Hvordan smitter coronaviruset?

Man antar at viruset smitter gjennom dråpe- og kontaktsmitte.

SMITTEMÅTE: Dråpesmitte er smitte gjennom dråper fra en syk person som for eksempel nyser eller hoster. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
SMITTEMÅTE: Dråpesmitte er smitte gjennom dråper fra en syk person som for eksempel nyser eller hoster. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Coronavirus (COVID-19) er et hittil ukjent virus med noen genetiske likheter til SARS-viruset. Coronaviruset har forårsaket et pågående sykdomsutbrudd som begynte i storbyen Wuhan i Hubei-provinsen i Kina i desember i fjor, opplyser Folkehelseinstituttet (Fhi).

30. januar 2020 erklærte Verdens helseorganisasjon (WHO) situasjonen som en «alvorlig hendelse av betydning for internasjonal folkehelse» og stadig flere land har påvist smittede.

Se livekart på DB.no som viser spredning av viruset i verden.

Smittemåte

Ifølge Fhi antas det at viruset smitter gjennom dråpe- og kontaktsmitte mellom mennesker.

WHO bekrefter dette, og utdyper at det vil si gjennom dråper som kommer fra en smittet person som hoster, nyser, eller fra spytt eller snørr.

Dråpene kan lande på gjenstander og overflater. Andre personer kan bli smittet ved å ta på disse gjenstandene og deretter ta på egne øyne, nese eller munn.

En annen måte man kan bli smittet på er å puste inn dråper i luften som inneholder smitte. WHO skriver at av denne grunn bør man ikke stå nærmere enn 1 meter fra en person som er coronasyk.

Kan det smitte gjennom lufta?

WHO viser til at viruset i hovedsak smitter via dråper. Man kan altså bli smittet av dråper fra en smittet i lufta.

Hvor lenge kan viruset overleve på gjenstander?

Det er fortsatt usikkert hvor lenge viruset kan overleve på overflater, men nåværende informasjon tyder på at det er noen få timer. Vanlig desinfeksjon dreper viruset og gjør at det ikke lenger kan smitte.

Kan man bli smittet av noen som ikke har symptomer?

Risikoen er lav, skriver WHO. Men mange som er smittet kan ha milde symptomer i begynnelsen av sykdommen, så det er mulig å bli smittet av noen som for eksempel ikke føler seg syke, men har en mild hoste. WHO jobber med å kartlegge hvor tidlig og hvor lenge i forløpet av sykdommen man er smittsom.

Inkubasjonstid

Tiden det tar fra man blir smittet til man får kliniske symptomer (inkubasjonstida) er estimert til å ligge mellom to til elleve dager.

Hvem er utsatt?

Svært mange mennesker er globalt smittet, og mange er også smittet i Norge.

Se hvor mange som er smittet nå

Naturlig nok er mennesker som bor eller reiser i området hvor viruset herjer som er mest utsatt for infeksjon. De som har fått bekreftet smitte som er fra andre land, er mennesker som enten nylig har vært i utbruddsland, eller har hatt nær kontakt med slike reisende.

Stadig flere land registrerer smitte. Likevel er sannsynligheten for at viruset sprer seg til flere land sannsynlig, men størst for asiatiske land. Ingen har fått påvist sykdommen i Norge.

Gravide kan være mer utsatt for coronavirus, men er ikke definert som risikogruppe.

Antar dyrekilde

De første som ble smittet av viruset hadde tilknytning til Wuhan sentralt i Kina. Smitten har blitt knyttet til et matmarked i byen med sjømat og andre levende dyr. Dette tyder på at smitten stammer fra et dyr.

Etter grundig ettforskning har man funnet ut at det tidligere SARS-viruset ble overført fra sibetkatter til mennesker i Kina i 2002. MERS-viruset antar man smittet fra dromedarer til mennesker i Saudi-Arabia i 2012.

Dyrekilden for det nye coronaviruset har man ikke funnet ennå, men WHO anbefaler at man unngår direkte og ubeskyttet kontakt med levende dyr på dyremarkeder. Dette gjelder ikke familiedyr.

WHO fraråder også at man spiser rå eller underkokte matprodukter. Behandling av rått kjøtt, melk eller organer fra dyr bør håndteres forsiktig for å unngå krysskontaminering.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer