Den nye Janssen-vaksinen, «COVID-19 Vaccine Janssen”», utviklet av datterselskaper av amerikanske Johnson & Johnson, er godkjent for bruk i EU. Norge hadde avtaler om å motta 900 000 doser dette kvartalet.
Som følge av rapporterte tilfeller av alvorlig tilfeller av blodpropp og lave blodplater, har Johnson & Johnson besluttet å utsette utrullingen av sin coronavaksine til Europa, mens stater i USA anbefaler å stanse bruken midlertidig. (5)
Beslutningen kommer etter at det er registrert seks tilfeller hos kvinner som har fått denne vaksinen i USA. Nesten sju millioner har så langt fått vaksinen der.
Disse alvorlige bivirkningene er de samme som er meldt for Astrazeneca-vaksinen.
I motsetning til de andre tre vaksinene som til nå har vært brukt i Norge, skiller Janssen-vaksinen seg ut med at man kun behøver én dose for å bli fullvaksinert.
Hva inneholder vaksinen?
I motsetning til Pfizer- og Moderna-vaksinen, er ikke Janssen-vaksinen en såkalt mRNA-vaksine.
Janssen-vaksinen inneholder et modifisert forkjølelsesvirus og spike-proteinet fra koronaviruset. Vaksinen inneholder også blant annet buffere for å gi vaksinen ønsket surhetsgrad, ulike salter, etanol, og emulgatorer. (1) (2) Vaksinen inneholder ikke egg eller latex.

Hva er forskjellene på koronavaksinene?
Hvordan virker vaksinen?
Dette er en virusvektorvaksine. Janssen-vaksinen inneholder ikke et koronavirus, men et vanlig forkjølelsesvirus (adenovirus), som er endret slik at viruset inneholder genet for spike-proteinet til koronaviruset (SARS-CoV-2).
Viruset i vaksinen kan ikke formere seg i menneskeceller og forårsake sykdom. Når det endrede forkjølelsesviruset kommer inn i kroppens celler, vil cellene produsere «spike»-proteinet, ved hjelp av arvestoffet som er satt inn i det endrede forkjølelsesviruset.
Spike-proteinet, som normalt finnes på koronavirus og som gjenkjennes av kroppen som fremmed, vil så føre til at immunforsvaret lager antistoffer mot spike-proteinet.
Siden dette proteinet finnes på koronaviruset, vil immunforsvaret raskt kunne nedkjempe en potensiell koronavirusinfeksjon, takket være disse antistoffene som produseres som følge av vaksineringen. (1) (2)
LES OGSÅ: Immunforsvaret.
Effekt
Janssen-vaksinen har vist seg i kliniske studier å være rundt 67% effektiv med tanke på å forhindre COVID-19 hos personer som ikke hadde tegn til infeksjon 2 uker før de fikk vaksinen. Janssen-vaksinen er effektiv med tanke på å hindre alvorlig COVID-19 (sykehusinnleggelser og død) hos personer som ble smittet, på tross av vaksinering.
Ingen som fikk COVID-19 senere enn 4 uker etter vaksinen, behøvde sykehusinnleggelse. Janssen-vaksinen virker å gi en beskyttelse mot såkalt asymptomatisk infeksjon, som vil si at man er smittet uten at man opplever noen symptomer. Effekten virker også være god mot kjente, nyere mutasjoner av koronaviruset. (1) (2)
Hvor raskt virker vaksinen?
De vaksinerte virket å ha maksimal effekt av vaksinen etter 2 uker. Etter 4 uker ble ingen av de i kliniske studier som var vaksinert med Janssen-vaksinen sykehusinnlagt på grunn av COVID-19. (1)
Hvor lenge varer effekten?
Det er foreløpig ikke kjent hvor lenge effekten av Janssen-vaksinen varer, men man antar at varigheten vil være minst et halvt år, og sannsynligvis lengre. Dersom effekten faller med tiden, kan booster-doser bli aktuelt i framtiden.
Hvor mange doser trenger man?
I motsetning til de andre koronavaksinene som til nå har vært gitt i Norge, trenger man kun én dose av Janssen-vaksinen - dette forenkler vaksineringsprosessen betydelig, og er enklere både for hver enkelt som skal vaksineres, og også med tanke på all logistikken rundt vaksineringen. (1) (2)

Hvor mange doser får Norge?
De første dosene av Janssen-vaksinen kommer til Norge i april. FHI har regnet med at Norge i løpet av årets andre kvartal vil motta rundt 900.000 doser av Janssen-vaksinen.
Dagens Medisin skiver at Norge så langt har avtaler om å motta 3,4 millioner doser av denne vaksinen i løpet av året. (4)
Aldersgrense
Janssen-vaksinen er foreløpig godkjent til bruk hos personer over 18 år, og har for det meste blitt testet på personer mellom 18 og 55 år. Johnson & Johnson meldte i april 2021 at de har startet utprøving av Janssen-vaksinen på ungdom mellom 12 og 17 år. (3)
Vanlige bivirkninger
De fleste opplever milde, men ubehagelige bivirkninger de første 1-2 dagene etter at de har blitt vaksinert. Det er lav risiko for mer alvorlige bivirkninger. Vanlige bivirkninger inkluderer:
- Ømhet, rødhet og hevelse på stikkstedet
- Hodepine
- Kvalme
- Muskelsmerter og slapphet
(1) (2)
Sjeldne bivirkninger
Alvorlige allergiske reaksjoner har forekommet, men er sjelden. (1) (2)
Grunnen til at utrulingen til Europa er stoppet er at det er meldt tilfeller med lignende symptomer som ved AstraZeneca-vaksinen – blodpropp og lave blodplater, meldte Den europeiske legemiddelmyndigheten EMAs sikkerhetskomité, PRAC fredag 09.04.2021. Ett av tilfellene skjedde i en klinisk studie, og de øvrige tre oppsto under vaksinering i USA. En person er død.
– Denne vaksinen vil bli grundig vurdert på samme måte som alle andre, sier Madsen til Dagens Medisin .

Koronavaksine: Dette vet vi om bivirkningene
Kan vaksinen gi COVID-19?
Nei, Janssen-vaksinen, som samtlige av vaksinene, kan ikke føre til smitte med koronavirus.
LES OGSÅ: Kan man være smittebærer etter man har fått koronavaksinen?
Hvem bør ikke få vaksinen?
Personer som har hatt en alvorlig eller en akutt allergisk reaksjon mot et av innholdsstoffene i Janssen-vaksinen, som for eksempel polysorbat, bør ikke få vaksinen. (2)
Kilder
1) Statens legemiddelverk, Fakta om godkjente koronavaksiner
4) Dagens Medisin: Gransker nye covid- vaksine , alvorlig sykdomsbilde hos fire vaksinerte