Selv om det ikke lengre er helsemyndighetenes anbefaling om å teste seg ved forkjølelsessymptomer, er det likevel mange som ønsker å vite om det er en vanlig forkjølelse eller covid - og dermed tar en hurtigstest.
Noen vil teste seg fordi man har vært sammen med noen som man vet har fått påvist koronavirus.
Men hvis du tester deg for tidlig eller for sent, vil du kunne oppleve å få en falsk negativ test.
Når er det ideelle tidspunktet for test, og når er det for sent å teste seg? Vi har fått svar fra Folkehelseinstituttet.
Hvor lang tid etter symptomene startet vil en hurtigtest være positiv?
Hvis det har gått seks dager eller mer siden du fikk symptomer, er det mindre sannsynlig at hurtigtesten vil fange opp smitten, men ikke helt umulig.
– Vanligvis vil hurtigtester være positive i cirka 5 dager etter symptomstart, mens noen vil kunne ha positiv test i 10 dager. En sjeldent gang kan hurtigtestene være positive i 2–3 uker etter symptomstart, forteller Joakim Øverbø, lege ved Folkehelseinstituttet, til Lommelegen.
Hvor kort tid etter smitte kan en hurtigtest bli positiv?
Øverbø understreker at det varierer ganske mye fra person til person.
– Men i snitt vil det ta cirka 4–5 dager fra du blir smittet til virusmengdene blir så høye at en hurtigtest vil oppdage smitten, forteller han.
Tiden fra man blir smittet til man utvikler symptomer (inkubasjonstid), er rundt 3–5 dager.
Så lenge varer en covid-infeksjon

Kan hurtigtest slå ut før du har fått symptomer?
Han forteller at smitte kan påvises på en hurtigtest før du får symptomer, men dette vil variere og påvirkes sannsynligvis både av hvilken variant du smittes med og om du er vaksinert eller har gjennomgått infeksjon tidligere.
– Hurtigtestene er gode på å fange opp smitte når virusmengden blir så høy at den utgjør en smitterisiko. Hos noen vil dette skje før symptomene kommer, mens det hos andre – kanskje spesielt hos personer som er vaksinert eller har gjennomgått infeksjonen tidligere – kan symptomene komme noen dager før virusmengden blir så høy, påpeker Øverbø.
Når bør man teste seg?
Mange tester seg ved symptomstart, det vil si når man kjenner de første tegnene på at man begynner å bli dårlig. Det er ingen dårlig idé.
FHI skriver at de fleste smittede som tar en hurtigtest på dette tidspunktet vil teste positivt, men i noen tilfeller kan det ta noe lengre tid fra du får symptomer til selvtesten viser at du er smittet.
Ved negativt svar, og vedvarende symptomer – kan du heventuelt ta en ny test etter 2–3 dager.

Når smitter korona mest?

Dette bør vaksinerte vite når de tar en hurtigtest
Hva skal til for at en hurtigtest blir positiv?
For at hurtigtestene skal bli positiv må det være nok av et virusprotein kalt n-proteinet i område der testen tas fra – i nesen og halsen. Mengden av dette proteinet følger virusmengden i starten av infeksjonen.
LES MER: Hvor sikker er hurtigtesten?
– Hvor lang tid det tar fra man blir smittet til man når høye virusmengder varierer mellom ulike virus. For SARS-CoV-2 tar det i gjennomsnitt 4–5 dager før virusmengden, og da mengden n-proteiner, blir så høy at hurtigtestene med stor sannsynlighet vil kunne fange det opp. Etter en rask virusstigning som når toppen noen få dager senere begynner mengden smittsomt virus å falle raskt slik at de færreste er smittsomme 3–4 dager etter topptidspunktet, forteller Øverbø.
Rester av viruset, som n-proteinet, kan forbli ganske høyt noen dager lengre enn smittsomt virus slik at hurtigtestene i snitt vil fange opp smitte noen dager lengre.

Årsakene til falsk positiv hurtigtest
Hvor kort tid etter smitte kan en PCR-test bli positiv?
PCR-testene er mer sensitive enn hurtigtesten, men det er få som anbefales denne testen nå, enn tidligere. Det er slutt på massetesting med PCR. Helsemyndighetene vil at du selv tar en hurtigtest i stedenfor.
Men det finnes unntak for noen grupper. Legen din kan utføre eller bestille prøven hvis man for eksempel ønsker å finne årsak til en vedvarende eller alvorlig luftveisinfeksjon.
Du trenger ikke ta PCR-test for å bekrefte en positiv hurtigtest. Men hvor kort tid etter smitte vil en PCR-test kunne bli positiv?
– Som med hurtigtestene vil dette variere, men en PCR vil i snitt fange opp smitte cirka en dag tidligere enn hurtigtestene, så 3–4 dager etter at du er blitt smittet i gjennomsnitt.
PCR- testene kan også fange opp smitte før symptomer oppstår, men PCR vil i snitt bli positiv cirka et døgn før hurtigtestene.
Hvor lang tid etter smitte kan en PCR-test bli positiv?
– PCR vil vanligvis holde seg positiv i 2–3 uker etter at du er smittet, men kan ofte være positiv lengre og i sjeldne tilfeller kan den forbli positiv i opptil 3 måneder, sier Øverbø.
PCR-testen vil derfor ofte bli positiv, en god tid etter symptomene dine forsvinner.
Hvorfor er PCR mer sensitiv enn hurtigtest?
Både PCR og hurtigtestene oppdager deler av viruset. PCR fanger opp virus-RNA og hurtigtestene virusproteiner.
– Hovedforskjellen er at man ved PCR kopierer opp den delen av virus-RNA man ser etter mange ganger før man undersøker om RNA delen er der, dette gjør at man kan oppdage svært lave virusmengder. Hurtigtestene har ingen kopieringstrinn før detektering og derfor kreves det høyere mengder av virusproteinet før den bli positiv, avslutter Øverbø.
