Influensavaksinering: Dette må du selv gjøre

Når kan du få vaksinen, hva koster den, og hva må du gjøre for å få den? Her får du svar.

INFLUENSAVAKSINEN 2022/2023: Årets influensavaksine er rett rundt hjørnet. Foto: Studio Romantic / Shutterstock / NTB
INFLUENSAVAKSINEN 2022/2023: Årets influensavaksine er rett rundt hjørnet. Foto: Studio Romantic / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Kort om influensa

Influensaviruset er virus som affiserer luftveiene, og medfører symptomer fra blant annet hals, lunger og nese. Når vi snakker om influensa er det som regel sesonginfluensa vi refererer til.

Sesonginfluensa er forårsaket av influensaviruset, både type A og B, og kommer som navnet tilsier i sesonger. I Norge er denne sesongen fra desember til april, hvert år. (1, 2)

LES OGSÅ: Alt om influensa

Hvorfor må jeg ha ny vaksine hvert år?

Influensaviruset er et virus som endrer seg hyppig, og dermed oppstår det nye varianter, også kalt stammer. Dette er årsaken til at man kan få influensa flere ganger, selv om man har hatt det før. Av samme årsak må man ta en ny influensavaksine hvert år hvis man vil være beskyttet (1, 2)

Når kommer influensavaksinen i år?

Ifølge folkehelseinstituttet vil utsendingen av influensavaksinen for 2022/2023 bli utsendt i følgende uker til ulike fylker i landet:

  • Uke 40: Nord-Norge, Svalbard, Agder, Rogaland.
  • Uke 41: Østlandet.
  • Uke 42: Vestland, Trøndelag og Møre og Romsdal.

Det bemerkes at dette er når influensavaksinen blir utsendt til de ulike fylkene. Tidspunkt for vaksinering kan variere fra kommune til kommune, så man må sjekke med sin egen kommune når oppstart av vaksineringen er, og hvor man får satt vaksinen. Sjekk hjemmesiden til din kommune for mer informasjon. (3)

ÅRETS INFLUENSA: Influensaviruset endrer seg fra år til år, derfor må man ta vaksinen hvert år hvis man ønsker å være beskyttet. Foto: Kateryna Onyshchuk / Shutterstock / NTB
ÅRETS INFLUENSA: Influensaviruset endrer seg fra år til år, derfor må man ta vaksinen hvert år hvis man ønsker å være beskyttet. Foto: Kateryna Onyshchuk / Shutterstock / NTB Vis mer

Når bør jeg ta influensavaksinen?

Influensavaksinen bør helst tas i perioden oktober til desember. (1)

Skal jeg ta influensavaksinen?

De som er i såkalte risikogrupper for influensa rådes til å ta vaksinen. Disse får også tilbud om vaksinering gjennom sin kommune. De siste to årene har influensavaksinen vært gratis for de i risikogruppene, men slik er det dessverre ikke i år. Du kan lese mer om hva vaksinen koster i avsnittet under.

Du kan lese mer om hvem som er i risikogruppen i denne artikkelen. I tillegg anbefales helsepersonell, andre som er nære immunsupprimerte personer, og enkelte andre yrkesgrupper å ta vaksinen. (1, 4, 5)

LES MER OM: Influensa-symptomer: Hvordan vet jeg at jeg har influensa?

Hva koster vaksinen?

Er man i risikogruppen får man altså tilbud om vaksinen igjennom kommunen, men den er ikke gratis. Kostnaden på vaksinen er på 88 kroner, i tillegg til at det vil påløpe en kostnad å få satt vaksinen. Dette betyr at prisen vil kunne variere fra kommune til kommune.

Hvis man velger å ta vaksine utover det som er organisert av kommunen, eksempelvis får satt vaksinen hos apotek eller en annen privat aktør, settes prisene av apotekene/aktøren selv, dette gjelder også for de som er i en risikogruppe.

Personer som ikke er i en risikogruppe, men som grunnet arbeid bør ta influensavaksinen, slik som helsepersonell med pasientkontakt, får vaksinen dekket via arbeidsgiver. (1, 4, 5)

RISIKOGRUPPER INFLUENSA: Det er de som er i en risikogruppe for alvorlig forløp og komplikasjoner fra influensa som anbefales å ta vaksinen. Foto: simona pilolla 2 / Shutterstock / NTB
RISIKOGRUPPER INFLUENSA: Det er de som er i en risikogruppe for alvorlig forløp og komplikasjoner fra influensa som anbefales å ta vaksinen. Foto: simona pilolla 2 / Shutterstock / NTB Vis mer

Hvor får jeg satt influensavaksine?

Det er kommunen som har ansvar for organisering av vaksinering av risikogruppene, dette betyr at kommunen kan organiserer vaksinering gjennom blant annet fastlegekontorer, helsestasjoner, vaksinasjonskontorer og lignende. Man bør derfor sjekke i sin kommune hvordan og hvor vaksineringen foregår.

Flere apoteker og andre private aktører tilbyr vaksinasjon med influensavaksinen, her kan både de som er i risikogruppene, og øvrige deler av befolkningen, få satt vaksinen. Prisene settes da av den private aktøren selv og vil kunne variere. (1, 4, 5)

LES OGSÅ: Influensa eller korona? Slik skiller du dem fra hverandre

Får jeg fri fra jobb for å ta influensavaksinen?

Ulike arbeidsplasser har ulike regler for korttidsfravær fra jobb i forbindelse med legetimer. Reglene kan også variere innad på en arbeidsplass blant annet mellom deltidsansatte og heltidsansatte. Hos noen arbeidsplasser kan man innenfor en gitt tidsramme besøke legen uten å bli trukket i lønn, mens ved andre arbeidsplasser trekkes man i lønn.

Hvis du er usikker på hva som gjelder på din arbeidsplass bør du sjekke i personalhåndboken eller høre med tillitsvalgt eller leder hva som er regelen. (6)

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer