Koronavirus:

Hvor lenge er man smittsom?

Lege fra Folkehelseinstituttet gir oss svar: Så lenge kan du smitte andre mennesker ved covid-19.

KORONASMITTE: I smittetiden må du i isolasjon for å unngå å smitte andre. Foto: Liudmyla Guniavaia / Shutterstock / NTB
KORONASMITTE: I smittetiden må du i isolasjon for å unngå å smitte andre. Foto: Liudmyla Guniavaia / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

– Inkubasjonstid, det vil si tiden fra man blir smittet til man utvikler symptomer, er rundt 3-5 dager ved covid-19, forteller Joakim Øverbø, lege ved Folkehelseinstituttet, til Lommelegen.

Han understreker at ikke alle som er smittet får symptomer, men man kan like fullt smitte andre.

Så lenge kan du smitte andre

Du kan smitte andre 1-2 dager før du får symptomer, og 2-3 dager etterpå. Det er også mulig å smitte noen i et par dager etterpå, men da skal det litt mer til, forteller Øverbø.

Smittefaren reduseres altså raskt to til tre dager etter du fikk symptomene. Men det er ikke helt usannsynlig at du kan smitte andre de neste påfølgende to dagene.

Øverbø forteller at vaksinerte sannsynligvis har en noe kortere periode hvor man kan smitte andre, sammenlignet med ikke-vaksinerte.

5 VANLIGE OMIKRONSYMPTOMER: Hvilke symptomer gir koronavarianten som dominerer i Norge nå? Her får du svar. Video: Lommelegen.no Vis mer

Raskere smittsom ved omikron

– Når det gjelder Omikron er det fortsatt mye vi ikke vet og dataene vi forholder oss til kan være usikre. Men så langt antyder data at omikrons latenstid kanskje er litt kortere enn for delta-varianten, sier Øverbø.

Det vil si at tiden fra man selv blir smittet til man kan smitte andre kan være redusert sammenlignet med tidligere varianter.

LES OGSÅ: Hvor sikker er en hurtigtest?

Joakim Øverbø, lege ved FHI.
Joakim Øverbø, lege ved FHI. Vis mer

Mindre alvorlig sykdom ved omikron

– En studie på cellekulturer kan tyde på at omikron lettere infiserer øvre luftveier, men sjeldnere angriper nedre luftveier, forklarer Øverbø.

Konsekvensen av dette vil være at flere blir smittet, men færre får alvorlig sykdom sammenlignet med Delta-varianten.

Selv om omikron skulle vise seg å gi mildere sykdom, vil den på grunn av økt smittepotensial likevel kunne gi alvorlig konsekvens ved at flere innlegges på sykehus fordi så mange kan bli syke samtidig.

Helsemyndighetene råd er derfor fortsatt å følge smitteverntiltakene.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer