Feber
Feber er per definisjon til stede når kroppens temperatur, målt i endetarmen, er 38 C eller mer. Det er flere årsaker som kan gi feber, men det vanligste er infeksjonstilstander forårsaket av virus eller bakterier. (1, 2)
Kroppstemperatur og målinger
Vår normale kroppstemperatur er på rundt 37 C, men dette kan variere noe fra person til person. Temperaturen varierer også gjennom døgnet der den er lavest på morgenen og høyest utover kvelden, variasjonen er på ca. 0,5 C. (1, 2)
Måle temperatur i endetarmen
Måling av temperatur i endetarmen er kanskje ikke den mest behagelige måten å måle feber på, men gir det sikreste resultatet. Måling av temperatur i endetarmen ansees å reflektere kroppens reelle temperatur – den såkalte kjernetemperaturen.

Kan 37,5 være normal kroppstemperatur?
Med tanke på hygiene anbefales det å bruke engangshylse til termometeret. Termometer som man bruker for å måle temperaturen i endetarmen burde aldri brukes til å måle temperaturen i munnen. (1, 2, 3)
LES MER OM: Normal kroppstemperatur
Måle temperatur i munnen
Ved måling av temperatur i munnen setter man termometeret bak under tungen. Munnen skal holdes lukket under målingen.
Måling av temperatur under tungen er mindre presist enn å måle i endetarmen. Og gjennomsnittlig viser temperatur målt i munnen 0,5 C mindre enn den reelle kroppstemperaturen. I tillegg er det flere feilkilder som kan påvirke resultatet, blant annet røyking eller inntak av kald eller varm drikke før temperaturmålingen. (1, 2, 3)

Måle temperatur i armhulen
Måling av temperatur i armhulen er noe de fleste kjenner til. Termometeret plasseres i armhulen, og er en relativt enkel og behagelig målemetode.
Metoden frarådes!
I motsetning til ved måling av temperatur i munnen eller i endetarmen, er måling av feber i armhulen en måling av feberen fra utsiden av kroppen. Dette medfører at målingene ofte er upresise, og metoden frarådes. Målemetoden er ikke sikker og resultatet avviker i stor grad fra kroppens reelle temperatur. (1, 2, 3)

Kan høy feber være skadelig?
Øremåling
Ved øremåling brukes det infrarød stråling til å måle temperaturen fra innsiden av øret. Målingen er rask å gjennomføre og gir lite ubehag. Ved raske svingninger i feber vil øremåling fange opp svingningene tidligere enn ved måling fra endetarmen. Men målingen er til gjengjeld mindre sikker, og viser jevnt over lavere temperatur enn ved måling i endetarmen. Dette medfører at øretermometer feilaktig kan vise at det ikke foreligger feber.
Det er verdt å merke seg at infeksjoner i øret, slik som ørebetennelse, dren i øret, ørevoks eller skade i øret vil kunne påvirke resultatet eller gjøre at det ikke er mulig å måle temperaturen. (1, 2, 3)

Pannemåling
Måling av temperaturen i pannen er en rask måte å måle temperatur på. Men apparatene kan være krevende å bruke, og man må sette seg godt inn i hvordan målingen korrekt skal utføres. I tillegg er det en rekke feilkilder som kan påvirke resultatet, der iblant svette på huden.
Temperaturmåling med pannetermometer er ikke like sikker som måling i endetarmen. (1, 2, 3)
LES OGSÅ: Feber hos barn
Kjenne på huden
Det å kjenne på huden om noen har feber, er ikke en sikker metode. Det er mange feilkilder i tillegg til at det ikke er mulig å fastslå en eksakt temperatur. (1, 2)
Måling av feber hos barn
Øretermometer er ofte en enkel måte å måle temperaturen til barn på, men disse termometerne er dessverre ikke like treffsikre og man kan ikke alltid stole på resultatet. Den sikreste måten å måle feber på er å måle temperaturen i endetarm med et digitalt termometer. (1, 2, 3, 4)
LES MER OM: Slik måler du barnets temperatur

Er dette feber?
Kilder
1) Norsk legemiddelhåndbok, Feber 2) eHåndbok Oslo universitetssykehus, Non-invasiv temperaturmåling hos voksne pasienter i sykehus 3) Folkehelseinstituttet (2009). Diagnostisk nøyaktighet av øre-, munnhule-, armhule- og pannetermometer sammenlignet med rektaltermometer for å identifisere feber hos voksne pasienter innlagt i sykehus eller sykehjem. Holte TO, Vandvik PO, Elvsaas IKØ, Norderhaug IN. (Sist faglig oppdatert 09.09.14, lest 29.97.21) 4) Feber hos barn – Helsebiblioteket.no