Hvor farlig er egentlig zikafeber?

Gravide frarådes nå å reise til land med utbrudd av zikafeber, men det er ingen grunn til å frykte smitte i Norge.

VIRUS: I Sverige og Danmark er det påvist zikafeber hos turister som nylig hadde vært på det amerikanske kontinentet. Sykdommen er ikke farlig for andre enn gravide. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
VIRUS: I Sverige og Danmark er det påvist zikafeber hos turister som nylig hadde vært på det amerikanske kontinentet. Sykdommen er ikke farlig for andre enn gravide. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Det er nylig påvist zika-virus i Sverige og Danmark – men hvor farlig er det egentlig? Og trenger vi være redd i Norge? Hvis man ikke er gravid er det ingen grunn til å frykte viruset - som enda ikke er kommet til Norge. Det er heller ikke sikkert det kommer hit. Men Folkehselsinstituttet ber nå gravide som har planer om å reise til et av de rammede landene om å utsette reisen.

Infeksjonssykdommene spesielt gravide bør unngå.

- Myggtypen Aedes aegypti finnes ikke i Norge, men vi kan ikke utelukke at det framover vil bli registrert tilfeller av smitte til personer som har oppholdt seg i utbruddsområdene. Ettersom viruset først og fremst overføres ved myggstikk, er vi ikke bekymret for en spredning i Norge, melder Folkehelseinstituttet.

MYGG: Smitten spres via mygg (de samme som sprer dengue- og gulfeber). Denne type mygg finnes ikke i Norge. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
MYGG: Smitten spres via mygg (de samme som sprer dengue- og gulfeber). Denne type mygg finnes ikke i Norge. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

I Brasil ble det i fjor slått full alarm etter utbrudd av zika-viruset. Viruset fører til sykdommen zika-feber, som som regel er helt ufarlig - men kan være farlig for gravide. I enkelte søramerikanske land blir unge kvinner nå bedt om å utsette å få barn på grunn faren for smitte. Folkehelseinstituttet understreker at viruset ikke smitter fra menneske til menneske, kun via mygg - derfor er sjansen for å smittes i Norge tilnærmet null.

– Zikavirus smitter fra mygg til menneske, ikke fra menneske til menneske. Smitten kommer fra en mygg som ikke finnes her til lands. Myggen finnes i Sør-Europa, men foreløpig er det ikke rapportert om noen som har blitt smittet her, sier lege Bernardo Guzman ved FHI til Mammanett.no

Det er derfor ingen grunn til å være redd for å bli smittet her hjemme. men gravide bør vært på vakt hvis de skal - eller har vært - i områder der zika-viruset er utbredt (se liste under).

LES OGSÅ: Er du gravid og skal reise?

Gravide bør være på vakt

Zikafeber er stort sett ufarlig for de fleste, men i Brasil tror man zikafeber kan føre til den alvorlige fødselsskaden mikrokefali – en sykdom der barnet blir født med mindre hode og hjerne, noe som ofte medfører hjerneskade og tidlig død. Sykdommen skyldes at hjernen har utviklet seg unormalt i fosterlivet. I Brasil er det ifølge Aftenposten født over 4000 barn med denne tilstanden. Det er ikke endelig fastslått at zikafeber er årsaken til denne hjerneskaden, men tall fra Brasil tyder på en sammenheng.>

- Dette er en tilstand der barnet blir født med lite hode som regel som resultat av at hjernen har utviklet seg unormalt i fosterlivet. Spedbarna som rammes har også ofte nedsatt levealder. Etter at zika-viruset ble oppdaget i Brasil har antallet mikrokefali skutt i været, melder FHI.

Det er foreløpig ingen klar sammenheng mellom smitte og alvorlige komplikasjoner hos ikke-gravide. Det har midlertid lenge vært mistanke om at zika-viruset kan forårsake Guillain-Barré syndrom, en nervesykdom som fører til lammelser.

LES OGSÅ: Bør gravide reise til Tropene?

SJEKKES: En brasiliansk baby får målt hodeskallen for å se om den er unormalt liten - noe som kan tyde på fødselsskaden mikrocefali. Foto: Foto: Rafael Fabres/DPA/NTB Scanpix
SJEKKES: En brasiliansk baby får målt hodeskallen for å se om den er unormalt liten - noe som kan tyde på fødselsskaden mikrocefali. Foto: Foto: Rafael Fabres/DPA/NTB Scanpix Vis mer

Finnes ingen vaksine

Det finnes foreløpig ingen vaksine mot zinkafeber, derfor er det beste rådet å beskytte seg mot myggstikk når man er i de rammede områdene:

Dette er Folkehelseinstituttets råd til gravide:

  • Hvis du planlegger reise til berørte områder så rådfør deg med lege før reise - og vurder om du kan utsette reisen til rammede områder.
  • Vær spesielt nøye med myggbeskyttelse >
  • Dersom du har vært i et rammet område - ta kontakt med din lege eller jordmor om oppholdet når du kommer hjem

LES OGSÅ: Disse reisevaksinene bør du vurdere

Symptomer:

Mange opplever ikke symptomer, og blir ikke syke av sykdommen – selv om de er smittet. Symptomene er influensaliknende:

  • Feber
  • Muskelsmerter
  • Hodepine
  • Røde øyne
  • Noen opplever kløe og/eller utslett

Kilder: WHO/FHI

Tiden fra smitte til utbrudd av sykdommen er vanligvis 3-12 dager. Symptomene er vanligvis milde, og varer fra to dager til rundt én uke. Symptomene kan være vanskelig å skille fra andre myggoverførte sykdommer som denguefeber og chikungunyafeber. Dersom du har vært i noen av landene nevnt over, og opplever influensaliknende symptomer, kan det være lurt å be legen ta en blodprøve for så å undersøke om det kan være zika-feber. Per i dag er de tikke mulig å teste for zinka-virus i Norge.

- Testing for zika-feber kan foreløpig ikke utføres i Norge, men dersom lege ønsker å teste pasienter som har symptomer på zika-feber og har oppholdt seg i berørte områder, kan prøve analyseres ved Folkhälsomyndigheten i Sverige, melder FHI.

Zika virus har mange likhetstrekk med chikungunya virus - denne infeksjonen spres også via mygg.

FØDSELSSKADE: Det er slått alarm i flere land i Sør-Amerika fordi zikaviruset kan føre til fødselsskaden mikrokefali, der barnet fødes med krympet hode - og hjerne. Foto: Rafael Fabres/DPA/NTB Scanpix
FØDSELSSKADE: Det er slått alarm i flere land i Sør-Amerika fordi zikaviruset kan føre til fødselsskaden mikrokefali, der barnet fødes med krympet hode - og hjerne. Foto: Rafael Fabres/DPA/NTB Scanpix Vis mer

Oppdaget i Uganda

Zika-viruset ble for første gang oppdaget i 1947, i en ape ved Victoria-sjøen i Uganda, og er derfor oppkalt etter zika-skogen. Hittil har de fleste utbruddene kommet i tropiske land i Afrika, med enkelte utbrudd i Stillehavet og Sørøst-Asia. I 2014 ble det oppdaget i Brasil, og viruset har nå spredd seg til mange land i Sør-Amerika. (Se liste under)

I går ble de aller første tilfellene av zikafeber påvist i Sverige og Danmark – i begge tilfellene hos personer som har vært på reise i Amerika. I Norge er det hittil bare rapportert om ett tilfelle av zikafeber, dette i 2014 hos en turist som hadde vært på Tahiti under zika-utbruddet for halvannet år siden.

Danmarks radio melder at en pasient ankom sykehuset med influensaliknende symptomer, som feber, hodepine og muskelsmerter. Det viste seg da at vedkommende var smittet av zika-viruset. Den danske Sundhedsstyrelsen (Danmarks svar på Folkehelseinstituttet) har uttalt at det ikke er noen fare for at det skal bryte ut en epidemi i Danmark.

Forebygging

Det finnes ingen medsin mot - eller behandling for zinkafeber. Men siden smitten i all hovedsak spres via mygg, gleder det å unngå myggstikk. I motsetning til malariamyggen, som sprer malaria, biter denne myggen også om dagen. Derfor er det ekstra viktig å beskytte seg når man er i land der myggen finnes:

  • Bruk klær som dekker kroppen (langermet skjorte/genser, lange bukser og sokker)
  • Bruk myggmidler - husk ansiktet. Påføres ofte ved svetting og etter bading.
  • Sov under myggnett
  • Spray rommet/boligen med insektsmidler

LES OGSÅ: Vær varsom med myggmidler på små barn

Land med utbrudd av zika-feber:

  • Brasil
  • Colombia
  • El Salvador
  • Fransk Guyana
  • Honduras
  • Mexico
  • Panama
  • Surinam
  • Venezuela
  • Martinique
  • Kapp Verde (Vest-Afrika)
  • Samoa og Salomonøyene (Oseania)

I tillegg er det meldt enkelte spredte tilfeller i Barbados, Bolivia, Guadeloupe, Ecuador, Guatemala, Guyana, Haiti, Paraguay, Puerto Rico og Saint Martin – og nå altså også Sverige og Danmark.

Kilder: Folkehelseinstituttet, WHO, Aftenposten, Dagbladet, Mammanett

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer