Infeksjoner og flyreise

Føler du deg ikke frisk, og skal reise med fly? Hvilke sykdommer gjør at du bør utsette flyreisen? Mange infeksjoner fører til restriksjoner i forbindelse med en flyreise.

SYK PÅ FLY: Å bli syk på fly kan medføre problemer for deg, dine medpassasjerer og besetningen. Unngå å reise med fly hvis du har omgangssyke, eller en av de andre infeksjonene på listen. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
SYK PÅ FLY: Å bli syk på fly kan medføre problemer for deg, dine medpassasjerer og besetningen. Unngå å reise med fly hvis du har omgangssyke, eller en av de andre infeksjonene på listen. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hele verden innen 36 timer

Temaet er selvfølgelig meget interessant utover disse praktiske tips, tatt i betraktning at det er mulig i dag å reise rundt hele verden i løpet av 36 timer med et fly. Denne tiden er kortere enn inkubasjonstiden (tiden fra smittetidspunkt til man blir syk) for de fleste infeksjonssykdommene.

Er du frisk nok til å reise med fly?

Ikke høy smitterisiko om bord

Generelt må det sies at smitterisikoen for passasjerer om bord på et fly ikke er veldig høy. Dette pga. et effektivt luftfiltersystem (HEPA-filter), den lave luftfuktigheten (reduserer overlevelsesdyktigheten av virus og bakterier) samt det faktum at de fleste passasjerer forblir sittende under en flyreise. De som blir smittet av luftveissykdommer er som regel de passasjerene som sitter nærmest den syke personen.
Det finnes ingen bevis for at trykkabinen i seg selv øker risikoen for smitteoverføring om bord.

Det finnes internasjonale retningslinjer for hvordan flyselskap skal forholde seg ovenfor syke personer (www.who.org og www.cdc.gov).

Hvem kan ikke fly?

Når det gjelder infeksjoner, så ansees en person som flyudyktig når vedkommende kan utgjøre en smitterisiko for medpassasjerene. Personer med feber ved en infeksjon bør ikke fly siden de er i en aktiv fase av sykdommen.

«Er du syk med feber eller har synlige blemmer, kan du bli nektet å reise.»

Her nevnes noen infeksjonssykdommer og den anbefalte tiden man ikke må fly med mindre man har fått en spesiell tillatelse fra flyselskapet (1)

Det er viktig å holde seg oppdatert på vaksiner selv som voksen, inkludert kikhoste.

LES OGSÅ: Å fly med hjerteproblemer

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Gunnar Hasle INFEKSJONSLEGEN
Få svar innen 3 dager for 399,-

Kilder:

Opprinnelig skrevet av Andrea Berz, flylege 26.06.2007. Oppgitte kilder: 1) Reisemedisinsk Håndbok, 2005
Revisjon av Nina Bryhn, lege, november 2018. Kilder ved revisjon: 1) CDC: Travel, diseases 2) NEJM.org, astma and travel