Lassa feber er en av flere forskjellige sykdommer som kalles hemoragiske febre, eller blødningsfeber. Det er insekter som overfører smitte til mennesker og infeksjonen kan bli alvorlig og dødelig.
Hvor i verden?
Infeksjonen regnes som endemisk, det vil si at den forekommer i avgrensede geografiske områder. Endemiske infeksjoner kan utvikle seg å til å spre seg over større områder. Dette blir nøye overvåket av blant annet WHO. (1)
Man kan bli smittet av Lassa feber i tropiske og subtropiske land.
WHO forteller at Lassafeber er kjent i Benin, Ghana, Guinea, Liberia, Mali, Sierra Leone, Togo and Nigeria, og sannsynligvis eksisterer den i flere vestafrikanske land også. (1)
Det er ikke kjente importerte tilfeller i Norge – det vil si at noen har blitt smittet i utlandet, også har sykdommen blitt avdekket etter man kommer til Norge. Men den har både blitt rapportert i Sverige og i andre land i Europa som importsmitte. (3)

Ebola
Hvordan smitter det?
Sykdommen forekommer vanligvis som utbrudd i perioden desember til mars.
Mennesker blir smittet gjennom aerosoler og kontakt med urin og avføring fra smågnagere. Aerosoler kan være en form for støv eller fordampede partikler. Ofte er det en mus i familien Mastomys som sprer smitten. (3)
Norske mus kan ikke overføre smitte, det er bare mus i disse landene som kan overføre infeksjonen.
Man kan også bli smittet av andre personer som har infeksjonen gjennom kontakt med blod eller andre kroppsvesker fra den syke.

Denguefeber
Inkubasjonstid
Hvor lang tid det går fra smitte til man får symptomer har stor variasjon. WHO anslår fra 2–21 dager. (1)
Symptomer
80 % av de som blir smittet får ingen symptomer. Men hos de som får symptomer, blir sykdommen ofte alvorlig.
Disse sykdommene er virus som gir symptomer i form av feber og kraftige blødninger og har høy dødelighet.
De første dagene får man høy feber, etterfulgt av vondt i halsen, slimhinneblødninger, hodepine, magesmerter og å generelt føle seg dårlig. (2)
Man kan også få muskelsmerter, brystsmerter, hevelser i ansikt og nakke og blødninger fra kroppsåpninger. (3)
En vanlig komplikasjon etter sykdommen er døvhet.

Små blødninger i huden - hva kan være årsak?
Hvordan forebygge lassa feber?
Man bør alltid unngå kontakt med smågnagere og avføring og urin fra disse, uavhengig hvor i verden du befinner deg. Det er ikke bare Lassa Feber men også andre sykdommer man kan få ved slik kontakt, i Norge er musepest en sykdom som smitter på denne måten.
FHI anbefaler at matvarer alltid oppbevares i bokser eller containere for ikke å bli forurenset med gnagerurin eller -avføring. (3)
Ha god håndhygiene ved utenlandsreiser.