I en gruppe mennesker vil det alltid være én eller flere som fryser. Noen blir raskere kalde enn andre, og det er det flere årsaker til.
– Noen fryser lettere fordi de har mer kroppsfett enn muskler, og lavere muskelmasse/kroppsoverflateindeks, hvilket betyr at de har mindre muskler per kvadratcentimeter overflate. Dette er vanligere hos kvinner, sier Nina Bryhn, lege og indremedisiner.

Lav kroppstemperatur
Det er også slik at kvinner antakeligvis er bedre til å konservere og spare på varme, ifølge Bryhn.
– Når vi blir kalde, flytter vi blod innover til organene våre, og kvinners kropper gjør dette mer effektivt enn menn; derfor blir ofte våre hender og føtter kaldere. I tillegg har kvinner ofte en høyere basal temperatur enn menn, slik at kjøligere temperaturer føles kaldere for oss, fordi vi har et høyere sett-punkt, sier hun.
LES OGSÅ: Normal kroppstemperatur
Kvinner fryser mer enn menn
– Menn har en høyere metabolisme enn kvinner, noe som skaper varme. Kvinners årer og vener i huden trekker seg bedre sammen når det er kaldt, for å konservere varme, derfor vil kvinner oftere føle seg kalde.
– En finsk studie viste at kvinner føler kulde mer enn menn, spesielt i lutealfasen i menstruasjonssyklusen. Derfor foretrekker kvinner høyere omgivelsestemperatur, sier Mariann Sandsund, seniorforsker ved avdeling helse, ved SINTEF.

Sykdommer som kan føre til at man lettere fryser
Den vanligste sykdommen som fører til temperatursensitivitet, er stoffskifteproblemer. Andre tilstander er:
- Raynauds fenomen
- Anemi
- Problemer med hypofysen
- Anoreksi
- Nyrekreft/nyreproblemer
- Lupus
- Fibromyalgi
– I tillegg kan man få temperatursensitivitet ved hjertesykdommer, leversvikt og andre kreftsykdommer. Jernmangel kan gi anemi, og derfor føre til at man lettere fryser. B12-mangel kan gi nerveproblemer, som kan kjennes ut som kulde, sier Bryhn, og legger til:
– Hvis man fryser fortere enn vanlig, er det lurt å gå til lege. Følg med på symptomer fra hud eller hår, og om du går opp eller ned i vekt. Kortpustethet, blekhet og svimmelhet er også symptomer som kan tyde på at det er på tide med et legebesøk.
Vær ekstra forsiktig med små barn i kulden
De fleste klarer å regulere kroppstemperaturen bra, selv om noen har en tendens til å fryse litt lettere enn andre. Men det er spesielt viktig å være obs på nyfødte i kulden, da de har mangelfull temperaturregulering, og varmetapet er stort.
– Nyfødte har lavt stoffskifte, med liten varmeproduksjon. De mangler også evnen til selv å øke temperaturen ved for eksempel skjelving. Barnets skrik er en måte å produsere varme på, og man kan lage «kunstig feber» dersom barnet pakkes inn i for mye klær. Barnet kan også få for lav kroppstemperatur med for lite klær i kjølige omgivelser. Spebarn kan ha feber uten å være syke, og de kan være syke uten å ha feber, sier Sandsund.