Hjelper vaksinasjon mot long covid?

Flere mennesker opplever senfølger etter koronainfeksjon. Dette vet vi så langt om hvilken beskyttelse koronavaksiner gir.

VAKSINASJON MOT COVID-19: Kan det hjelpe mot long covid? Bilde: ffikretow / Shutterstock / NTB
VAKSINASJON MOT COVID-19: Kan det hjelpe mot long covid? Bilde: ffikretow / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Flere og flere mennesker har nå gått igjennom en koronainfeksjon. Mange får heldigvis milde eller ingen symptomer, og de fleste blir friske igjen i løpet av kort tid.

Noen mennesker opplever for øvrig langvarige symptomer og ettervirkninger etter smitte med koronavirus. Da kan det handle om «senfølger etter covid-19», eller «long covid». Men hva vet vi egentlig om long covid? Og kan man få long covid selv om man er vaksinert?

Hva er long covid?

Long covid defineres av folkehelseinstituttet som personer som har hatt bekreftet eller sannsynlig koronainfeksjon (SARS-CoV-2), og som har hatt symptomer i minst 2 måneder, og det har gått 3 måneder siden de ble syke med korona.

De vanligste symptomene på long covid inkluderer utmattelse, tung pust, endret smak- og luktesans, konsentrasjonsvansker og nedsatt hukommelse.

Hvem får long covid?

Man vet at det er større risiko for å utvikle long covid hvis man har gått igjennom et alvorlig sykdomsforløp. Hvis man har vært innlagt på sykehus og fått intensivbehandling opplever man flere og hyppigere symptomer etter 6–12 måneder enn personer som ikke har vært innlagt.

Man har også større risiko for å utvikle long covid hvis man har underliggende sykdommer.

Long covid er først og fremst undersøkt hos dem som har hatt alvorlig forløp med koronavirus, og det er behov for flere studier som undersøker long covid hos mennesker som har hatt et mildt sykdomsforløp.

Hjelper vaksinasjon på utvikling av long covid?

Britiske helsemyndigheter har sett på 15 studier omkring i verden for å avgjøre om vaksinasjon hjelper mot long covid.

Halvdelen av studiene undersøkte om vaksinasjon beskyttet mot å utvikle long covid hvis man ikke hadde vært syk med korona før vaksinasjonen, og den andre halvdelen undersøkte effekten av vaksinasjon på mennesker som allerede hadde long covid.

To doser reduserer risikoen for å utvikle long covid.

På bakgrunn av disse studiene kunne de konkludere at vaksinasjon med to vaksinedoser av Pfizer, AstraZeneca eller Moderna reduserer risikoen for å utvikle long covid sammenliknet med uvaksinerte. Effekten av vaksinasjon mot long covid var størst blant eldre mennesker fra 60 år og opp, og lavest for mennesker mellom 19 og 35 år.

Kan vaksinasjon hjelpe hvis man allerede har long covid?

Hvis man allerede har long covid kan det også være en god idé å bli vaksinert.

Studiene som undersøkte effekten av vaksinasjon på mennesker som allerede hadde long covid viste at flertallet opplevde forbedring i symptomene etter vaksinasjon, enten med det samme, eller noen uker etterfølgende. I noen få tilfeller ble symptomene forverret etter vaksinasjon.

Det ble også funnet at uvaksinerte mennesker med long covid som valgte å vaksinere seg seinere rapporterte færre symptomer på long covid sammenliknet med uvaksinerte mennesker med long covid som valgte å ikke vaksinere seg. Med andre ord viste studiene at vaksinasjon medførte forbedring av symptomene på long covid.

Årsaken til at vaksinasjon kan hjelpe på symptomene man opplever ved long covid er enda ukjent, og det forskes aktivt på området.

Behov for flere studier

Mye tyder på at vaksinasjon mot korona kan hjelpe på long covid, men det er viktig å påpeke at alle studiene som var inkludert i de britiske helsemyndighetenes overblikk har begrensninger, og at det er behov for flere studier i fremtiden for å konkludere noe sikkert.

Kilder:

1) FHI: senfølger etter covid-19 2) Helsenorge: Senfølger etter covid-19 3) UK Health Security Agency: The effectiveness of vaccination against long COVID

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer