Hva er RS-virus?

RS-virus gir forkjølelse og de fleste som blir smittet blir friske uten komplikasjoner. Dette gjelder også de aller fleste små barn, selv om noen må legges inn på sykehus på grunn av komplikasjoner.

Hvis du blir smittet av RS-virus får du en infeksjon. De fleste får milde symptomer. Men noen utvikler en mer alvorlig tilstand. Vis mer
Publisert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Hva er RS-virus?

RS er en forkortelse for respiratorisk syncytialt virus (RSV). RS-viruset er et forkjølelsesvirus. De fleste som blir smittet - både voksne og barn får forkjølelsesymptomer.

Lommelegen har en egen sak om symptomene ved RS-virus.

Hvem blir smittet?

Alle aldersgrupper kan bli smittet. Voksne kan både bli smittet av andre voksne, men ganske ofte er barn som har blitt smittet i barnehagen en vanlig smittekilde.

Hvordan smitter det?

RS-virus spres når en person som er smittet hoster eller nyser, og du får små, usynlige dråper i øyne, nese eller munn. Du kan også smittes ved å ta på overflater med virus på, når du deretter berører ansikt. Direkte kontakt med noen som er smittet, som for eksempel ved å gi en klem eller et kyss, kan også gi smitte.

Hva skjer i kroppen?

Viruset kommer inn gjennom munnen, slår seg ned i luftrøret og videre ned i lungene. De små bronkiolene i lungene kan hovne opp og produsere mer slim. Dette kan gjøre det tungt å puste, irritere luftveiene og gi kraftig hoste. Hosten kan være et langvarig symptom som varer i flere uker.

NEDRE LUFTVEIER: Viruset kan finne veien ned i lungene og gi kraftig hoste. Illustrasjon: B-th / Shutterstock / NTB
NEDRE LUFTVEIER: Viruset kan finne veien ned i lungene og gi kraftig hoste. Illustrasjon: B-th / Shutterstock / NTB Vis mer

Hvem har risiko for komplikasjoner?

Hos noen kan forkjølelse med RS-virus utvikle seg til en mer alvorlig tilstand. Dette gjelder først og fremst spedbarn og småbarn, særlig de under 2 år. Men det kan også ramme voksne med immunsvikt eller eldre mennesker spesielt de som er eldre enn 65 år og har kroniske hjerte- eller lungesykdommer.

Grunnen til at spedbarn og de minste barna er spesielt utsatt er fordi de har mindre utviklet lunger, kan de få mer alvorlige symptomer. Denne alvorlige komplikasjonen kalles bronkiolitt.

LES MER: Hvem blir syke av RS-virus?

Når bør jeg kontakte lege?

Kontakt alltid lege ved utvikling av alvorlige symptomer fra luftveiene.Når det gjelder spedbarn bør foreldre ha lav terskel for å kontakte legevakt dersom barnet ikke får i seg nok væske eller får problemer med pusten.

LES OGSÅ: Hva er normalt antall pust i minuttet?

Kilder:

1) Lommelegen – RS-virusinfeksjon. 2) FHI: RS-virusinfeksjon, veileder for helsepersonell 3) NHS.uk: Bronchiolitis 4) CDC.cov: Respiratory Syncytial Virus Infection (RSV) 5) Mayoclinic: Respiratory syncytial virus (RSV) 6) BMJ.com: Respiratory syncytial virus infection 7) Lommelegen: Smitter RS-virus voksne?

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer