Koronaviruset herjer fremdeles landet, og med den nye mutasjonen Omikron kan det forventes stadig høyere smittetrykk i ukene framover. For å redusere smitten i samfunnet skal syke barn holdes hjemme fra barnehage og skole.
Men hvor går grensen for sykdom, og kan et barn som er litt snørrete avleveres i barnehagen?
Hvilke symptomer har barnet?
Hvis barnet bare er snørrete eller har rennende nese og ellers har det bra uten andre symptomer på sykdom, kan man sende barnet i barnehage med god samvittighet. Litt snørr behøver nemlig ikke være et tegn på sykdom. Hvis barnet derimot er snørrete og samtidig har symptomer på nyoppstått luftveisinfeksjon skal barnet holdes hjemme.
Symptomer på luftveisinfeksjon kan være feber, hoste, sår hals eller allmenn sykdomsfølelse. Det er viktig å huske på at symptomene på covid-19 hos barn oftest er milde og kortvarige, og behøver ikke nødvendigvis å involvere verken feber eller hoste.

Ny risikovurdering: Så farlig er omikron
De aller minste barna vil ofte ikke selv klage over sykdomsfølelse, og det er derfor ekstra viktig å legge merke til allmenntilstanden. Det kan være at barnet orker mindre aktivitet og lek enn normalt, virker slapt og energiløst eller er mer grinete enn det pleier. Dårlig matlyst kan også være et tegn på en virusinfeksjon.
Andre tegn på infeksjon med covid-19 hos barn kan være influensaliknende symptomer, plager fra mage -og tarmsystemet som kvalme, oppkast eller diaré, eller nedsatt smak -og luktesans.
Smitter lettest tidlig i sykdomsforløpet
Covid-19 oppfører seg på samme måte som de fleste andre virale luftveisinfeksjoner i den forstand at viruset er mest smittsomt tidlig i sykdomsforløpet. Det er derfor viktig å legge merke til de tidlige sykdomstegnene hos barnet så fort som mulig og holde det hjemme hvis man er i tvil.
Les mer: Hvordan smitter coronaviruset?
Når kan barnet komme tilbake i barnehagen?
Etter en sykdomsperiode kan barnet sendes i barnehage når det har vært feberfri i minst 24 timer uten febernedsettende medisin og ellers er i fin form.
Det er tillatt at barnet kommer tilbake selv om det fortsatt har noen restsymptomer i form av snørr, rennende nese, heshet eller lett hoste. Dette er fordi restsymptomer etter gjennomgått sykdom har mindre betydning i forhold til smitte sammenholdt med nyoppståtte symptomer. Uavhengig av vage restsymptomer er det viktig at allmenntilstanden til barnet er god, og at barnet føler seg friskt når det kommer tilbake i barnehagen.

Nå herjer RS-virus. Fem råd til foreldre
Skal barnet testes før det kan komme tilbake i barnehagen?
I skrivende stund er det ikke et krav om at et barn som har vært hjemme med sykdom skal testes før det kan komme tilbake i barnehagen, men det anbefales i flere situasjoner. Generelt anbefales en lav terskel for covid-19 test hvis barnet har nyoppståtte symptomer på luftveisinfeksjon.
Har barnet vært i nærkontakt med en som er påvist smittet med covid-19 bør det også testes, især hvis det selv utvikler symptomer. Er barnet husstandsmedlem til en som er smittet anbefales 7 dagers karantene med daglige testinger. Hvis det ikke er mulig å gjennomføre en test hver dag, er det bedre å ta så mange test som mulig, enn helt å unnlate testing.
Andre regler gjelder hvis barnet er nærkontakt til en person som er mistenkt smittet med omikron. Her må barnet i karantene i 10 dager etter eksponering og testing med PCR anbefales på dag 7. Generelt er det i øvrig viktig at barnet ikke opplever testingen som traumatisk eller at den innebærer tvang, og man må hele tiden vurdere hvor viktig testen er i forhold til hvordan barnet opplever testsituasjonen.
Sjekk om rådene er oppdatert på Folkehelseinstituttet sine nettsider.
Hva skal man gjøre hvis barnet tester positivt på korona?
Hvis barnet tester positivt på covid-19 skal det i skrivende stund isoleres i 5 døgn, og 7 døgn hvis det dreier seg om omikronvarianten. Dette er uavhengig om barnet har hatt symptomer eller ikke. Isolasjonsperioden avsluttes kun hvis barnet har vært feberfri i 24 timer uten febernedsettende medisin.
Hold øye med FHI sine nettsider for endringer av reglene.
Selv om barn sjeldent får alvorlige symptomer på covid-19, kan det likevel oppstå situasjoner hvor man føler seg utrygg i forhold til barnets helse. Kontakt lege eller legevakten hvis barnet virker alvorlig sykt eller har pusteproblemer. Ved behov for akutt hjelp ring 113.
Les mer: Påvist Corona – hva nå?

Forkjølelse og korona: Ulike symptomer?
Kilder:
1) FHI: Råd og informasjon om barn og ungdom 2) FHI: TISK ved omikron og andre virusvarianter 3) Helsebiblioteket.no - pediatriveiledere 4) Helsedirektoratet.no - Syke personer skal ikke være i barnehagen
Kildene ble benyttet 13.12.21.