Hvordan smitter coronaviruset?

Man antar at viruset smitter gjennom dråpe og kontaktsmitte.

SMITTEMÅTE: Dråpesmitte smitter gjennom dråper fra en syk person som for eksempel nyser eller hoster. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
SMITTEMÅTE: Dråpesmitte smitter gjennom dråper fra en syk person som for eksempel nyser eller hoster. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

Coronavirus er et hittil ukjent virus med noen genetiske likheter til SARS-viruset. Coronaviruset har forårsaket et pågående sykdomsutbrudd som begynte i storbyen Wuhan i Hubei-provinsen i Kina i desember i fjor, opplyser Folkehelseinstituttet (Fhi).

30. januar erklærte Verdens helseorganisasjon (WHO) situasjonen som en «alvorlig hendelse av betydning for internasjonal folkehelse».

Smittemåte

Ifølge Fhi antas det at viruset smitter gjennom dråpe- og kontaktsmitte mellom mennesker.

WHO bekrefter dette, og utdyper at det vil si gjennom dråper som kommer fra en smittet person som hoster, nyser, eller fra spytt eller snørr.

Det er fortsatt usikkert hvor lenge viruset kan overleve på overflater, men nåværende informasjon tyder på at det er noen få timer. Vanlig desinfeksjon dreper viruset og gjør at det ikke lenger kan smitte.

Tiden det tar fra man blir smittet til man får kliniske symptomer (inkubasjonstida) er estimert til å ligge mellom to til elleve dager.

image: Slik kan du beskytte deg mot coronavirus

Slik kan du beskytte deg mot coronavirus

Hvem er utsatt?

Ifølge en oversikt fra (WHO) datert 3. februar, har de bekreftet utbrudd hos 17 238 mennesker i Kina, hvor 2296 av dem har vært alvorlig og 361 tilfeller har endt med dødsfall.

Utenfor Kina har 153 mennesker fått bekreftet smitte og én har mistet livet.

Naturlig nok er derfor mennesker som bor eller reiser i området hvor viruset herjer som er mest utsatt for infeksjon. De som har fått bekreftet smitte som er fra andre land, er mennesker som enten nylig har vært i Kina, eller har hatt nær kontakt med slike reisende.

Mennesker som lever utenfor områdene hvor viruset sirkulerer, er ikke utsatt for for smitte. Likevel er sannsynligheten for at viruset sprer seg til flere land sannsynlig, men størst for asiatiske land. Ingen har fått påvist sykdommen i Norge.

Antar dyrekilde

De aller fleste som har blitt smittet av viruset har tilknytning til Wuhan sentralt i Kina. Smitten har blitt knyttet til et matmarked i byen med sjømat og andre levende dyr. Dette tyder på at smitten stammer fra et dyr.

Etter grundig ettforskning har man funnet ut at det tidligere SARS-viruset ble overført fra sibetkatter til mennesker i Kina i 2002. MERS-viruset antar man smittet fra dromedarer til mennesker i Saudi-Arabia i 2012.

Dyrekilden for det nye coronaviruset har man ikke funnet ennå, men WHO anbefaler at man unngår direkte og ubeskyttet kontakt med levende dyr på dyremarkeder. Dette gjelder ikke familiedyr.

WHO fraråder også at man spiser rå eller underkokte matprodukter. Behandling av rått kjøtt, melk eller organer fra dyr bør håndteres forsiktig for å unngå krysskontaminering.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 289,-