Shutterstock/ NTB scanpix
BAKTERIEBOMBE: I mange hager finnes det små og større basseng uten rensing, eller med enke renseanlegg. Foto: pictoplay/ Shutterstock/ NTB scanpix Vis mer

Kan du smittes av sykdom i badebasseng?

-Ja, sier Vidar Lund i Folkehelseinstituttet. Men: - Det er sjeldent, vi har veldig få tilfeller av dokumentert smitte fra svømmebasseng.

Lund, som er seniorforsker ved avdeling for smitte fra mat, vann og dyr ved Folkehelseinstituttet, forteller at smitte i basseng ikke er et utbredt problem i Norge.

- Den mest vanlige bakterien man smittes av i svømmebasseng er Pseudomonas, sier Lund.

Infeksjon etter bading

Pseudomonas aeruginosa kan forårsake infeksjoner i alle organsystemer, ifølge Folkehelseinstituttet. Bakterien kan formere seg i vann, og er mer klorresistent enn enterobakterier. Derfor vil basseng som renses utilstrekkelig lett kunne rammes av oppblomstring av Pseudomonas.

EKSPERT: Vidar Lund er seniorforsker ved avdeling for smitte fra mat, vann og dyr ved Folkehelseinstituttet Foto: Privat
EKSPERT: Vidar Lund er seniorforsker ved avdeling for smitte fra mat, vann og dyr ved Folkehelseinstituttet Foto: Privat Vis mer

- Den gir ulike symptomer, sier Lund.

- I et vanlig svømmebasseng hos personer med normalt immunforsvar, er det sjeldent man blir syk. Men hvis det er feil med driften kan det gi problemer, forklarer Lund.

Han forklarer at et svømmebasseng som lukter kraftig klor, er et dårlig tegn.

- Kraftig klor tyder på at det er et dårlig drevet basseng, motsatt av det mange tror. Det er fordi renseanlegget ikke har klart å fjerne de organiske stoffene, og løsningen er å tilsette enda mer klor for å sikre god desinfeksjonseffekt samtidig som renseanlegget må utbedres. Hvis det ikke lukter særlig klor og vannet ser klart og rent ut, kan man anta at driften er god.

LEGEN SVARER: Pseusomonasinfeksjon i øret - hvorfor blir jeg ikke bedre?

Avføring i vannet

Avføring som kommer direkte ut i vannet kan gi sykdom. Dette kan være snakk om barn som ikke har badebleier eller badebleier som lekker. I utendørsbasseng kan det også komme fra fugler.

- Ved avføring i vannet skal bassenget stenge inntil nødvendig rensing og desinfeksjon er gjennomført.. Man kan smittes via at man sluker vann eller er direkte i kontakt via åpne sår i huden, sier Lund.

Ørebetennelse etter å ha badet i svømmebasseng er vanlig hos barn som dukker under vann mye, og hos aktive svømmere, ifølge Lund.

- De som er gjentatte ganger under vann er utsatt for infeksjoner i øret.

LES OGSÅ: Parasitt i badevann kan gi hudutslett

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Åpne sår

Har du sår på huden bør du være ekstra obs.

- Generelt sett bør man ikke bade i det hele tatt hvis man har åpne sår. Da har bakteriene direkte tilgang til blodbanen. Hvis man likevel velger å bade bør åpne sår dekkes til med vanntett plaster, sier Lund.

Dette er tegn på at du har fått infeksjon i sår.

SVØMMEBASSENG: I et vanlig svømmebasseng hos personer med normalt immunforsvar, er det sjeldent man blir syk. Men hvis det er feil med driften kan det gi problemer, ifølge Vidar Lund i Folkehelseinstituttet Foto: Pavel L Photo and Video/ Shutterstock / NTB scanpix
SVØMMEBASSENG: I et vanlig svømmebasseng hos personer med normalt immunforsvar, er det sjeldent man blir syk. Men hvis det er feil med driften kan det gi problemer, ifølge Vidar Lund i Folkehelseinstituttet Foto: Pavel L Photo and Video/ Shutterstock / NTB scanpix Vis mer

Basseng i utlandet

Undersøkelser viser at risikoen for å bli smittet via bassengbad øker når vanntemperaturen stiger over 30 grader, da dette gir gode vekstmuligheter for bakterier.

- I Nord-Europa er det meste på stell, men det er mer variabelt når man beveger seg sørover i Europa eller under fjernere himmelstrøk. Bader man i basseng eller på en strand i fjerne strøk er risikoen for smitte og sykdom generelt større enn hvis du bader i Norge, sier Lund.

LES OGSÅ: Derfor klør feriemyggen mer

BAKTERIEBOMBE: Mye kan havne oppi et basseng i hagen, det anbefales å tømme bassenget daglig.  Foto: pictoplay/ Shutterstock/ NTB scanpix
BAKTERIEBOMBE: Mye kan havne oppi et basseng i hagen, det anbefales å tømme bassenget daglig. Foto: pictoplay/ Shutterstock/ NTB scanpix Vis mer

Basseng uten rensing

I mange hager finnes det små og større basseng uten rensing, eller med enke renseanlegg.

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.

Per Åkesson

INFEKSJONSLEGEN

Send inn spørsmål

- Risikoen er større i basseng som ikke har noen rensing. Disse bassengene bør tømmes daglig, sier Lund.

I disse bassengene er man ifølge Lund utsatt for bakterier som vokser i god temperatur, og avføring fra fugler og eventuelt også katter.

- Mye kan havne oppi et basseng i hagen. Vi anbefaler ikke å disse enkle renseanleggene der leverandørene ofte ikke har greie på driften av et basseng, og hvor det ikke tas noen prøver. I slike tilfeller kan man kan ikke stole på at vannkvaliteten er trygg, sier Lund.

LES OGSÅ: Barn under tre år skal ikke bruke myggmidler

Bekymret? Snakk med en lege på video nå!

Våre leger sitter klare til å svare på akkurat det du lurer på. Alt du trenger er en mobil, et nettbrett eller en PC med kamera og BankID.

  • Ingen krav til program eller app
  • 100% anonymitet
  • Ingen ventetid
  • Betal med Vipps
Leger på vakt
Harald Dobloug
Ledig nå
Birgitte Lund Saltvik
Ledig nå
Michael Kumar
Ledig nå
Simen Brynildsen
Ledig nå
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-