Streptokokker er en gruppe bakterier som finnes i vår normalflora, men som også kan gi sykdom, inklusiv alvorlig sykdom. Den forekommer i en rekke undergrupper. Vanligst er gruppe A og gruppe B.
Jeg vil her fokusere på gruppe A, som er årsak til blant annet vanlige sykdommer som streptokokk halsesyke (tonsillit) og brennkopper (impetigo)
Hva slags sykdommer kan streptokokker gi?
Streptokokk A kan blant annet gi halsbetennelse, ørebetennelse og brennkopper, men også den alvorligere hudinfeksjonen rosen / erysipelas, skarlagensfeber, hjernehinnebetennelse og nekrotiserende fasciitt, som er en svært alvorlig og potensielt dødelig infeksjon i bløtvevet, altså hud, underhud og/eller muskulatur.
I desember 2022 har man sett en betydelig økning i skarlagensfeber i Norge. Det kjennetegnes blant annet av et rødt, nuppete og sandpapiraktig utslett, hvor sonen rett rundt munnen er spart, og såkalt «bringebærtunge».
Streptokokk B kan gi alvorlig sykdom hos barn ved fødsel, om mor er bærer av denne bakterien i fødselsveiene. Den kan også gi urinveisinfeksjon og hjernehinnebetennelse.

Streptokokker kan forårsake flere ulike sykdommer

Kjøttetende bakterier (nekrotiserende fasciitt)
Hvordan smitter streptokokker?
Muligheten for smitte i familien eller skole og barnehage er generelt svært stor.
Halsbetennelse med streptokokker smitter ved dråpesmitte og ved direkte eller indirekte kontakt, for eksempel drikking av samme glass, kyssing, berøring av leker i barnehager ved pågående smitte. Derfor bør barnehager ha gode rutiner på daglig rengjøring og desinfeksjon av leker, spesielt i vintersesongen og ved smitteutbrudd.
Det smitter også ved hudkontakt, hvilket vil si at man kan bli smittet av brennkopper ved å berøre brennkoppeutslettet. Dette innebærer blant annet at barn med brennkopper må tildekke utslettet fullstendig med dekkende plaster for å kunne gå i barnehagen.
En ubehandlet streptokokk halsesyke smitter i 10-20 dager. Men får man antibiotika, vil smitten være svært nedsatt allerede etter ett døgn. Derfor kan barn gå i barnehage etter minimum ett døgn etter oppstartet antibiotika.
Kan streptokokker i halsen gå over av seg selv?
Kroppens immunforsvar vil ta hånd om en streptokokkhalsesyke, og derfor kan personer med kun lette symptomer la være å bruke antibiotika. Men antibiotikabehandling er effektivt, man blir fortere frisk og en unngår stor smittespredning og etterkomplikasjoner.
