Hvem skal testes for coronavirus?

Nå kan alle som mistenker smitte få anledning til å testes, uten at man trenger vurdering og henvisning fra lege.

CORONA TEST: Mange steder gjennomføre testing fra pasienter i biler, for å unngå smitte. To vattpinner brukes i svelg og nese for test. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
CORONA TEST: Mange steder gjennomføre testing fra pasienter i biler, for å unngå smitte. To vattpinner brukes i svelg og nese for test. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Coronaepedemien i Norge i en fase hvor man har fått flere smittede i Norge, etter en periode med lite smitte i samfunnet.

Siste endring i regler for testing er nå at man ikke trenger vurdering og henvisning fra lege for å teste seg for covid-19, melder FHI.

- Det er viktig at alle som nå tror at de kan være smittet eller har forkjølelseslignende symptomer, benytter anledningen til å teste seg. Korona-testing er gratis og svaret får man etter en til to dager ved å logge seg inn på helsenorge.no, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad.

Alle som selv mistenker at de er smittet av covid-19, bør få anledning til å teste seg. FHI

Helsetjenesten bør anbefale covid-19-testing for alle med symptomer på nylig oppståtte forkjølelsessymptomer og andre symptomer på covid-19. Alle som kan ha blitt smittet med covid-19, enten som nærkontakt eller etter reise i land med høy forekomst de siste 10 dagene. Andre grupper kan testes etter vurdering av lege. Ved test av personer som ikke har symptomer og ikke er smitteeksponerte må positiv test bekreftes av ny test.

Flere uten symptomer testets

Tidligere har FHI understreket at personer uten symptomer ikke skal testes, fordi et negativt prøveresultat i inkubasjonstiden vil kunne gi en falsk trygghet.

FHI understreker nå at det finnes enkelte situasjoner der personer uten symptomer likevel bør testes. Dette gjelder i særlig grad helsepersonell eller andre med pasientnært arbied. Les mer på FHI sine nettsider om hvem.

LES OGSÅ: KOLS og coronavirus

Prioritering ved manglende testkapasitet

Hvis det blir mangel på testkapasitet i de enkelte kommunene, skal disse gruppene prioriteres.

FHI lister opp hvem dette gjelder:

  1. Pasient med behov for innleggelse
  2. Pasient/beboer i sykehjem eller annen helseinstitusjon
  3. Ansatt i helsetjenesten med pasientnært arbeid
  4. Person over 65 år, eller voksen med alvorlig eller dårlig regulert sykdom
  5. I karantene pga nærkontakt til et bekreftet tilfelle av covid-19 eller etter reise
  6. Ansatt, barn eller elev i gjenåpnet barnehage, skole eller skolefritidsordning
  7. Ny kategori: Andre med mistenkt covid-19

Hvordan foregår en test?

Det brukes to vattpinner som henter prøve fra nese og svelg.

Når man tar prøve i svelget brukes en tykk vattpinne. Ved prøve i nesen brukes en litt tynnere vattpinne. Pinnen legges i et prøverør og sendes inn til et labratorie for testanalyse.

På sykehus kan også tester fra nedre luftveier gjennomføres.

Få svar på Helsenorge.no

1-2 dager etter du har tatt testen vil du få svar på Helsenorge.no.

Hvor sikker er testen?

FHI forklarer at PCR-testen for Covid-19 er en god og nøyaktig test, som man i de aller fleste tilfeller kan man stole. Ingen test er likevel helt sikker, og svaret må tolkes i lys av hvor sannsynlig det i utgangspunktet er at en person er smittet.

Dersom testresultatet er negativt, og det fortsatt er sterk klinisk mistanke om covid-19, bør man ta en ny test. Hvis svaret er positivt og man ikke har noen nærkontakter som har testet positiivt og smittetrykket er lavt i samfunnet, bør disse også testes på ny.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer