Hvordan måle feber?

Det er flere måter man kan måle feber på, hvis man bruker feil målemetode kan man ende opp med en uriktig temperatur.

FEBER: Ved feber er kroppstemperaturen er lik eller over 38 grader. Foto: Prostock-studio / NTB
FEBER: Ved feber er kroppstemperaturen er lik eller over 38 grader. Foto: Prostock-studio / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Feber

Feber er per definisjon til stede når kroppens temperatur, målt i endetarmen, er 38 C eller mer. Det er flere årsaker som kan gi feber, men det vanligste er infeksjonstilstander forårsaket av virus eller bakterier. (1, 2)

Kroppstemperatur og målinger

Vår normale kroppstemperatur er på rundt 37 C, men dette kan variere noe fra person til person. Temperaturen varierer også gjennom døgnet der den er lavest på morgenen og høyest utover kvelden, variasjonen er på ca. 0,5 C. (1, 2)

Måle temperatur i endetarmen

Måling av temperatur i endetarmen er kanskje ikke den mest behagelige måten å måle feber på, men gir det sikreste resultatet. Måling av temperatur i endetarmen ansees å reflektere kroppens reelle temperatur – den såkalte kjernetemperaturen.

Med tanke på hygiene anbefales det å bruke engangshylse til termometeret. Termometer som man bruker for å måle temperaturen i endetarmen burde aldri brukes til å måle temperaturen i munnen. (1, 2, 3)

LES MER OM: Normal kroppstemperatur

Måle temperatur i munnen

Ved måling av temperatur i munnen setter man termometeret bak under tungen. Munnen skal holdes lukket under målingen.

Måling av temperatur under tungen er mindre presist enn å måle i endetarmen. Og gjennomsnittlig viser temperatur målt i munnen 0,5 C mindre enn den reelle kroppstemperaturen. I tillegg er det flere feilkilder som kan påvirke resultatet, blant annet røyking eller inntak av kald eller varm drikke før temperaturmålingen. (1, 2, 3)

MÅLE TEMPERATUR I MUNNEN: Måling av temperatur i munnen viser gjennomsnittlig 0,5 grader mindre i temperatur enn den reelle kroppstemperaturen. Foto: Enfoca y dispara / NTB
MÅLE TEMPERATUR I MUNNEN: Måling av temperatur i munnen viser gjennomsnittlig 0,5 grader mindre i temperatur enn den reelle kroppstemperaturen. Foto: Enfoca y dispara / NTB Vis mer

Måle temperatur i armhulen

Måling av temperatur i armhulen er noe de fleste kjenner til. Termometeret plasseres i armhulen, og er en relativt enkel og behagelig målemetode.

Metoden frarådes!

I motsetning til ved måling av temperatur i munnen eller i endetarmen, er måling av feber i armhulen en måling av feberen fra utsiden av kroppen. Dette medfører at målingene ofte er upresise, og metoden frarådes. Målemetoden er ikke sikker og resultatet avviker i stor grad fra kroppens reelle temperatur. (1, 2, 3)

Øremåling

Ved øremåling brukes det infrarød stråling til å måle temperaturen fra innsiden av øret. Målingen er rask å gjennomføre og gir lite ubehag. Ved raske svingninger i feber vil øremåling fange opp svingningene tidligere enn ved måling fra endetarmen. Men målingen er til gjengjeld mindre sikker, og viser jevnt over lavere temperatur enn ved måling i endetarmen. Dette medfører at øretermometer feilaktig kan vise at det ikke foreligger feber.

Det er verdt å merke seg at infeksjoner i øret, slik som ørebetennelse, dren i øret, ørevoks eller skade i øret vil kunne påvirke resultatet eller gjøre at det ikke er mulig å måle temperaturen. (1, 2, 3)

PANNEMÅLING: Måling av temperaturen i pannen er en rask og enkel måte å måle temperatur på. Flere av apparatene er kontaktløse, som betyr at de ikke trenger å være borti huden. Foto: Anja Ivanovic / NTB
PANNEMÅLING: Måling av temperaturen i pannen er en rask og enkel måte å måle temperatur på. Flere av apparatene er kontaktløse, som betyr at de ikke trenger å være borti huden. Foto: Anja Ivanovic / NTB Vis mer

Pannemåling

Måling av temperaturen i pannen er en rask måte å måle temperatur på. Men apparatene kan være krevende å bruke, og man må sette seg godt inn i hvordan målingen korrekt skal utføres. I tillegg er det en rekke feilkilder som kan påvirke resultatet, der iblant svette på huden.

Temperaturmåling med pannetermometer er ikke like sikker som måling i endetarmen. (1, 2, 3)

LES OGSÅ: Feber hos barn

Kjenne på huden

Det å kjenne på huden om noen har feber, er ikke en sikker metode. Det er mange feilkilder i tillegg til at det ikke er mulig å fastslå en eksakt temperatur. (1, 2)

Måling av feber hos barn

Øretermometer er ofte en enkel måte å måle temperaturen til barn på, men disse termometerne er dessverre ikke like treffsikre og man kan ikke alltid stole på resultatet. Den sikreste måten å måle feber på er å måle temperaturen i endetarm med et digitalt termometer. (1, 2, 3, 4)

LES MER OM: Slik måler du barnets temperatur

Kilder

1) Norsk legemiddelhåndbok, Feber 2) eHåndbok Oslo universitetssykehus, Non-invasiv temperaturmåling hos voksne pasienter i sykehus 3) Folkehelseinstituttet (2009). Diagnostisk nøyaktighet av øre-, munnhule-, armhule- og pannetermometer sammenlignet med rektaltermometer for å identifisere feber hos voksne pasienter innlagt i sykehus eller sykehjem. Holte TO, Vandvik PO, Elvsaas IKØ, Norderhaug IN. (Sist faglig oppdatert 09.09.14, lest 29.97.21) 4) Feber hos barn – Helsebiblioteket.no

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer