Hvor på kroppen bør du lete etter flått?

Et flåttbitt er nødvendigvis ikke så farlig, så lenge man er nøye med å sjekke seg for flåttbitt og fjerne den før det går for lang tid.

LET NØYE ETTER FLÅTT: Flåtten kan komme til på steder du ikke ante at den kunne dukke opp på. Derfor er det viktig å lete nøye om du er på et sted hvor det finnes mye flått. FOTO: NTB Scanpix
LET NØYE ETTER FLÅTT: Flåtten kan komme til på steder du ikke ante at den kunne dukke opp på. Derfor er det viktig å lete nøye om du er på et sted hvor det finnes mye flått. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Mange av oss er engstelige for å bli bitt av flått, mye på grunn av redselen for å få borreliose – en sykdom som kan overføres til mennesker ved flåttbitt.

Annonse

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.

Gunnar Hasle

INFEKSJONSLEGEN

Få svar innen 3 dager for 399,-

Du kan være anonym.

Still et spørsmål

– Sannsynligheten for å bli bitt av flått er størst i kyststrøk fra ytre Oslofjord til Trøndelag, samt Brønnøysund i Nordland. Innen disse områdene er det mest i skyggefull løvskog med høy undervegetasjon, og høy forekomst av rådyr og/eller hjort, sier Preben Ottesen, avdelingsdirektør ved avdeling for skadedyrkontroll, ved Folkehelseinstituttet.

De siste tre årene har det vært en økning i meldte tilfeller av systemisk borreliose, ifølge Yvonne Kerlefsen, som jobber ved Flåttsenteret (Nasjonal kompetansetjeneste for flåttbårne sykdommer).

– Det er vanskelig å si om dette er en reell økning, eller om man har blitt mer obs på flåttbårne sykdommer, og dermed flinkere til å diagnostisere.

Slik ser en flått ut, og slik ser utslettet ut. Flåtten er aktiv nå, og spesielt langs kysten. Video: Lommelegen.no Vis mer

LES OGSÅ: Hvordan skal du fjerne flåtten?

LES OGSÅ:
image: Borreliose: Symptomer, testing og behandling

Borreliose: Symptomer, testing og behandling

Disse områdene bør du sjekke nøye

Flåtten kan bite seg fast hvor som helst på kroppen, men hos barn ser man ofte at flått biter seg fast på øvre del av kroppen, spesielt i hode- og nakke regionen. Bak øret er et veldig typisk sted, ifølge Kerlefsen.

– Dette er rett og slett fordi barn er lavere enn voksne. Hos voksne er det typisk å få flått på nedre del av kroppen. For eksempel på leggene, i lysken eller bak kneet. Mange glemmer å sjekke hodebunnen.

Flåtten kan bite seg fast på områder som er litt «utilgjengelige», for eksempel på pungen, kjønnsleppene, mellom tærne, og så videre.

– Hvis du eller barna dine har vært ute i områder hvor det kan være flått, er det lurt å ta en daglig flåttsjekk. Gjerne i forbindelse med tannpuss på kvelden. Pass på at du sjekker hele kroppen, og husk at flåtten er veldig liten! Noen flått kan være så små som én millimeter, forklarer Kerlefsen,

LES OGSÅ: Kraftig myggstikk, eller flått?

MANGE BEKYMRER SEG FOR FLÅTT: Ifølge Yvonne Kerlefsen ved Flåttsenteret, er det mange som tror at det er stor risiko for alvorlig sykdom, om man får et flåttbitt. FOTO: Privat
MANGE BEKYMRER SEG FOR FLÅTT: Ifølge Yvonne Kerlefsen ved Flåttsenteret, er det mange som tror at det er stor risiko for alvorlig sykdom, om man får et flåttbitt. FOTO: Privat Vis mer

Mange bekymrer seg for flåttbitt

Flåtten i seg selv er ikke farlig, men fordi den suger blod fra ulike dyr, kan den bære med seg en rekke bakterier og virus. Flåttsenteret får daglig henvendelser fra folk som er bekymret etter et flåttbitt, ifølge Kerlefsen.

– Mange tror at risikoen for å bli syk er større enn hva den er, men store studier, blant annet fra Sverige, har vist at risikoen for å bli syk etter et flåttbitt er lav – omtrent to prosent. De aller fleste som blir syke får kun milde symptomer. Men dersom borrelia-bakterien sprer seg til nervesystemet, kan man oppleve kraftige symptomer, og noen pasienter blir veldig hardt rammet. Det er ofte disse pasientene man kan lese om i media, sier hun, og legger til:

– Jeg forstår godt at noen er redde for å bli alvorlig syke etter flåttbitt, men risikoen for at dette skjer er altså svært lav. Vi opplever ofte at desto mer kunnskap folk får om flått og forebygging av flåttbitt, jo mindre redde blir de.

LES OGSÅ: Ni fakta om flått og borrelia

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Gunnar Hasle INFEKSJONSLEGEN
Få svar innen 3 dager for 399,-