Hva er CRP og hvor høy kan den bli?

Blodprøven tas ved mistanke om betennelse eller infeksjon. Dette kan CRP-verdiene fortelle deg.

CRP: En CRP-analyse kan vise om du har betennelse i kroppen. Foto: All Over Press
CRP: En CRP-analyse kan vise om du har betennelse i kroppen. Foto: All Over PressVis mer

Du har kanskje opplevd at legen har målt en CRP-prøve på deg - men hva er egentlig CRP, og hvor høy kan den bli?

Hva er CRP?

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.
Per Åkesson

Per Åkesson

INFEKSJONSLEGEN

Send inn spørsmål

CRP er en forkortelse for C-reaktivt protein, som produseres i leveren. Det stiger ved betennelsereaksjoner i kroppen. Dette kan måles med en blodtest.

Via et lite stikk i fingeren, kan man enkelt finne ut om det er en betennelse i kroppen. Bare få minutter etter at prøven er tatt, kan CRP avleses. CRP kan kun måle hvor mye betennelse som er i kroppen og si noe om hvor kraftig infeksjonen er, men den sier ingenting om hvor betennelsen sitter i kroppen.

Senkning ( SR ) er en annen blodprøve som også kan fortelle om infeksjonsnivå.

CRP verdier kan bli over hundre

– Når blir CRP-målinger brukt?

– Når vi ser etter betennelse i kroppen, som kan være på grunn av en bakterie- eller virusinfeksjon. Men CRP stiger også ved andre tilstander, for eksempel ved gikt, kreft og hjerteinfarkt, opplyser Marit Hermansen, leder i Norsk forening for allmennmedisin (NFA), til Lommelegen.

Hermansen er også fastlege ved Furubo legesenter og kommuneoverlege med spesialitet i allmennmedisin. Hun forteller at CRP-verdier kan bli flere hundre.

– Det er interessant hvor høy en CRP er. CRP stiger forskjellig ved ulike tilstander. Det kan hjelpe oss å skille mellom for eksempel bakterie- og virusinfeksjon, eller om det er en forverring av gikt, forklarer Hermansen.

– Er det mange som er urolige for at de har for høy CRP?

– Nei, det vil jeg ikke si. Det er mange som kjenner til prøven CRP og som gjerne vil ha tatt den for å avklare om de er syke eller ei. Det er også en fin måte å avklare om man slipper antibiotika, da det er liten stigning ved virus og høy stigning ved en bakteriell infeksjon, opplyser Brynjulf Barexstein, allmennlege og sjefsvarlege på Lommelegen.

Når er det aktuelt å ta CRP?

  • Ved mistanke om infeksjon forårsaket av bakterier
  • For å skille mellom virusinfeksjon og bakterieinfeksjon
  • Ved kontroller for å følge sykdomsutvikling. CRP-verdiene blir raskt lavere etter hvert som infeksjonen går ned.
  • Etter operasjon for å oppdage komplikasjoner.

Ved en virusinfeksjon er CRP ofte normalt bare litt forhøyet i starten, men etter 3-6 dager er det vanlig at CRP ligger mellom 20 og 50. Enkelte virus kan føre til enda høyere CRP-verdier, ifølge Cecilie Arentz-Hansen, tidligere svarlege på Lommelegen.

I begynnelsen av en bakterieinfeksjon kan CRP stige til over 50. Etter noen dager faller verdien igjen.

LEGEN SVARER: Kan en klamydiainfeksjon påvises ved CRP?

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.
Brynjulf Barexstein

Brynjulf Barexstein

ALLMENNLEGE

Send inn spørsmål

Høye CRP verdier = bakterieinfeksjon

– De fleste har en målbar CRP under ti, som er normalverdi. CRP stiger 8-12 timer etter oppstart av en akutt infeksjon, men her er det individuelle forskjeller, og noen kan ha akutt infeksjon uten utslag på CRP, sier Hermansen.

Hvis det er CRP-verdier over 40 mg/L, kan det tyde på at det er en bakterieinfeksjon som ligger bak og ikke virus, ifølge legehandboka. Jo høyere verdi, jo større er sannsynligheten for at det er en bakteriell årsak som ligger bak.

CRP analyseres ofte, og prøven er tilgjengelig ved alle legekontorer i allmennpraksis og i sykehus, ifølge Nhi.no.

LES OGSÅ: Vasovagal reaksjon: Dette er forklaringen på hvorfor noen besvimer av blodprøver eller sprøyter

Dette er lungebetennelse. Lungebetennelse er en betennelse i lungevevet, og kan ha mange årsaker. Allmennlege Brynjulf Barexstein og lungelege Christian Gartmann forklarer. Video: Lommelegen.noVis mer Vis mer Vis mer

CRP verdier kan hjelpe legene å sette diagnose

Ved virusinfeksjoner er det kroppens eget immunapparat som ordner opp, mens ved en bakteriell infeksjon kan antibiotika være både svært nyttig og nødvendig.

Hos Nhi finnes det også en liste over typiske funn ved forskjellige tilstander og hvor høy CRP-verdien blir ved de forskjellige tilstandene.

CRP verdier ved virusinfeksjoner:

  • Ikke sykdom: CRP skal normalt være under 5 mg/L både for menn og kvinner
  • Virusinfeksjoner i luftveier, inkludert forkjølelse: 10 til 15 mg/L
  • Lungebetennelse, hjernehinnebetennelse, influensa: 10 til 20 mg/L. Verdier opp mot 50 mg/L forekommer etter 3-5 dager ved influensa

CRP verdier ved bakterielle infeksjoner:

– Dette er hvordan vi leger kan bruke CRP til å hjelpe oss å sette en diagnose. Ved å vite verdien av CRP og ha kunnskap om det typiske bildet ved ulike sykdommer, kan vi sammen med sykehistorien komme nærmere en diagnose, forklarer Hermansen.

Ifølge Barexstein kan det gå litt fort i svingene på legevakter, noe som gjør at det skrives ut antibiotika over en lav sko.

– Vær alltid skeptisk til dette. Be gjerne om å ta en CRP-prøve før du starter en antibiotikakur, for antibiotika virker ikke ved virusinfeksjoner, råder Lommelegens sjefsvarlege.

Dette er normalverdiene for blodsukker