Hovne lymfeknuter – normalt eller sykdom?

En følbar lymfeknute betyr normalt ikke at du har en farlig sykdom. Noen er naturlig store, mens andre vokser og blir betente på grunn av infeksjon et sted i kroppen.

FORSTØRRET LYMFEKNUTE HALS: Bildet viser viser en forstørret lymfeknute på hals. Forstørrete lymfeknuter er ofte forårsaket av infeksjoner. Foto: SingjaiStocker / NTB
FORSTØRRET LYMFEKNUTE HALS: Bildet viser viser en forstørret lymfeknute på hals. Forstørrete lymfeknuter er ofte forårsaket av infeksjoner. Foto: SingjaiStocker / NTB Vis mer

Lymfeknuter er ansamlinger av lymfeceller og en viktig del av vårt immunsystem. Lymfecellene bidrar til å beskytte kroppen vår mot sykdommer ved å uskadeliggjøre bakterier som trenger inn i kroppen vår.

Lymfeknuter forekommer ved alle lokalisasjoner på kroppen: I bukhulen og brysthulen, på halsen, i armhulene og i lyskene.

Lymfeknutene øker og minker i størrelsen hele tiden, alt etter hvilke infeksjoner man har eller hvordan man har det, opplyser Torgrim Tandstad, overlege ved Kreftklinikken på St. Olavs Hospital i Trondheim.

Symptomer på godartet, hoven lymfeknute

En godartet, hoven lymfeknute kan være ledsaget av:

  • feber
  • lokale infeksjonstegn: rødme, hevelse, smerter

Knutene finnes i forskjellige størrelser og noen er så store at de kan føles gjennom huden. Det er hovedsakelig ved halsen, i armhulen og i lysken man kan kjenne lymfeknuter.

image: Kul i lysken - hva er årsaken?

Kul i lysken - hva er årsaken?

– Normale lymfeknuter kan kjennes ved palpasjon på halsen og i lysken som myke og på en størrelse opptil 10 mm. Det foreligger stor variasjon fra menneske til menneske og normale lymfeknuter vil også kunne variere i størrelse og konsistens over tid uten at dette er tegn til sykdom, sier Martin Turzer som er onkolog ved Aleris Kreftsenter, Nordens eneste private kreftsenter.

LES OGSÅ: Leddgikt kan også gi hevelse i ledd

Hovne lymfeknuter - stort sett ufarlige

En følbar lymfeknute betyr som regel IKKE at man har en farlig sykdom. Noen er naturlig store, mens andre vokser og blir betente på grunn av infeksjon et sted i kroppen.

Betennelsesreaksjoner kan også føre til en forbigående forøkning.

– I en slik situasjon øker antall lymfocytter i lymfeknuten og fører til en økt størrelse, sier Turzer.

Hovne lymfeknuter vil gradvis avta i størrelse når infeksjonen gir seg.

– Etter en infeksjon kan det gå lang tid før lymfeknutene går tilbake, forteller Tandstad ved Kreftklinikken.

LES OGSÅ: Forskjellen mellom en godartet og ondartet svulst?

Vanlige årsaker til hovne lymfeknuter

Akutte infeksjoner som kan medføre midlertidige hevelser i kjertler:

  • Sår hals og halsbetennelse (kan gi hevelse av lymfeknuter på halsen)
  • Betennelse i finger eller arm (gir hevelse av nærmeste lymfeknute i armhulen)
  • Betennelse i foten eller i underlivet (gir hovne lymfeknuter i lysken)
  • Kyssesyke (gir hovne lymfeknuter over hele kroppen)

Har størrelsen på lymfeknutene noe å si?

– Hvis lymfeknutene er like store som en drue eller en valnøtt, så skal du definitivt gå til lege, for da kan det handle om alvorlig sykdom. Men er de mer på størrelse med rosiner/peanøtter, så stemmer det mer med hva en ser på normale lymfeknuter som forstørres på grunn av en infeksjon, har Brynjulf Barexstein, allmennlege og Lommelegens sjefssvarlege, nylig svart en bekymret leser.

LES OGSÅ: Lipom er en godartet fettkul i huden

Symptom på kreft i lymfeknuter

Når lymfeknuter vokser raskt og ikke går tilbake til sin opprinnelige størrelse, kan dette være et tegn på tegn på alvorlig sykdom som kreft.

– Ved spredning av kreftceller til lymfeknuter vil det også kunne skje en økning av størrelsen. I så fall vil både kreftcellene og den samtidige betennelsen være ansvarlig for endring av størrelsen, forklarer Turzer ved Aleris.

Det er også noen tegn du bør være ekstra på vakt for.

– Hvis lymfeknutene er større enn 2-3 centimeter, og du opplever nattesvette, vekttap eller kronisk feber, er dette tegn som gjør at du bør oppsøke lege, sier Tandstad.

Dersom man har kreft i lymfeknuter kan dette både være kreft som oppstår i immunceller, såkalt lymfekreft, eller spredning fra kreft andre steder i kroppen.

LES OGSÅ:

Revisjon

Revisjon 21.12.2018 av Elisabeth Lofthus, sykepleier.